Opt beneficii pentru sănătate ale fructelor de Aronia

De ce ar vrea cineva să mănânce și să cultive ceva numit Aronia? Cred că aceasta este cea mai bună întrebare de la care ar trebui să pornim discuția.

Ei bine, sunt considerate una dintre cele mai bune surse de antioxidanți, care au o multitudine de beneficii pentru sănătate și poate că de asta în principal. Fructele de Aronia se prezintă sub formă de boabe mici, de culoare închisă, ce ies în evidență prin gustul lor amărui și ușor astringent, și pot fi consumate în stare crudă sau chiar congelate, dar ele sunt adesea adăugate la gemuri, ceaiuri, piureuri, sucuri și chiar vin. În stare congelată, ele devin un pic mai dulci.

     

Aronia melanocarpa, cunoscută sub denumirea de Aronia este un arbust de foioase originar din America de Nord și este cultivat atât în scop alimentar pentru fructele sale gustoase, cât și ornamental. Apreciat pentru fructele sale de pădure negre comestibile produse la sfârșitul verii/începutul toamnei, florile albe primăvara și frunzișul roșcat de toamnă, este o alegere bună și are utilitate atât estetică cât și practică. Fructele (boabele) cresc pe arbuști și au fost folosite în mod tradițional de nativii americani ca remediu împotriva răcelii în stare crudă ori sub formă de piure. Cu gustul ușor astringent al fructelor, consumul lor în stare crudă sau congelată revigorează organismul și aduc un aport semnificativ de minerale și vitamine pentru sănătate. Așadar, vom detalia în cele ce urmează principalele beneficii pentru sănătate în linii mari.

 

  1. Reduce riscul de cancer

Cercetările arată că fructele de Aronia pot proteja organismul împotriva anumitor tipuri de cancer – în special cancerul de sân și cancerul de colon. Aceste studii efectuate în laborator și pe animale au arătat că antocianinele prezente în fructele de Aronia ar putea opri creșterea celulelor canceroase de colon cu până la 60% după cum s-a observat într-unul din studiile făcute.

S-a demonstrat că extractele de fructe de aronia atunci când sunt mâncate de femeile care suferă de cancer de sân, reduc radicalii liberi din sângele și contribuie de asemenea la reducerea stresului oxidativ asupra organismului.

 

  1. Crește sănătatea inimii

Efectele antioxidante nu numai că ajută la combaterea cancerului, ci vă pot face inima mai sănătoasă, în special ameliorând afecțiunile ce țin de afectarea sistemului metabolic și are rol reglator al colesterolul și trigliceridelor ridicate.

Două studii privind efectele asupra sănătății inimii s-au concentrat pe administrarea extractului de aronia, în care nu au fost observate efecte secundare la persoanele care au folosit extractele. S-a observat ca tensiunea arterială poate fi de asemenea, redusă conform unui mic studiu efectuat pe 25 de persoane cărora le-au fost administrate circa 300 mg din extracte de aronia și care au simțit imediat efectele benefice.

 

  1. Combate diabetul

Boabele de Aronia ar putea preveni de asemenea și diabetul prin combaterea rezistenței la insulină din organism. Mai mult decât atât, s-a descoperit și că fructele de Aronia scad nivelul de glucoză din sânge și obezitatea, în plus față de creșterea funcției imunitare și reducerea inflamației legate de boală.

  1. Bogat in antioxidanți

Toate aceste beneficii pentru sănătate sunt legate de antioxidanții prezenți în fructe așa că, haideți să vorbim despre aceștia. În comparație cu alte fructe de pădure de fapt, Aronia au niveluri superioare de antioxidanți. Mai exact, fructele de Aronia sunt o sursă excelentă de polifenoli care inhibă radicalii liberi din sânge.

 

Și nu este vorba doar de funcția imunitară în general. Un studiu efectuat pe 30 de persoane a constatat că extractele de boabe de Aronia reduc stresul oxidativ cauzat de administrarea de medicamente antipsihotice. De asemenea, s-a demonstrat că un consum regulat de fructe de Aronia reduce activitatea bacteriilor dăunătoare, precum și scăderea creșterii celulelor canceroase și a inflamației, așa cum am menționat mai înainte.

  1. Sprijină sănătatea organelor

Aceste beneficii antioxidante merg și mai departe în sănătatea directă a organelor. Cel puțin la șobolani, un studiu a constatat că sucul de Aronia ameliorează simptomele și severitatea leziunilor hepatice. La scurt timp după aceea, într-un alt studiu efectuat,  s-a constatat că sucul ar putea preveni chiar, apariția leziunilor hepatice în primul rând. De asemeni contribuie semnificativ la menținerea ficatului sănătos. Un al treilea studiu la rozătoare a arătat că sucul a ajutat la minimizarea severității deteriorării mucoasei stomacului.

Sunt necesare mai multe cercetări pe subiecți umani pentru a demonstra cu exactitate eficacitatea acestor descoperiri, dar este un bun început.

     

  1. Combate hipertensiunea arterială

Hipertensiunea arterială rezultă din contracția arterelor care forțează sângele să curgă prin corpurile noastre sub o presiune mai intensă decât ar trebui. Aceasta poate deveni un element permanent în fluxul sanguin, deoarece arterele pot avea probleme de relaxare, împiedicând fluxul sanguin pe termen lung, ceea ce poate duce la boală coronariană. Un studiu din 2015 și un altul din 2013 au arătat că, fructele de Aronia pot proteja împotriva acestui fenomen, relaxând mucoasa țesuturilor și scăzând tensiunea arterială.

  1. Întărește sistemul imunitar

Revenind la acești oxidanți trebuie să menționăm și că, nivelurile crescute din aceste fructe nu numai că vă susțin sistemul imunitar, ci îl pot întări.

Studiile pe oameni au arătat o reducere puternică a infecțiilor tractului urinar la pacienții dintr-un azil de bătrâni: cu cât au băut mai mult suc, cu atât a fost mai mare mai mare reducerea. De asemenea, fructele de Aronia pot inhiba și eliberarea de către organism a substanțelor inflamatorii, scăzând probabilitatea de apariție a bolilor induse de inflamație. Și, deși nu a fost încă studiat la oameni, un studiu pe șoareci a descoperit că extractul din aceste fructe ar putea chiar proteja împotriva gripei.

 

  1. Bogată în nutrienți

Pe lângă toate aceste beneficii directe pentru sănătate, fructele de Aronia sunt pline de nutrienți precum vitamina C, mangan, vitamina K și fibre. Au și folati, vitamina A, vitamina E si fier, pe lângă polifenolii despre care am vorbit înainte.

În încheiere, în caz că informațiile v-au fost de ajutor, vă recomand acest soi deosebit de Aronia, pe care îl puteți achiziționa de la Pepiniera Grădina Verde.

Aronia mitcshurinii Amit

Este un hibrid interspecific, creația celebrului grădinar rus Ivan Vladimirovici Miciurin rezultat prin încrucișarea a două specii: Aronia melanocarpa Viking și scorușul păsăresc (Sorbus aucuparia). Această varietate de Aronia este foarte atractivă și produce fructe negre mari ce se coc în septembrie. Tot în toamnă, frunzișul capătă o culoare roșu purpurie foarte decorativă. Este de preferat să fie plantată în lumina directă a soarelui pentru a se obține producții mari de fructe, dar va crește bine și la umbră parțială. Boabele mari de la Aronia mitschurini Amit pot fi consumate crude din tufiș, dar sunt mai des procesate și transformate în vin, dulceață, siropuri etc. Poate atinge la maturitate o înălțime de circa 3 metri și cam tot atât și în circumferință. Florile sale parfumate apar prin luna Mai, atrag albinele și micile insecte polenizatoare. Este o varietate auto-fertilă. Preferă un sol bogat în materie organică, bine drenat și nu prea îi place apa stagnantă la rădăcini. Nu este sensibil la boli, de asemenea, este în totatlitate rezistent la gerurile de la noi. 

de Ionuț Cenac

Dacă aveți întrebări, sau sunteți în căutarea unor informații de specialitate, nu ezitați să contactați gratuit specialiștii de pe website-ul Garden-zone, rubrica Întreabă specialistul.

De asemenea, iubitorii de plante decorative și fructifere, pot achiziționa o gama largă de produse accesând website-ul Pepiniera Gradina Verde.