Utilizările și beneficiile agrișului pentru sănătate

Utilizările și beneficiile agrișului pentru sănătate

Utilizările și beneficiile agrișului pentru sănătate

30 mai 2024

Agrișa este un mic fruct rotund comestibil de culoare verde, galbenă sau roșie, al unui arbust de talie mică numit agriș (aproximativ 1,5 metri înălțime), țepos care are o aromă dulce-acrișoară, ușor acidulată.

Agrișele nu sunt doar un deliciu acidulat; ci sunt adevărate resurse de hrană bogate în minerale esențiale, nutrienți și vitamine. Acest fruct deosebit de delicios și sănătos deopotrivă, constituie una  dintre cele mai bune surse de vitamina C. Sunt de asemenea, o sursă bună de vitamine precum cele din complexul B având o cantitate mare de B5 și B6, esențiale pentru producerea de energie și crearea de acizi grași în organism. Oligoelemente precum cuprul, calciu, magneziul și manganul susțin diverse funcții ale corpului, de la metabolism la răspunsul imunitar, ajută la sănătatea oaselor și contribuie decisiv la hrănirea țesutului și menținerea pielii catifelate și părului sănătos. Și să nu uităm de potasiu, crucial pentru funcționarea celulelor și sănătatea inimii. Datorită numeroaselor sale avantaje pentru sănătate, cei ce practică medicina Ayurveda se referă la acest fruct simplu și profund drept „fructul care întinerește”. Așadar, este deosebit de valoros pentru corpul uman!

     

În acest articol, mi-am propus să abordez mai mult avantajele pentru sănătate, valoarea nutrițională a agrișelor iar la final voi include și o rețetă de dulceață delicioasă făcută pe baza acestor fructe.

Oamenii consumă agrișe fie proaspete, fie conservate sau prelucrate sub diverse forme. În plus, unii oameni le mai folosesc și ca supliment alimentar în diverse cure dietetice combinate sau mai sunt utilizate și într-o serie de preparate cosmetice în special pentru piele. Fructele de agriș mai sunt folosite de asemeni în industria alimentară pentru a produce din ele delicioasele gemuri, jeleuri și plăcinte ori prăjituri. În plus, pe lângă fructe și părți din plantă mai sunt adesea folosite  în medicina complementară sub formă de ceaiuri, decocturi etc.

 

Tipuri de agrișe:

Există numeroase tipuri din diverse locuri, cum ar fi:

 Agrișă europeană: Denumirea botanică pentru agrișa europeană este Ribes grossularia var. uva cu coaja ușor crocantă. Fructul poate fi verde, galben sau roșu, de formă sferică ușor alungit ce prezintă perișori fini pe suprafața cojii. Europa, nord-vestul Africii, vestul, sudul și sud-estul Asiei sunt continentele sale pe care acest tip de agriș este mai des întâlnit. Agrișele europene sunt consumate ca atare ori pot intra adesea în componența unor preparate culinare precum: plăcinte, gemuri, budinci, sucuri și băuturi etc.

Agrișă americană: Agrișa americană de la verde până la violet este originară din regiunile de nord-est și vestul Statelor Unite ale Americii. Numele botanic al agrișei americane este Ribes hirtellum și este plantat frecvent în grădinile de fructe și legume și a cărei utilitate este similară cu a agrișei europene.

Agrișă indiană: Un fruct verde-gălbui care crește cu precădere în India, Asia de Sud-Est, China, Iran și Pakistan și este cunoscut sub numele de agrișă indiană (cunoscut și ca fruct Emblic sau Amla) nume ce i se trage de la Emblica Officinalis care este de fapt numele său științific.

 

Beneficiile pentru sănătate ale agrișei:

Managementul diabetului

Boabele (fructele) conțin fibre solubile care se dizolvă rapid în organism, ceea ce va ajuta la o încetinire a absorbției zahărului din corp. Acest lucru reduce valorile glicemice ridicate de zahăr din sânge. Fructele de agriș sunt de asemenea, benefice pentru glicemia și colesterolul celor cu diabet de tip 2.

Digestie îmbunătățită

Fibrele din boabele de agrișe ajută la reglarea tranzitului intestinal și pot ajuta la tratarea simptomelor unor boli precum sindromul colonului iritabil. Boabele de agrișe conțin cantități mari de vitamina C, care vă ajută corpul să absoarbă alți nutrienți și combate virozele. Ca urmare, acestea ar putea fi benefice dacă luați fier și alte suplimente minerale.

Vedere mai bună

Vitamina A, care este esențială pentru îmbunătățirea sănătății ochilor, este abundentă în fructele de agrișe. Pe lângă îmbunătățirea vederii, vitamina A poate ajuta la reducerea riscului de degenerescență maculară legată de vârstă. Vitamina C din agrișe promovează sănătatea ochilor luptă împotriva bacteriilor, ajutând astfel la protejarea ochilor de boli precum conjunctivita (ochi roz) și altele.

Întărește imunitatea

Mai mult de dublu față de doza zilnică recomandată pentru adulți de 300 mg de vitamina C se găsește într-o porție de 100 g de fructe de agrișe, sau aproximativ o jumătate de cană. Alcaloizii, flavonoizii și polifenolii sunt de asemenea prezenți în cantități semnificative. Agrișele au și o serie de proprietăți antiinflamatorii și antibacteriene.

Sănătatea creierului și a memoriei

Printre altele, conținutul ridicat de antioxidanți și fitonutrienți pot proteja celulele creierului de distrugerea și atacul radicalilor liberi, îmbunătățind memoria. Datorită cantității mari de vitamina C din fructe, corpul dumneavoastră poate produce norepinefrină, un neurotransmițător care poate aduce beneficii pacienților cu demență prin abilitățile lor cognitive.

     

În încheiere, voi detalia modul de pregătire a unei dulceți de agrișe delicioase.

Dulceață de agrișe.

Doar de patru ingrediente veți avea nevoie pentru a face această dulceață delicioasă – perfectă pe brioșe, sau în produse de patiserie umplute! De asemenea, delicios în iaurt sau amestecat cu fulgi de ovăz, ori ca garnitură la budinca de griș etc.

Timpul efectiv de preparare este de 20 de minute, iar timpul de fierbere este de 30 de minute.

 

Echipamente necesare:

  • 1 tigaie cu fund gros
  • 1 strecurătoare
  • 1 termometru
  • borcane sterilizate

Ingrediente:

  • 1 kilogram de agrișe de care aveți (roșii sau galbene)
  • ¼ cană apă
  • 1½ cană zahăr granulat
  • 2 linguri suc de lămâie

 

Mod de preparare:

  1. Pregătiți agrișele spălați-le și rupeți-le codițele.
  2. Într-o tigaie cu fundul gros puneți agrișele, apa și sucul de lămâie. Aduceți la fierbere și reduceți căldura între mediu-mare timp de 10 minute. Adăugați zahăr și amestecați. Asigurați-vă că amestecați continuu. Pasați câteva fructe pentru a crea o consistență mai fină a dulceții. Dulceața este gata în momentul când ajunge la stadiul de gel. Temperatura de fierbere ar trebui să fie de 104,4°C.
  3. Pune-ți dulceața fierbinte în borcanele sterilizate, lăsând puțin spațiu în partea de sus. Asigurați-vă că ștergeți gemul de pe partea de sus și închideți etanș.

Dacă v-au convins beneficiile acestui fruct deosebit, îl puteți achiziționa din magazinul nostru online www.pepeniera-gradinaverde.ro.

de Ionuț Cenac

Dacă aveți întrebări, sau sunteți în căutarea unor informații de specialitate, nu ezitați să contactați gratuit specialiștii de pe website-ul Garden-zone, rubrica Întreabă specialistul.

De asemenea, iubitorii de plante decorative și fructifere, pot achiziționa o gama largă de produse accesând website-ul Pepiniera Gradina Verde.