Utilitățile crinului de toamnă Hosta

Extrem de ușor de cultivat și cu o longevitate ridicată în timp, Hosta (crinii de toamnă) sunt plante perene iubitoare de umbră, care sunt apreciate de grădinari pentru eleganța și frunzișul lor atractiv într-o gamă diversificată de culori, în funcție de varietate variind de la verde deschis, până la verde smarald, auriu, gri sau albastru; foarte multe dintre varietăți având chiar și frunze pestrițe. Intensitatea culorilor variază în funcție de tipul de sol și de climă.

     

 

Originare din Asia de Est, aceste plante cu frunziș deosebit au o întreținere redusă, și sunt ideale pentru zonele umbrite și se combină în mod grațios cu alte plante de umbră precum: ferigi, hortensii, astilbe etc. Chiar și plantate solitar, sunt de un farmec aparte grație pâlcurilor compacte pe care le formează la mică distanță de sol.

 

 

Florile sunt grupate în raceme în formă de mici pâlnii și purtate grațios pe tije înalte subțiri, iar când sunt prezente, sunt un alt atuu ai crinilor Hosta. Grațioase și rafinate, ele se prezintă într-o diversitate de culori și combinații de culori precum: alb, roz, mov, albastru ori în combinații de mov cu alb.

 

 

Aveți o grădină mică și nu mai aveți spațiu? Nicio problemă! Versatilitatea crinului Hosta îi permite adaptarea cu ușurință și în mediul de ghiveci, caz în care va fi la fel de grațios și frumos. Pe tot parcursul sezoanelor calde din primăvară și până în toamnă târziu poate sta pe o terasă deschisă alături de alte plante de ghiveci, ori chiar în casă, și vă va bucura prin florile și frunzele sale deosebite, iar în anotimpul rece bulbul va ierna și se va odihni în ghiveci în spații răcoroase (magazii, garaje) și alte asemenea anexe, urmând ca în primăvară din el să se ivească noile plante de crin Hosta.

   

 

Poate fi dificil să menții un gazon frumos sub copaci mari de umbră. În schimb, luați în considerare înlocuirea ierbii cu o plantare în masă de crini cu frunze mari. Așadar, plantat în peluze pe sub umbra copacilor, crinul Hosta constituie un deosebit acoperitor de sol, putând constitui o adevărată oază de confort și relaxare.

 

 

Este o alegere potrivită pentru toți aceia care nu doresc să vadă crescând buruieni printre straturile de flori. Datorită densității cu care crește, planta funcționează bine ca un supresor de buruieni, iar frunzele prezintă o bună rezistență la deteriorarea melcilor si a altor dăunători mici, chiar și a iepurilor. Prezintă un grad ridicat de toleranță la salinitatea din sol, fiind și foarte rezistent la arșițele verii, cât și la gerurile iernii de la noi.

 

de Ionuț Cenac

Dacă aveți întrebări, sau sunteți în căutarea unor informații de specialitate, nu ezitați să contactați gratuit specialiștii de pe website-ul Garden-zone, rubrica Întreabă specialistul.

De asemenea, iubitorii de flori, plante decorative și fructifere, pot achiziționa o gama largă de produse accesând website-ul Pepiniera Gradina Verde.