Bradul

Bradul (Abies alba) este o specie indigena care are arealul natural în regiunile muntoase din părtile centrale și sudice ale Europei (Alpi, Apenini, Balcani, Carpați). La noi este răspândit în etajul montan din Carpați. În cultură a fost introdus în areale din ce în ce mai diverse.

Bradul atinge înalțimi impresionante, de pana la 65 de metri și diametre foarte mari de pana la 5 metri.

Iată câteva inaltimi de arbori raportate:

  • Înălțime 68 m, diametru 380 cm, volum de lemn de 140 m 3 în Pădurea Neagră din Germania (arbore istoric)

  • Înălțime 59 m, diametru peste 320 cm, Râul Chernaya Tisa, Rezervația Națională Karpatsky (Ucraina)

  • Inaltime 45 m, diametru 296 cm, la Strone House, Strathclyde, Marea Britanie

  • Înălțime 50 m, diametru 207 cm, volum de lemn de 65,3 m 3 . Acesta a fost faimosul brad al lui Iosif din pădurea Boemiei lângă orașul „Vyšší Brod”. A murit în jurul anului 1839

  • Înălțime 50 m, diametrul de 206 cm, la Raehills, Dumfries & Galloway, Marea Britanie. Măsurarea înălțimii este facută 1990 și, prin urmare, este incertă; circumferința a fost măsurată ultima dată în 2001.

    Longevitatea bradului este de asemenea foarte mare: 2000-3000 de ani

Prin urmare dacă intenționați sa va faceți o grădina care sa rămână feste generații, atunci nu trebuie sa lipsească un brad din compoziția sa.

Fiind un pom mereu verde, oamenii l-au asociat cu viața, trăinicia, siguranța, prietenia. L-au inclus in toate evenimentele importante ale vieții.

La naștere, se obișnuia ca fiecărui copil să i se dăruiască un brad, în natura, care ii devenea “frate” și pe care trebuia să-l îngrijească pană la moarte.

Se cunoaşte foarte puţin faptul că şi dacii aveau un cult pentru brad, dar cu înţeles total diferit: bradul era un copac ritual tăiat la nunta sau la moartea cuiva. Obiceiul încă se pastreză în regiuni din Oltenia şi sudul Banatului. Astfel, în cadrul ritualului de înmormântare bradul reprezenta ’’nunta” mortului cu divinitatea şi natura.

La nuntă, încă există obiceiul împodobirii unui brad cu ornamente din hârtie și fructe, de obicei în curțile casei de la țară. Ȋn jurul bradului se organizează o mică petrecere care are menirea de a le ura casă de piatră celor care se căsătoresc.

La moarte, în unele zone se practică împodobirea unui brad, dacă persoana e tânără și necăsătorită. Ȋn trecut, era plantat un brad sau era pus lângă mormânt chiar bradul “frate” al celui decedat.

Un alt motiv pentru a alege bradul este aspectul sau frumos. Fără a va plictisi, va prezentam câteva date ale morfologiei bradului:

Înrădăcinarea este tipic pivotantă, dar pierde cu timpul pivotul şi rădăcinile laterale pătrund adânc în pământ, fapt ce determină rezistenţa mare la acţiunea vântului.

Tulpina este dreaptă, cilindrică, cu ramuri regulat verticilate dispuse orizontal.

Scoarţa este cenuşiu-verzuie mult timp netedă, în tinereţe cu pungi de răşină; la vârste înaintate ritidom nu este prea gros şi prezintă sub formă de solzi poligonali.

Lemnul este moale, se aşchiază prin debitare, are duramen neevident albicios și are multiple întrebuinţări

Coroana este cilindric-piramidală, compactă, la vârste mari apare aşanumitul “cuib de barză”, generat de încetinirea activităţii mugurelui terminal şi deci, diminuarea distanţei dintre verticile.

Lujerii sunt cenuşii, netezi, scurt păroşi, cu cicatrici circulare netede.

Muguri mici, ovoizi, nerăşinoşi (cu excepţia celor terminali), dispuşi terminal pe ramurile laterale întotdeauna câte trei.

Frunze de 2-3 cm, aciculare, liniar-lăţite, la vârf obtuze, pe faţă verzi închis lucitoare, pe dos cu 2 dungi albicioase de stomate. Sunt persistente, durează 6-15 ani, iar după uscare se menţin mult timp pe lujeri, motiv pentru care bradul este recomandat ca pom de iarnă.

Conuri au o poziție erectă , sunt cilindrice și au 10-20 cm, brune.

Condiții de creștere: Bradul nu suportă perioadele de ger extrem (temperaturi mai mici de -30º), înghețurile tîrzii si perioadele extrem de calde (canicula).

Trebuie ținut cont de faptul ca rădacinile brazilor se dezvolta mult pe lateral, la suprafața pămantului, si nu in adancime. Din acest motiv, cînd sapați groapa, asigurați-vă ca are un diametru cel puțin egala cu circumferința crengilor bradului. Este indicat sa săpati groapa cu cateva zile inaintea plantarii efective si căptusirea acesteia cu humus pentru o mai buna dezvoltare a arborelui. De asemenea, o regula valabilă, in general, pentru toti arborii transplantați, radacinile trebuie unse in prealabil cu pămant umed, eventual argilă, astfel incat procesul de fixare in pămant sa se faca mai repede si mai eficient.

Nu suporta solurile calcaroase, mlăștinoase sau inundabile, insa vegetează bine pe soluri fertile, reavene, bine drenate.

Preferă zonele umbroase sau semiumbroase, este o specie rezistentă la vanturile puternice, datorită înradacinarii profunde.După ce ați introdus puietul in groapa, fara a-i forța rădacina, se fixeaza cu pămant la baza, se umple apoi spațiul rămas si se taseaza bine cu piciorul, adăugînd pămant pînă la umplerea gropii. Rădacina trebuie acoperita in partea superioară cu cațiva centimetri de pămant. Udați apoi abundent pe o raza de circa 1,5 metri in jurul copacului.

Are o creștere lentă in primii ani de viață (15-20 ani), după care creșterile vor fi mai active.

Se recomandă plantarea din toamnă (imediat dupa prima bruma) pană in primavara, dar nu dacă solurile sunt inghetate. Daca plantați intr-o arie cu rafale de vant puternice, este indicat sa proptiți puietul astfel incat procesul de înrădăcinare sa nu aibă de suferit. Daca frigul se lasă prea devreme, protejați radacinile acoperind baza copacului cu turbă sau scoarța de copac sau ridicați un mic mușuroi de pămant. Încetați să mai udați puietul dacă intervine înghețul, dar adaugați apa periodic iarna dacă temperaturile sunt pozitive. Daca optați pentru a vă cumpăra puietul de brad de la Grădina Verde, atunci veți fi servit cu un puiet în recipient care poate fi plantat oricând.

Nu tolerează vânturi puternice, uscate sau poluarea aerului.

Bradul împodobit de Crăciun este un simbol care ne încurajează să ne urmăm drumul, să înfruntăm problemele existenţei, aşa cum ramurile mereu verzi ale copacului susțin greutatea zăpezii și a îngheţului. Bradul poartă în sine energia vieții, a bucuriei, a speranței, pentru cei care ştiu să o înţeleagă şi să o urmeze.

În toate împrejurările menționate anterior, pomul împodobit, de obicei bradul, care rămâne verde şi iarna, este un simbol al renașterii, al reînnoirii vieţii, exprimă legătura între cer şi pământ, dintre spiritual şi material, speranța mereu susținută de forțele luminii biruitoare asupra întunericului și a morții. Și în alte culturi – egipteană, ebraică, chineză etc. – bradul simbolizează viaţa eternă, iar luminile și ghirlandele din brad au menirea de a alunga spiritele rele.

Lasă un răspuns