Weigela florida – O eleganță florală în grădina ta

Weigela florida – O eleganță florală în grădina ta

Weigela florida – O eleganță florală în grădina ta

26 aprilie 2024

Iubiți ca arbuști de grădină de peste un secol, Weigela prezintă o mare valoare decorativă și este totodată un companion desăvârșit în asociere cu alte specii perene. Weigela face parte din familia Caprifoliaceae (caprifoi) și este originară din China de Nord, Coreea și Japonia. Epitetul florida, înseamnă „frumos” și sugerează practic prezența luxuriantă a arbustului. Această plantă este un arbust dens, rotunjit, de foioase, cu ramuri oarecum grosiere care tind să se arcuiască spre pământ pe măsură ce arbustul ajunge la maturitate. De obicei prezintă flori abundente în formă de clopoței care înfloresc la sfârșitul primăverii sau la începutul verii. Florile pot fi albe, roșii, orice nuanță de roz ori galbene. Unele varietăți sunt plăcut parfumate. Deși în sălbăticie sunt polenizate aproape exclusiv de albine, sunt și situații când acestea sunt polenizate de păsări Colibri precum în America de Nord.

     

Weigela are frunze simple, opuse, eliptice și o preferință pentru solul umed, bogat în humus și substanțe minerale, bine drenat. În sălbăticie crește de obicei în tufișuri, poieni în pădure sau la marginea pădurilor. Soarele până la umbra parțială li se potrivește bine, deși înfloresc cel mai bine în plin soare. Sunt intoleranți la vânt și secetă prelungită așadar, o hidratare constantă cât să mențină solul în permanență reavăn este binevenită. Atenție însă la excesul de apă deoarece, apa stagnantă la nivelul rădăcinilor nu îi va fi pe plac arbustului tău căruia îi pot putrezi rădăcinile și într-un final daca nu se intervine la timp poate chiar muri. Înmulțirea poate fi realizată fie prin butași, semi-lemnificați vara.

 

Genul poartă numele omului de știință și grădinar german Christian Ehrenfried Weigel, care le-a descoperit. Vânătorul scoțian de plante Robert Fortune a adus primele weigelas din Japonia în Anglia în 1845, iar Grădina Botanică Sheffield găzduiește Colecția Națională Britanică a acestor arbuști. Cu florile lor abundente și strălucitoare și ușurința în îngrijire, weigelas au fost un succes instantaneu în rândul grădinarilor! De asemenea, are o mare capacitate de hibridizare și au fost create soiuri noi și din ce în ce mai fabuloase!

Locațiile însorite, ferite de curenții foarte reci de aer, pământul umed îmbogățit cu compost și substanțe minerale organice, vă vor oferi cele mai bune rezultate. Varietățile de Weigela florida au aproximativ cam aceleași condiții  ca hortensiile de creștere și îngrijire și pot fi însoțitoare foarte bune unele pentru celelalte alături de alte plante perene.

    

Weigela înflorește de regulă pe creșterile anului precedent, de aceea este indicat ca tăierile să se facă imediat după înflorire. Trebuie să vă asigurați când achiziționați o specie din această plantă că este potrivită condițiilor climatice din zona dumneavoastră, pentru a vă bucura de flori următorul an în caz de este vorba de o plăntuță tânără de anul I. Nu necesită tăieri drastice, doar puțină tăiere pentru a obține o formă frumoasă a coroanei; ramurile cele mai vechi și cele mai mari trebuie tăiate înapoi după înflorire pentru a stimula o nouă creștere. Acest lucru stimulează planta să crească, dar o face mai viguroasă și va asigura totodată și o înflorire mai bună. Crește de obicei de la 1,8 până la 3 metri înălțime și 2,7 până la 3,5 metri lățime; cu toate acestea, multe soiuri tind să fie mai mici.

Weigela florida și Weigela praecox sunt cele mai rezistente două specii.  Weigela florida este originară din China, Coreea și Japonia și poate crește 2,5 - 3 metri înălțime și tot cam atât și în diametru. Are o creștere destul de rapidă și o înflorire abundentă. Ocazional produce exemplare cu frunziș de culoarea bronzului sau violet și din acestea au fost dezvoltate mai multe soiuri, inclusiv foarte popularul Wine and Roses.

    

Weigela praecox este de asemenea originară din regiunile reci din Asia și crește aproximativ 2,5 metri înălțime. Exemplarele mature pot fi destul de lemnoase odată cu înaintarea în vârstă. Se înmulțește ușor prin semințe sau butași. Florile mari sunt roz deschis, adesea cu gâtul galben și au parfum de miere. Apar în mare abundență la începutul verii. Weigela are o durată de viață în timp ridicată în jur de 30 - 40 de ani.

În cele ce urmează vom face o trecere în revistă a câtorva soiuri urmată de scurte prezentări ale acestora. De asemeni, vă așteptă pe magazinul online Grădina Verde pentru a descoperi varietățile disponibile.

Weigela florida Variegata; Weigela florida Rumba; Weigela florida Nana Purpurea; Weigela florida Caricature.

 

  1. Weigela florida Variegata.

Este o alegere excelentă pentru peisaj. Se prezintă sub forma unui arbust compact ce se face remarcat pentru frunzișul său pestriț și florile roz. Frunzele apar la începutul primăverii sunt înguste de formă ușor ovală, fixate pe ramuri ce se arcuiesc grațios. Frunzele acestei varietăți prezintă o paletă interesantă de culori de la alb-crem în stadii mai tinere, până la galben pal cu interior verde. La începutul verii arbustul este decorat cu ciorchini cu muguri roz-trandafirii, ce se deschid spre flori de culoare roz sub formă[ de gornițe.

  1. Weigela florida Rumba

Un arbust atractiv și rezistent, ce înflorește primăvara, florile sunt în formă de trompetă de culoare roz, cu mici intercalații de galben, ce atrag polenizatorii precum fluturii și micile insecte ori păsările Colibri. Frunzișul cu tentă violet este destul de ornamental, dar oarecum grosier, ce decorează excelent în asociere cu alte specii. Preferă locurile însorite pentru o înflorire spectaculoasă dar apreciază și locurile parțial umbrite. Acest arbust necesită întreținere ocazională și ar trebui să fie tăiat numai după înflorire pentru a evita tăierea ramurilor cu potențial florifer din sezonul în curs.

  1. Weigela florida Nana Purpurea

Este un arbust de talie joasă, de foioase, originar din Asia de Est. Crește la o înălțime de aproximativ 1 metru la maturitate deplină. Se caracterizează prin frunze alungite de culoare violet închis, de formă ovală și ușor alungite. În lunile mai și iunie, înflorește în nuanțe de roz iar florile sunt în formă de mici gornițe, care sunt mai deschise până la alb în interior. La sfârșitul verii, această varietate înflorește de obicei din nou.  Se descurcă cel mai bine într-o poziție însorită, într-un sol permeabil, cu o umiditate moderată, bogat în substanțe nutritive. În locurile mai umbroase înflorirea nu este la fel de spectaculoasă precum în locurile unde beneficiază de soare din plin. Lumina suficientă este de asemenea, importantă pentru o colorare cât mai intensă a frunzelor.

  1. Weigela florida Caricature

Un soi foarte interesant, neobișnuit. Frunzele acestei specii de Weigela sunt încrețite și răsucite în diferite forme. Au o culoare verde închis, cu margini nu prea largi, alb-crem. Florile apar din mai până în iulie, iar la început sunt albe și treptat devin roz. Datorită acestui fapt, florile de diferite culori pot fi pe tufiș în același timp. Are o creștere lentă iar în timp la maturitate deplină tufa atinge o înălțime de aproximativ 1 metru. Pentru o înflorire cât mai bogată locațiile însorite sunt ideale dar se va descurca și în cele parțial umbrite însă nu la fel de bine. Solurile bogate în materie organică și cu o umiditate moderată sunt ideale și pentru această varietate.

 

de Ionuț Cenac

Dacă aveți întrebări, sau sunteți în căutarea unor informații de specialitate, nu ezitați să contactați gratuit specialiștii de pe website-ul Garden-zone, rubrica Întreabă specialistul.

De asemenea, iubitorii de plante decorative și fructifere, pot achiziționa o gama largă de produse accesând website-ul Pepiniera Gradina Verde.