Lonicera caprifolium (caprifoi)

Lonicera caprifolium (caprifoi)

Cumpără de pe pepiniera-gradinaverde.ro

Caprifoiul (Lonicera caprifolium) este cunoscut la noi si sub denumirea "Palma Maicii Domnului" sau "Mana Maicii Domnului". Este o liana mare, lemnoasa si volubila, cu numeroase flori captivante ce au un parfum nepereche. Este o planta cataratoare de cultura usoara, cu crestere rapida si de un interes real iarna, primavara sau vara, in functie de soiul sau de specia aleasa. Soiurile de caprifoi sunt atat de numeroase, incat exista cel putin doua sau trei potrivite pentru orice locatie, orice sol si orice clima.

Caprifolium inseamna "frunza de capra" in limba latina, din cauza apetitului urias pe care aceste patrupede il pot avea pentru frunzele sale. Lastarii caprifoiului pot creste de la 2 pana la 10 m lungime in cateva luni, facand posibila decorarea unui gard, perete sau unei pergole. Are frunzisul de foioase sau persistent, in functie de soi, oferind minunate flori de culoare alba, galbena, portocalie, roz sau rosie. In general, este foarte parfumat, mai ales seara, dupa apusul soarelui.

Lonicera este un gen polimorf al familiei Caprifoliaceae, gen ce include aproximativ 200 de specii cataratoare sau arbustive, vesnic verzi sau foioase, si o multitudine de hibrizi si soiuri, originare in cea mai mare parte din emisfera nordica a planetei. Habitatul lor corespunde, pentru majoritatea acestora, cu marginea padurilor, lizierelor sau a terasamentelor ce marginesc cararile abrupte.

In functie de origine, aceste plante cataratoare prezinta o preferinta pentru soluri mai mult sau mai putin racoroase sau, dimpotriva, foarte bine drenate, chiar uscate in timpul verii. In general, caprifoiul este tolerant la prezenta calcarului sau argilei in sol si se adapteaza cu usurinta la toate climatele tarii noastre.

Planta cataratoare, volubila, cu tulpini lemnoase, Lonicera nu va depasi 2-3 m inaltime pentru cele mai mici specii precum L. henryi sau L. (x) brownii, dar L. sempervirens si L. japonica pot avea tulpini lungi de 10 m ce vor necesita sprijin. Frunzisul decorativ si luxuriant este compus din frunze intregi, netede, ovale, de la 3 pana la 8 cm lungime, uneori pana la 15 cm in cazul soiului gigant L. hildebrandtiana. De foioase, semi-vesnic verzi sau persistente (in functie de soi dar si de clima), acestea sunt de obicei verzi, fiind dispuse opus pe crengute.

Inflorirea, de cele mai multe ori extrem de parfumata pe timp calduros si la sfarsitul zilei, se extinde din mai pana in octombrie, in functie de soi. Florile, compuse dintr-un tub care se extinde in doua buze mai mult sau mai putin decupate, se disting prin aspectul lor foarte usor, aproape aerian. Paleta lor de culori include alb, alb-galbui, roz, portocaliu si chiar rosu, in tonuri simple sau bicolore, uneori tricolore, acestea schimbandu-se odata cu maturitatea florii. Aceasta inflorire atrage numeroase insecte polenizatoare.

Caderea petalelor este urmata de formarea unor mici fructe ovoide si carnoase, de culori diferite. Aceste fructe de padure, usor toxice pentru oameni, sunt o incantare pentru pasari. Caprifoiul urca prin impletirea tulpinilor pe suporturi variate, precum arborii de talie mare (pentru soiurile cu tulpini lungi), spalierele si grilele de gard.

Robuste, simtindu-se in largul lor in mai toate regiunile, simple si gratioase, tulpinile caprifoiului impodobesc zonele oarecum neglijate ale gradinii, innobilandu-le cu minunatele lor flori si parfumul lor inimitabil. Terasa sau balconul se pot mandri in proximitatea lor cu un superb exemplar de caprifoi acoperind un gard sau o pergola, pentru a ascunde o vedere mai putin placuta, sau altceva ce se doreste ascuns.

Anualul Ipomeas este un tovaras dragut pentru caprifoi, si chiar daca este efemer sublimandu-si frunzele luxuriante pe tot parcursul sezonului frumos, stilul florilor respective este complementar. Gardurile monospecifice, austere, formate din conifere sau lauri, tunse la linie, vor intampina cu drag aceste liane inflorite, pline de resurse si atat de putin pretentioase, la fel cum vor fi si soiurile de Clematis, dotate cu aceleasi caracteristici si cu o metoda de crestere similara.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Adaugă impresii din experiența ta

O imagine face cât o mie de cuvinte: