Descoperă magia Ilexului: frumusețe și eleganță într-o singură plantă!

Descoperă magia Ilexului: frumusețe și eleganță într-o singură plantă!

Descoperă magia Ilexului: frumusețe și eleganță într-o singură plantă!

12 aprilie 2024

Ilex, singurul gen din familia Aquifoliaceae, are o distribuție naturală la nivel mondial și se găsește pe fiecare continent, cu excepția Antarcticii. Aceste plante sunt pe cât de diverse, pe atât de răspândite, crescând de la zonele temperate până la cele tropicale. Destul de ușor de cultivat, sunt populare atât în ​​parcurile și grădinile publice, cât și în grădinile particulare de acasă, iar fructele lor colorate și frunzișul ornamental - adesea veșnic verzi, dar nu întotdeauna - le fac plante grozave pentru grădina de iarnă.

    

În familia Ilexului există atât specii veșnic verzi, cât și cu frunze căzătoare. Sunt în principal utilizate ca plante de peisaj ușor adaptabile în parcuri și grădini iar utilizările lor variază de la arbuști de fundație, la ecranare zone inestetice și acoperire de sol, până la arbori înalți pentru realizarea de garduri vii deosebite. Cele mai multe sunt specii native de pe continentul Nord American (dintre care cele mai populare sunt Inkberry și Winterberry).

Majoritatea sunt plante dioice, doar planta femelă oferă fructe de pădure mici, de culoare roșie și formă sferică cu condiția ca în preajmă să fie o plantă bărbătească polenizatoare. Florile sunt albe, mici, discrete, grupate în mici buchete ce apar de regulă la axila frunzelor și sunt adesea surprinzător de parfumate și destul de atractive pentru albine. Apar la sfârșitul primăverii sau vara, apoi se maturizează în fructe de pădure roșii, negre, galbene sau portocalii toamna funcție de soi și varietate și persistă și pe timpul iernii. Ele sunt adesea consumate în mediul sălbatic de păsările cerului. După cum am menționat anterior Ilexul este o plantă dioică (androsterilă) iar florile masculine și feminine sunt pe plante separate. Pentru a optimiza producția de fructe, plantați o planta femelă și una mascul din aceeași specie în același timp la aproximativ 1.5-2 metri depărtare una de alta, pentru ca polenizarea încrucișată să se producă și astfel să se producă și fructele. În caz contrar, doar o singură plantă nu va fructifica.

 

Cultivare și îngrijire

Locație –  Ilexul în general nu pune probleme deosebite din acest punct de vedere, fiind ușor de cultivat. Cele mai multe specii cresc cel mai bine în plin soare sau umbră parțială; cu cât este mai multă umbră, cu atât producția de fructe este mai mică. Evitați să plantați Ilexul în zonele care ar putea fi supuse vântului uscat de iarnă, pentru a evita moartea plantelor și uscarea frunzișului.

Plantare și fertilizare – Tolerează o gamă foarte ridicată de tipuri de sol, inclusiv pe cele luto-argiloase sau sărăturate, ori calcaroase dar le preferă totuși pe cele ușor umede drenabile, fertile și ușor acide cu un conținut ridicat de substanțe organice. Nu tolerează apa în exces la rădăcină și băltirea pe perioade lungi de timp. În același timp, secetele prelungite pe perioade lungi de timp îl pot afecta. De aceea după ce s-a efectuat udarea plantei în prealabil este recomandat pentru a păstra umiditatea în sol pe o perioadă cât mai lungă de timp să mulciți locul de la baza plantei de jur-împrejur.

    

Tăierile – În primul rând trebuie avut în vedere să alegeți o specie sau un soi care se potrivește cel mai bine spațiului dvs. disponibil, pentru o mai bună gestionare. Pentru toți cei care nu dețin un spațiu foarte mare, varietățile și soiurile mai pitice sunt cea mai bună opțiune. Tăierile de iarnă trebuie să fie puține și de regulă vom tăia cu prioritate acele crengi bolnave sau uscate și cam atât pentru a nu provoca răni prea mari plantei și a pierde astfel seva utilă cu care aceasta poate să treacă cu bine peste iarnă. în schimb, primăvara putem efectua tăierile mai severe de formare și corectare, înainte de a începe o nouă creștere și înflorire.

În cele ce urmează, voi trece în revistă principalele specii și soiuri de Ilex

Specii și soiuri de Ilex

Ilex englezesc (Ilex aquifolium). Este specia comună de Ilex. Cunoscut pentru frunzișul lucios, dințat ce prezintă pe margini din loc în loc mici spini și fructe strălucitoare de un roșu intens, foarte arătoase. Soiurile acestea de Ilex de regulă se prezintă sub forma unui copac, multe soiuri având un frunziș pestriț foarte decorativ. Prezintă dezavantajul că nu sunt chiar atât de rezistente la gerurile de iarnă cum sunt mulți alți hibrizi noi disponibili. Majoritatea soiurilor prezintă flori femeiești așadar, sunt necesare și plante cu flori bărbătești pentru producția de fructe.

 

Ilex american (Ilex opaca). Soiurile din această varietate de Ilex se prezintă sub formă de copac în formă conică cu creștere lentă, ce sunt folosite cu precădere ca plante specimen în peisaj datorită aspectului lor foarte decorativ. Majoritatea soiurilor prezintă flori femeiești așadar, sunt necesare și plante cu flori bărbătești pentru producția de fructe.

Ilex japonez (Ilex crenata). Include numeroase soiuri, de obicei cu formă densă, ovală până la rotunjită, sunt adesea folosite ca plante de fundație datorită dimensiunii și toleranței lor la tăiere și modelare. Frunzele sunt relativ mici și fără spini. Soiurile populare includ: Green Lustre, Hoogendorn, Helleri, Sky Pencil (îngust vertical), Steeds (conic vertical).

Ilexul cu boabe negre (Ilex glabra). O specie de arbust nativa de pe continentul Nord American, cu ramuri dese, cu frunziș oval până la alungit, de un verde lucios. Folosit în mod obișnuit în plantări în masă, garduri vii, delimitatoare de teren și plantări de fundație. Prezintă o bună toleranță la majoritatea tipurilor de sol și la tăiere. Boabele negre apar de regulă pe ramurile interioare ale plantelor femele. Soiurile populare includ: Shamrock și Densa.

 

Ilex albastru (Ilex maeservae). Grupează o serie de soiuri de Ilex cu creștere arbutoidă, de înălțime medie până la mare, hibridizate pentru o mai bună rezistență la frig, ce au frunziș atractiv în nuanțe de albastru-verde. Soiurile purtătoare de flori femeiești produc fructe persistente de culoare roșie atrăgătoare (dar pentru acest lucru este de asemeni nevoie de varietăți de Ilex albastru cu flori masculine în vederea polenizării). Sunt potrivite pentru plantare în masă, garduri vii și plante de fundație. Soiurile populare includ: Blue Prince, Blue Princess, Blue Angel, Blue Maid, Castle Spire, Castle Wall.

Soiurile hibride de Ilex. Există multe soiuri populare veșnic verzi în această categorie, cu multe caracteristici și dimensiuni diferite ce sunt utilizate în scop peisagistic. Majoritatea au o creștere verticală și cresc sub formă de copaci, cu aspect conic al coroanei. Dintre soiuri menționăm: Nellie Stevens (auto-polenizare), Centennial Girl, Dragon Lady, Red Beauty, Christmas Jewel și Winter Bounty.

Ilexul de iarnă (Ilex verticillata). Excelent pentru a crea un efect de masă, prin babele sale roșii ce rămân și peste iarnă, în combinații cu alte specii rezistente la ger precum Yucca filamentosa, mai este utilizat în crearea de margini de arbuști. Aceste soiuri de Ilex, sunt cele mai cunoscute pentru fructele lor roșii remarcabile în timpul iernii pe plantele femele. Prezintă dimensiuni și forme variate, cele mai multe sunt drepte până la rotunjite ca aspect și destul de expansive în spațiu.

Soiurile feminine mai populare includ: Winter Red, Sprite, Afterglow, Berry Heavy, Berry Nice, Sparkleberry.

Polenizatorii cu flori masculine includ: Jim Dandy, Early Male, Apollo.

Pepiniera noastră vă pune la dispoziție o gamă diversificată de Ilex, dintre care voi trece în revistă trei soiuri: Ilex maximowicziana Kanehirae, Ilex maeservae Blue Angel si Blue Prince.

Pentru detalii suplimentare și eventuale comenzi, nu ezitați să consultați site-ul nostru: https://www.pepiniera-gradinaverde.ro/index.php?route=product/search&search=ilex

 

Ilex maximowicziana Kanehirae

Este un frumos soi japonez de Ilex veșnic verde cu frunze mici, strălucitoare și dese de un verde închis, ideal în special la realizarea de garduri vii. Florile sunt albe, discrete, iar perioada de înflorire are loc în lunile mai-iunie, urmate de boabe mici de culoare închisă și aspect strălucitor.

Ilex maeservae Blue Angel

Iese în evidență în special prin frunzișul său verde închis cu aspect lucios, cu margini ce prezintă mici țepii din loc în loc și care mai apoi în sezonul rece capătă tente albăstrui creând un aspect exotic plăcut. Este o varietate adaptată bine la climatul temperat, cât și la secetele din vară. Are o creștere compactă și suportă bine tunderea.

Ilex  maeservae Blue Prince

Este un soi de Ilex rezistent și ușor de întreținut ce nu este pretențios la climă și sol. Cultivat în scopuri ornamentale, acest soi crește sub formă arbustivă și prezintă frunze lucioase cu aspect eliptic, în nuanțe de verzi-albăstrui, ce va conferi grădinilor o notă exotică aparte. Ideal pentru garduri vii, borduri dar și plantat în asociere cu alte specii perene, pentru a spori frumusețea spațiului din jur.

de Ionuț Cenac

Dacă aveți întrebări, sau sunteți în căutarea unor informații de specialitate, nu ezitați să contactați gratuit specialiștii de pe website-ul Garden-zone, rubrica Întreabă specialistul.

De asemenea, iubitorii de plante decorative și fructifere, pot achiziționa o gama largă de produse accesând website-ul Pepiniera Gradina Verde.