Ienupărul de stâncă Blue Arrow

Ienupărul de stâncă Blue Arrow

Ienupărul de stâncă Blue Arrow

23 noiembrie 2023

Ienupărul Blue Arrow este o specie decorativă valoroasă de conifere și arbuști. Soiul și-a primit numele datorită aspectului său neobișnuit. Acele copacului au o nuanță albăstruie strălucitoare, iar în ansamblu seamănă la formă cu o săgeată orientată în sus, spre cer.  În traducere liberă „Blue Arrow” ar însemna săgeata albastră, denumire ce sugerează cele enunțate anterior.

Înainte să începem, țin să precizez că puteți achiziționa acest conifer deosebit de decorativ de pe magazinul online Pepiniera Grădina Verde. 

Descrierea ienupărului Blue Arrow

Ienupărul Blue Arrow este un tip de ienupăr de stâncă care are ramuri verticale presate strâns pe trunchi, ce încep să crească chiar de la bază. Drept urmare, copacul capătă o formă de coloană. Lăstarii sunt destul de duri, nu se rup foarte ușor și datorită lor această specie de conifere veșnic verde nu își pierde armonia mult timp. Nici cu vârsta, nici sub presiunea zăpezii, iarna.

Descrierea aspectului:

 • Ace: solzoase, moi, albastre,
 • Fructele: conuri albastre, cu o floare albăstruie.

Important!

Ienupărul Blue Arrow eliberează fitoncide în aer - substanțe biologic active care au capacitatea de a suprima creșterea microbilor și de a distruge o varietate de bacterii patogene.

Avantajele soiului:

 1. Rezistență sporită la îngheț.
 2. Rezistență la secetă.
 3. Nepretențios față de sol. Poate crește chiar și pe teren stâncos.
 4. Rezistent la vânt, grindină etc.

La 10 ani, înălțimea ienupărului Blue Arrow este de 2-3 m. Diametrul coroanei copacului este de aproximativ 50-70 cm. O plantă adultă crește până la 5 m.

Rata de creștere a ienupărului stâncos Blue Arrow este destul de mare. Creșterea anuală este în medie de 15-20 cm în înălțime și 5 cm în lățime.

Sistemul radicular al ienupărului Blue Arrow este același cu cel al majorității coniferelor - superficial, și foarte ramificat.

Rezistența la îngheț.

Soiul Blue Arrow se distinge prin rate ridicate de rezistență la îngheț. Aparține, conform USDA zonei de rezistență la iarnă de - 4 (plantele pot rezista la înghețuri până la – 28-34 ° С). Dar uneori lăstarii tineri îngheață la o vârstă fragedă.

Ienupărul Blue Arrow este o specie foarte longevivă. În medie, plantele trăiesc aproximativ 200-300 de ani.

Ienupărul Blue Arrow în designul peisagistic

Cu ajutorul ienupărului Blue Arrow, poți crea un design peisagistic unic și încântător în orice zonă suburbană, într-un parc sau zonă urbană. Utilizarea sa este deosebit de importantă în zonele restrânse. Datorită formei originale a coroanei, ienupărul Blue Arrow este folosit în plantații individuale și de grup (cu alte culturi de conifere și foioase), pentru a crea alei frumoase, este ideal în zone stâncoase, ori pe dealuri alpine și la crearea de garduri vii. Puieții plantați în recipiente sau ghivece pot fi folosiți pentru decorarea teraselor și balcoanelor. Soiul Blue Arrow păstrează o formă atractivă de coroană pentru o lungă perioadă de timp, în timp ce lăstarii inferiori nu mor pentru o lungă perioadă de timp, ceea ce sporește în mod semnificativ farmecul său în designul peisajului.

Avertizare!

În primul an după plantare, se recomandă protejarea plantelor de soarele strălucitor de primăvară, deoarece în această perioadă sunt foarte sensibile la lumina soarelui.

Când să plantezi ienupărul Blue Arrow

 

Source: www.coniferkingdom.com

Plantarea răsadurilor cu un sistem de rădăcină deschisă trebuie efectuată primăvara, după ce solul s-a încălzit complet (din martie până în mai) sau toamna, înainte de apariția înghețurilor stabile (septembrie-noiembrie). Plantele din containere pot fi replantate pe tot parcursul anului (martie până în decembrie).

Pregătirea răsadurilor și a parcelei de plantare

Plantele necesită lumină, așa că ar trebui să fie plantate în locuri bine luminate, ferite de vânt. Din lipsă de lumină, acele de ienupăr Blue Arrow își pierd culoarea și strălucirea lor naturală și se îngălbenesc treptat.

Un arbust de ienupăr poate crește și se poate dezvolta bine în aproape orice tip de sol, indiferent de compoziția sa chimică. De asemenea, aceste plante veșnic verzi tolerează perfect orice vecinătate cu alte plante, astfel încât pot fi plantați lângă aproape toate culturile de grădină. Atunci când alegeți un loc pentru plantare, ar trebui să se acorde atenție deosebită zonelor situate pe un mic delușor. Este mai bine să luați plante aclimatizate pentru plantare. Cea mai potrivită opțiune ar fi răsadurile într-un recipient, deoarece atunci când sunt transplantate, sistemul radicular nu va fi deteriorat. În consecință, perioada de înrădăcinare și de adaptare a tinerelor plăntuțe va fi mult mai ușoară și mai rapidă.

Reguli de plantare a ienupărului Blue Arrow

Regulile de plantare sunt comune tuturor tipurilor de ienupăr, inclusiv soiului Blue Arrow. Când plantați răsaduri, trebuie să respectați următoarele recomandări:

 1. Rădăcinile trebuie să conțină un bulgăre de pământ în jurul lor pentru o prindere garantată.
 2. Dimensiunile gropiței de plantare ar trebui să fie de câteva ori mai mari decât volumul bolului de pământ, atât în adâncime, cât și în lățime.
 3. Fundul gropiței trebuie drenat.
 4. Acoperiți spațiul liber din gaură cu pământ amestecat cu un amestec special pentru conifere (în raport de 1: 1).
 5. Introducerea stimulentelor (fertilizanți) de formare a rădăcinilor în sol crește rata de supraviețuire și reușită.
 6. Nu plantați prea adânc răsadul dar nici prea superficial încât bolul de rădăcini să rămână jumătate deasupra solului.
 7. Rădăcinile răsadului trebuie așezate vertical în groapa de plantare.
 8. Distanța optimă dintre răsaduri este de cel puțin 80 cm.
 9. După plantare, se recomandă udarea răsadurilor din abundență.

Atenție!

Amestecul de sol poate fi preparat manual, amestecând turbă (50%), nisip (25%), pământ de gazon (25%).

Fertilizarea și udarea ienupărului Blue Arrow

Una dintre activitățile importante pentru îngrijirea ienupărului Blue Arrow este udarea și hrănirea. Arbuștii de ienupăr trebuie udați, ținând cont de caracteristicile lor individuale, și anume structura sistemului radicular, care are capacitatea de a extrage umiditatea din sol.

Această varietate de ienupăr Blue Arrow, are nevoie de udare intensivă în prima săptămână după plantare. În această perioadă, se recomandă udarea plantei zilnic. În restul timpului, udarea nu trebuie să fie prea frecventă, în medie 1 dată pe sezon (într-o vară foarte uscată). Umiditatea zilnică abundentă a copacilor maturi poate duce la moartea completă a plantelor.

Sfat!

Ienupărului nu-i place aerul prea uscat, așa că stropirea trebuie făcută în mod regulat. Dacă este posibil, se recomandă montarea unui sistem de irigare prin picurare în apropiere.

Pentru a asigura o creștere bună, o dezvoltare intensivă și deplină a varietății de ienupăr Blue Arrow, ar trebui să îi asigurați o hrănire periodică. Primul strat de compost trebuie aplicat pe sol și în groapa de plantare chiar în timpul plantării. Apoi se recomandă fertilizarea plantelor nu mai mult de o dată pe an. Este de preferat să hrăniți ienupării primăvara, în aprilie-mai, cu îngrășăminte complexe speciale pentru conifere.

Mulcirea și îngrijirea

Blue Arrow nu are nevoie de nicio îngrijire specifică. O bună creștere a culturii va fi asigurată prin proceduri standard de grădinărit. Ienupărul este destul de sensibil la afânarea solului la mică adâncime, datorită sistemului radicular aflat la mică adâncime în sol. De asemenea, este necesar să mulciți de jur-împrejurul trunchiului. Această tehnică va reduce evaporarea apei și va păstra umiditatea din sol pe durată mult mai mare în timp și totodată va preveni supraîncălzirea acestuia. Ca mulci, puteți folosi scoarță de copac, ace, pietriș, pietricele și alte materiale naturale și anorganice.

Tăierile la ienupărul Blue Arrow

 

Image source: https://gardenlux.decorexpro.com

Ienupărul de stâncă Blue Arrow are o formă de coroană bine definită, conică, care nu necesită vreun mod special de tundere pentru formare. Numai primăvara se vor efectua tăierile de întinerire și curățare, ce constau în îndepărtarea ramurilor care au fost rupte sau înghețate după iernare.

Suportă bine tăierile în scop decorativ, prin intermediul cărora le veți da o formă sculpturală originală. O tundere trebuie efectuată înainte de începerea curgerii sevei din primăvară. Ienupărul tolerează bine această procedură, dar nu ar trebui să tăiați mai mult de 1/3 din lăstari. După tăiere, se recomandă tratarea copacului cu un fungicid în scop preventiv, pentru a preveni dezvoltarea bolilor fungice.

Adăpostul ienupărului Blue Arrow pe timp de iarnă

Copacii maturi se remarcă prin rezistență bună la îngheț, prin urmare nu au nevoie de protecție specială și adăpost pentru iarnă. Doar copacii tineri ar trebui să fie adăpostiți, în prima lor iarnă după plantare.

Avertizare!

Sub presiunea stratului de zăpadă, ramurile de ienupăr se pot rupe prin urmare, înainte de iernare, se recomandă fixarea lor și legarea lor de trunchi de exemplu, cu sfoară.

Înmulțirea ienupărului Blue Arrow

Arbustul de ienupăr se înmulțește prin semințe și butași. Cel mai eficient mod de a propaga ienupărul Blue Arrow este prin butași. Lăstarii tineri sunt folosiți ca butași, ce sunt tăiați primăvara. Imediat după recoltare de pe planta mamă, se plantează în sol afânat. Plantarea de primăvară permite tufelor tinere să prindă bine rădăcini și să devină mai puternice pentru a rezista bine în iarnă.

Semințele pentru înmulțire sunt rareori folosite, deoarece acest proces este foarte laborios și necesită mult timp. Va trebui să așteptați cel puțin 5 ani.

Dăunătorii și bolile ienupărului Blue Arrow

Soiul acesta de ienupăr de stâncă Blue Arrow este rezistent la majoritatea bolilor, dar ocazional pot să apară și infestări. Cea mai frecventă boală care provoacă cel mai mare rău copacilor de ienupăr în general este rugina, o infecție fungică. Semnele bolii sunt apariția unor pete ca de arsură de culoare portocalie strălucitoare, sesizabile de regulă pe ramurile unui copac. În același timp, ienupărul Blue Arrow se usucă și își pierde atractivitatea vizuală. După ce am identificat aceste manifestări ale ciupercii, lăstarii afectați trebuie tăiați cât mai curând posibil până unde interceptăm țesut sănătos și tratați cu un fungicid. Este necesară repetarea procedurilor de tăiere ale ramurilor bolnave de pe plantele infectate până când semnele bolii dispar complet, cu o frecvență de 1 la fiecare 2 săptămâni.

 

Image source: https://gardenlux.decorexpro.com

Important!

Adesea, infecția cu rugină apare la speciile decorative ca venind din culturile de specii fructifere obișnuite ori fructifere de pădure (meri, peri, gutui, coacăz), pe care boala se dezvoltă mai devreme. Prin urmare, este recomandat să plantezi ienupărul Blue Arrow cât mai departe de speciile fructifere. O mare amenințare pentru ienupăr este reprezentată de insectele dăunătoare precum afidele și moliile.

Concluzie

Ienupărul Blue Arrow este considerat a fi una dintre cele mai încântătoare specii de conifere decorative. Mulți grădinari și peisagiști au apreciat forma sa unică a coroanei, culoarea neobișnuită și caracteristicile adaptative excelente. Ca parte a compozițiilor peisagistice, Blue Arrow ocupă locul central, devenind cel mai frumos și mai expresiv element de design peisagistic.

de Ionuț Cenac

Dacă aveți întrebări, sau sunteți în căutarea unor informații de specialitate, nu ezitați să contactați gratuit specialiștii de pe website-ul Garden-zone, rubrica Întreabă specialistul.

De asemenea, iubitorii de plante decorative și fructifere, pot achiziționa o gama largă de produse accesând website-ul Pepiniera Gradina Verde.