Importanța cultivării alunului în grădină
Fie că sunteți în căutarea unui copac pe care să-l folosiți ca specimen de arbore individual; în căutarea unui copac pentru tăiere; în căutarea de copaci pentru grădini de pădure sau livezi – sau chiar căutați copaci pentru a-i folosi la crearea de garduri vii mixte – alunul este o alegere excelentă.
Alunii sunt originari din multe părți ale emisferei nordice și pot fi găsiți crescând sălbatic în pădurile răcoroase de foioase. Alunii sunt de obicei clasificați ca membri ai familiei de mesteacăn, Betulaceae după unii botaniști, în timp ce alții l-au încadrat în continuare într-o subfamilie numită Corylaceae.
Dintre cele mai frecvent cultivate specii de aluni, menționăm: C. avellana, alunul european sau comun, C. maxima, adesea denumit alunul gigant și C. americana, alunul american. La noi în țară este adesea întâlnită și cultivată varietatea europeană (Corylus avellana), așadar această varietate va constitui subiectul acestui articol. Înainte de a începe, doresc să precizez că puteți achiziționa această varietate (și nu numai) accesând magazinul online Pepiniera Gradina Verde.
Alunul european sau alunul comun (Corylus avellana) este o specie de foioase ce poate fi regăsită din Europa și chiar până în Asia de Vest. Crește în mod natural în pădure, în special pe versanții dealurilor, formând copaci mici de până la aproximativ 6 m înălțime și 3 m lățime. Desigur că în cazul alunilor cultivați înălțimea lor poate fi ținută sub control prin tăieri regulate de corectare și formare a coroanei.
Cultivate încă din timpuri străvechi, fructele de alun au fost menționate în Biblie pentru valoarea lor nutritivă și capacitatea de vindecare, precum și în mitologia greacă și romană antică. De pildă în mitologia greacă au existat nenumărate legende ce plasa alunul în prim-plan, iar una dintre ele spunea cum că, Hermes mesagerul zeilor greci, purta un toiag făcut din lemnul unui alun pentru a-i oferi înțelepciune și a-l ghida în călătoriile sale. Așadar, de-a lungul istoriei alunul a fost un simbol al înțelepciunii și al inspirației, cu referiri scrise la această specie care datează de secole.
În scop comercial este cultivat mai ales pentru nucile sale numite alune, ce pot fi consumate în stare crudă, ori folosite în industria alimentară la ciocolată, unt de alune și diverse uleiuri extrase din fruct etc. Lemnul este de asemenea folosit pentru a face coșuri, mânere de scule, garduri și bărci ușoare etc.
De asemeni, uleiul obținut din fructul alunului comun (C. avellana) este folosit și în produsele alimentare și diferite cosmetice naturiste. De asemenea, sunt folosite pentru a face praline și trufe de ciocolată și sunt un ingredient în lichiorul Frangelico.
Consumate în stare crudă, alunele sunt foarte hrănitoare. Sunt o sursă bună de fibre alimentare, fier, calciu și potasiu. În plus, sunt bogate în mai multe vitamine, inclusiv B1, B2, B6 și E. Alunele conțin grăsimi mononesaturate, fiind o sursă bună de lipoproteine de înaltă densitate ce reduc colesterolul din sânge și previn ateroscleroza. Specialiștii în nutriție recomandă un consum zilnic de aproximativ 1/3 cană de mărime medie sau 18 până la 20 de alune.
Un lucru demn de luat în considerare este productivitatea de fructe foarte crescută și constantă a alunului cu un minim de efort, iar acest fapt îl plasează în zona speciilor cu un potențial de valorificare economică a fructelor, extrem de bun.
Alunul este foarte ușor de cultivat și întreținut, și nu este pretențios la condițiile de mediu, este rezistent la boli și dăunători, cât și la gerurile de peste iarnă. Preferă solul bine drenat, umed, argilos, dar cresc în multe tipuri de sol, cu condiția minimă ca acestea să aibă un drenaj adecvat.
Câteva precizări legate de pregătirea solului, plantarea și întreținerea alunului.
Sapă groapa de plantare de două ori mai largă decât sistemul de rădăcini al copacului și suficient de adânc pentru a ajunge să înglobeze întreg balotul de rădăcini. Încorporați materie organică (compost) în sol în momentul plantării și amestecați în solul de umplere într-un raport de 1 parte materie organică la 3 părți sol. Verificați înainte de plantarea propriu-zisă, sistemul radicular să fie sănătos și îndepărtați rădăcinile uscate. Turnați apă în groapa de plantare atât cât să umezească bine solul, fără a crea băltire, apoi așezați planta. Deplasați pământul adunat de jur-împrejur, având grijă să compactați eventualele goluri create în jurul rădăcinilor. Umpleți până la final cu pământ groapa de plantare, atât cât să acopere balotul complet nu mai mult, apoi creați de jur ca o farfurioară pentru a permite ca apa să stea și să pătrundă bine către rădăcini. Udați bine pomișorul și cu asta ați terminat.
La achiziționare, alunii pot fi disponibili cu rădăcină liberă sau în containere. Când sunt achiziționați cu rădăcină liberă, rădăcinile ar trebui să nu prezinte daune majore și să nu fie uscate. Cei cu rădăcină liberă pot fi achiziționați doar în sezonul de plantare (din primăvară și din toamnă). Dacă ați achiziționat un astfel de exemplar, planta nou achiziționată trebuie cât mai repede posibil plantată. Când plantele cu rădăcină goală trebuie păstrate, păstrați-le în locuri răcoroase, la o temperatură în jur de 12°C și nu mai mică de 5° C. Exemplarele livrate în ghiveci pot fi achiziționate și plantate în orice perioadă a anului.
Copacii și arbuștii nu trebuie plantați în gazon din cauza cerințelor diferite de irigare și nutrienți. Gazonul concurează pentru nutrienții din sol și provoacă o reducere cu până la 50% a ratei de creștere a unor copaci. Dacă copacii trebuie să fie plantați în situații de gazon, îndepărtați gazonul la cel puțin 2 până la 3 metri distanță de trunchi și înlocuiți-l cu mulci.
Tunderea
Lăsați sub formă arbustivă, alunii au nevoie de puțină întreținere. Tăierea de reînnoire (o metodă de tăiere în care un anumit procent de vegetație veche este îndepărtat anual de lângă baza plantei pentru a încuraja creșterea nouă) este o strategie bună pentru menținerea dimensiunii arbustului și maximizarea producției. În cazul alunilor, eliminați între 15 și 20% din creșterea veche pe an. Dacă se dorește o formă de copac, atunci vor trebui antrenate plantele tinere să dezvolte trei până la cinci ramuri puternice de schelet. Copacii maturi au nevoie de tăiere moderată anual pentru a stimula creșterea tulpinii, pentru a menține producția ridicată de alune și pentru a minimiza producția alternativă, în cazul în care copacii produc extrem de abundent fructe într-un an. Tăierea lăstarilor lacomi din jurul bazei copacului va ajuta, de asemenea, la menținerea formei copacului.
Cât privește necesarul de apă ce trebuie asigurat.
Plantele abia plantate necesită irigare suplimentară timp de cel puțin 2 ani. Aceasta implică udare profundă periodică, permițând în același timp solului din și în jurul zonei rădăcinii plantei să se usuce moderat între irigații. Udarea zilnică, puțin adâncă nu este o practică bună. Tipul de sol influențează foarte mult disponibilitatea umidității. Solurile bogate în argilă rețin apa pentru o perioadă mai lungă de timp decât solurile nisipoase. Vremea rece reduce, de asemenea, nevoia de irigare frecventă, în timp ce temperaturile mai calde cresc, în general, necesarul de apă. Alunele nu ar trebui să fie plantate pe gazon unde gazonul și plantele lemnoase au cerințe diferite de irigare și concurează pentru nutrienți. Tipul de sol influențează foarte mult disponibilitatea umidității. Solurile bogate în argilă rețin apa pentru o perioadă mai lungă de timp decât solurile nisipoase. Vremea rece reduce de asemenea nevoia de irigare frecventă, în timp ce temperaturile mai calde cresc în general necesarul de apă. Alunul nu ar trebui să fie plantat în teren cu gazon, deoarece gazonul și plantele lemnoase au cerințe diferite de irigare și concurează pentru nutrienți. După 2 până la 3 ani, alunul necesită irigații mai puțin frecvente. În solurile argiloase sau lutoase, irigați plantele înrădăcinate o dată pe lună, la aproximativ 60 cm adâncime în cea mai caldă perioadă a anului. Este posibil ca această frecvență să fie crescută la două până la trei ori pe lună în soluri nisipoase sau alte soluri puternic drenate.
Images source: https://www.grimonut.com/
Mulcirea
Plantele lemnoase trebuie să beneficieze de 5-7 cm de mulci plasați de jur-împrejur la nivelul solului. Acest lucru mărește rata de creștere a plantelor și reduce concurența cu buruienile și cantitatea de irigare suplimentară necesară, deoarece menține pământul din jurul plantei în permanență umed. Cu toate acestea, nu permiteți stratului de mulci să intre în contact direct cu trunchiul (trunchiurile) de la baza plantei pentru a reduce potențialele daune ale rozătoarelor.
de Ionuț Cenac
Dacă aveți întrebări, sau sunteți în căutarea unor informații de specialitate, nu ezitați să contactați gratuit specialiștii de pe website-ul Garden-zone, rubrica Întreabă specialistul.
De asemenea, iubitorii de flori, plante decorative și fructifere, pot achiziționa o gama largă de produse accesând website-ul Pepiniera Gradina Verde.