Mesteacănul în diferite ipostaze

Mesteacănul în diferite ipostaze

Mesteacănul în diferite ipostaze

7 martie 2024

Prețuiți pentru scoarța lor uimitoare și forma grațioasă, mestecenii sunt extrem de decorativi și oferă o notă aparte spațiului în care sunt plantați. Betula este un gen de copaci și arbuști de foioase, cunoscuți în mod obișnuit sub denumirea de mesteacăn. Sunt caracterizați prin scoarța lor exfoliantă în straturi, distinctă, albă, gri, galbenă sau argintie; cu aspect ca de hârtie, formă grațioasă și frunzișul delicat. Genul Betula aparține familiei Betulaceae și este format din peste 50 de specii, fiecare cu caracteristicile și adaptările sale unice. Au o longevitate mare în timp; un mesteacăn putând trăi chiar și o sută de ani.

Înainte să începem, vreau să precizez că puteți achiziționa acest gen deosebit de decorativ de pe magazinul online Pepiniera Grădina Verde. 

    

Origine și răspândire

Mestecenii sunt originari din diferite părți ale lumii, inclusiv America de Nord, Europa și Asia. Habitatul lor variază de la regiuni temperate, până la regiuni Arctice. Se găsesc adesea în soluri umede, lângă râuri, lacuri și mlaștini.

Obiceiul de creștere

Mestecenii sunt apreciați pentru aspectul lor zvelt și grațios, adesea cu ramuri arcuite care le conferă un farmec aparte. Sunt copaci sau arbuști de foioase, ce pot prezenta creștere verticală, columnară sau plângătoare. Rata de creștere este de obicei moderată spre rapidă, acești copaci pot prezenta adesea un trunchi cu o singură tulpină, sau cu mai multe tulpini. Anual, pot prezenta creșteri între 30-60 centimetri, ceea ce îi face o alegere potrivită în crearea de peisaje și locuri umbrite într-un timp relativ scurt. Speciile de mesteacăn variază în dimensiuni de la 30 centimetri până la 24 de metri de la o specie la alta în înălțime. Răspândirea poate varia de asemenea foarte mult de la 30 centimetri, la 15 metri.

 

Rezistență la ger

Mesteacănul nu este pretențios la condițiile de mediu de la noi din țară legate de sol și de climă și se consideră o specie rezistentă la ger și pe deplin adaptată condițiilor climatice din țara noastră, rezistență dată de mediul din care el provine. Preferă locațiile mai reci și umbrite dar se descurcă bine și în cele însorite. Este rezistent și la secetă pe timpul verii însă, preferă solurile cu o ușoară umiditate și un pH cuprins între 5,0 - 6,5.

    

Utilizări

Mesteacănul oferă utilizări versatile în grădini: de la a servi ca puncte focale prin eleganța pe care o imprimă locului în care sunt plantați, până la a oferi umbră. Scoarța lor distinctivă și frunzișul delicat îi fac să reprezinte o alegere nemaipomenită pentru parcuri, alei, sau zone împădurite, ori diferite incinte și oriunde se dorește puțină umbră și răcoare, mai ales în zilele caniculare de vară. Soiurile pitice de mesteacăn se potrivesc bine în spații restrânse și sunt adesea folosite pentru a crea paravane, sau garduri vii. În plus, anumite specii de Betula sunt folosite pentru lemnul lor, potrivit pentru mobilă și placaj etc. Seva lor poate fi exploatată în mod similar cu cea a arborilor de arțar și este folosită în medicina tradițională la prepararea siropului de mesteacăn. De asemeni, tot în medicina tradițională părți ale copacului sunt folosite pentru proprietățile lor antiseptice.

 

În cele din urmă putem menționa și faptul că ecosistemul și biodiversitatea au și ele de câștigat enorm: micile viețuitoare cum ar fi păsările și alte animale micuțe sălbatice își găsesc sălaș adesea între ramurile sale, sporind frumusețea grădinii tale. În concluzie, mesteacănul cunoaște o istorie îndelungată de utilizare umană; seva lor poate fi folosită în scop medicinal și la prepararea unor băuturi, pe când lemnul este foarte apreciat în industria mobilei, la confecționarea butoaielor, în realizarea unor decorațiuni artizanale, ca lemn de foc etc. Cu numeroasele sale utilizări, aspectul distinctiv și adaptabilitatea la diferite medii, mesteacănul oferă câte puțin pentru toată lumea; de la grădinarul ocazional, la arboristul profesionist, industrii de prelucrare și farmaceutice etc.

 

Simbolismul mesteacănului

Mesteacănul este bogat în simbolism. În diferite culturi, mesteacănul simbolizează reînnoirea și purificarea, protecția și iubirea. Acest lucru se datorează parțial creșterii lor rapide și modului în care scoarța se desprinde, eliminând simbolic trecutul. De asemeni, mai este adesea subiect de artă și folclor. În simbolismul celtic, mesteacănul mai este văzut ca un copac al fertilității și este asociat cu zeița Brigid.

Specii și soiuri de mesteacăn

Betula pendula, Betula pubescens, Betula utilis Jaquemontii, Betula albosinensis Fascination Betula pendula Purpurea

 

  1. Betula pendula

Sau mesteacănul plângător european, datorită ramurilor sale arcuite în jos asemeni unei sălcii care îi conferă un aspect de ansamblu grațios. Scoarța este de culoare gri-albicioasă și prezintă fisuri verticale pe tot cuprinsul său, lucru ce îi conferă un șarm aparte. Nu este pretențios la sol și este în totalitate rezistent la ger. Preferă ușoară umiditate în aer și sol, iar pe perioade mai îndelungate de secetă ar putea avea de suferit.

  1. Betula pubescens

Cunoscut și sub numele de mesteacăn pufos, este atrăgător în toate anotimpurile prin culoarea cojii sale alb gri, ce contrastează foarte frumos în peisaj. Prezintă ramuri verticale iar forma coroanei este conică ușor rotunjită spre vârf. Coaja este de culoare alb-maronie la maturitate și exfoliantă în fâșii subțiri ca de hârtie. Nu este pretențios la sol și crește frumos atât la umbră și semi umbră cât și în soare direct. Preferă solurile cu ușoară umiditate, dar nu excesivă. Ca orice varietate de mesteacăn și aceasta este în totalitate rezistentă la ger.

  1. Betula utilis var. Jaquemontii

Sau mesteacănul de Himalaya, apreciat pentru coaja sa strălucitoare excepțional de albă, ce va da întotdeauna o notă aparte peisajului în locul în care este plantat. Acest soi este unul viguros de mărime medie, ce crește în jur de 9-12 metri în înălțime și circa 6 - 7,5 metri în circumferință, cu un ritm de creștere rapidă iar forma coroanei este piramidal deschisă cu ramificații grațioase și delicate. Nu este pretențios la sol și climă și preferă locațiile umbrite dar la fel de bine le poate tolera și pe cele însorite.

  1. Betula albosinensis Fascination

Această varietate de mesteacăn, este o alegere excelentă în scopuri ornamentale în grădini, parcuri, pe lângă borduri ori incinte. Scoarța sa unică exfoliantă, cu nuanțe de roz și alb gălbui, oferă interes pe tot parcursul anului. Frunzișul aparte de un roșu arămiu bogat primăvara când frunzele sunt tinere, ajungând la verde închis vara și devenind galben-auriu toamna. Acest copac creează un punct focal frumos și sporește atractivitatea estetică a peisajului. Nu este pretențios la sol și factori de mediu și în totalitate rezistent la ger.

  1. Betula pendula Purpurea

Este o varietate deosebită de mesteacăn cu frunze mov, potrivit pentru grădini medii cu ramuri pendulante și scoarță argintie și mai neagră spre bază. Crește mai înalt de 12 metri, având o răspândire mai mare de 8 metri, în circa 20-50 de ani. Frunzele în stadiu tânăr sunt purpuriu închis până la roșu primăvara când apar, devin de un verde-violet vara pentru ca, mai apoi în toamnă acestea să capete o culoare violet-brună, foarte decorativă. Ideal de plantat pe lângă cabane, parcuri unde adesea păsările sau micile animăluțe sălășluiesc, creând o priveliște mirifică, paturile de flori etc. Este un copac ușor de întreținut, necesită tăieri minime și nu este pretențios nici la factorii de mediu. Este în totalitate rezistent la gerurile de la noi.

  

de Ionuț Cenac

Dacă aveți întrebări, sau sunteți în căutarea unor informații de specialitate, nu ezitați să contactați gratuit specialiștii de pe website-ul Garden-zone, rubrica Întreabă specialistul.

De asemenea, iubitorii de plante decorative și fructifere, pot achiziționa o gama largă de produse accesând website-ul Pepiniera Gradina Verde.