Hosta – crinul de toamna

Hosta – crinul de toamna

Hosta – crinul de toamna

28 aprilie 2021

Cunoscuta in tara noastra sub denumirea de crin de toamna sau crin de august, planta denumita Hosta este o erbacee perena mult apreciata pentru frunzele sale mari, ovale, in forma de inima, ce atrag privirile oricui datorita culorilor sale superbe. De fapt, este vorba de un frunzis abundent si luxuriant, ale carui nuante sunt variate: verde, albastru, auriu, deseori bicolor, verde cu alb sau crem. Dincolo de frunzele lor minunate, crinii de toamna sunt apreciati si pentru inflorirea lor de vara, remarcabila la anumite specii, cum ar fi Hosta plantaginea.

Soiurile de Hosta sunt plante perene, originare din Asia de Nord, fiind extrem de apreciate pentru frunzele lor. Exista cel putin 23 de specii, desi unii specialisti pretind ca numarul lor ajunge pana la 40. Ele cresc in principal in China, Japonia si peninsula Coreea. Cresc nativ in regiuni umede, pe marginile cursurilor de apa, in paduri sau in zonele stancoase umbrite din regiunile montane.

Plantele Hosta au fost importate din Japonia inca din secolul al XIX- lea de catre medicul si botanistul german Philipp Franz von Siebold, cel care a dat numele speciei Hosta sieboldiana. Plantele Hosta au fost apoi hibridizate pe scara larga, atfel incat astazi exista peste 3.000 de soiuri horticole. Deoarece provin din regiuni temperate, majoritatea lor sunt plante destul de rezistente.

Plantele Hosta apartin familiei botanice Asparagaceae (ce cuprinde aproape 3.000 de specii) care include, printre multe altele, agavele, chlorophytum, zambilele si iarba ophiopogon. Nu cu mult timp in urma, acestea erau clasificate in Liliaceae, familia crinilor obisnuiti, deoarece florile de Hosta amintesc oarecum de cele ale crinilor.

Plantele Hosta au fost botezate in 1812 de botanistul austriac Leopold Trattinnick (1764-1849) in onoarea botanistului croat Nicolaus Thomas Host (1771-1834). Cativa ani mai tarziu (1817), ele au fost rebotezate Funkia de catre botanistul si medicul german Kurt Polycarp Joachim Sprengel (1766-1833), ca un omagiu adus colectionarului de plante german Heinrich Christian Funck (1771-1839).

Pentru a respecta regulile nomenclaturii botanice, s-a pastrat cel mai vechi nume dintre cele doua. Uneori, plantele Hosta continua sa fie denumite Funkia, desi acest nume ramane mult mai putin popular. In limba engleza, planta Hosta mai este cunoscuta sub numele de 'Plantain lilies' (Crini de patlagina), deoarece frunzele lor au vene paralele, ca si cele de patlagina. In Japonia, acestea sunt numite 'giboshi'.

Planta Hosta formeaza o tufa densa care se extinde datorita rizomilor sau stolonilor sai dar este departe de a fi o planta invaziva. Exemplarele de Hosta sunt plante perene ce traiesc mult timp, fara a necesita prea multa intretinere.

Marimea lor poate fi foarte diferita de la o specie la alta, deoarece exista atat soiuri pitice, cat si uriase. Cele mai mici plante Hosta au o inaltime de aproximativ 20 cm, iar cele mai mari pot depasi 1 m inaltime (cea mai mare varietate parand a fi soiul 'Queen Wu' ce poate ajunge pana la 1,30 m). Cu toate acestea, majoritatea soiurilor au intre 30 si 60 cm inaltime. Tufele sunt mai late decat inalte, masurand deseori de la 60 cm pana la 1 m in diametru.

Primavara, frunzele apar initial infasurate intre ele. Apoi se desfasoara, dezvaluind forme si culori elegante. Toamna tarziu, cand soseste frigul, iau o nuanta aurie, apoi se ofilesc si dispar, pentru a reaparea primavara urmatoare destul de tarziu (sfarsit de aprilie - mai).

Frunzele sunt late, ovale sau cordate (in forma de inima). Acestea au deseori o lungime cuprinsa intre 15 si 30 cm si sunt de obicei indreptate spre varf. Frunzele pot fi rotunjite la majoritatea soiurilor, in timp ce la cateva soiuri precum Stiletto, sunt subtiri si alungite. Exista cateva soiuri foarte surprinzatoare, cum ar fi soiul 'Curly Fries', cu frunze liniare si ondulate. De fapt, acest soi nu arata deloc ca restul plantelor Hosta. De obicei, venele frunzelor de hosta sunt foarte vizibile si destul de decorative. Uneori dau frunzei un aspect 'plisat' sau chiar in relief. Frunzele sunt carnoase, destul de groase si in acelasi timp suple.

Plantele Hosta impresioneaza prin nuantele variate ale frunzelor lor. Acestea pot fi de culoare verde deschis sau inchis, galben auriu sau albastru, mai mult sau mai putin gri. Sunt frecvent intalnite cele bicolore, cu alb cremos in centrul frunzei sau invers, spre exterior. Variatiile de culoare sunt impresionante. Uneori, frunzele sunt doar subliniate de o margine alba subtire in jurul marginii lamei. Ele pot fi, de asemenea, nuantate oferind doua nuante similare, de exemplu verde albastrui si verde simplu. La soiul June, culorile frunzelor si intensitatea lor variaza in functie de lumina si, prin urmare, de locatia pe care o alegeti.

Soiurile cu frunze albastre au pe ele un strat ceros, care le confera culoarea caracteristica. Soarele le face sa piarda acest strat, motiv pentru care este recomandat sa le plantati la umbra, altfel albastrul ar putea lua o nuanta verde. Efectul vizual este cu adevarat diferit intre nuantele reci ale plantelor Hosta cu frunze albastre, tonurile calde ale soiurilor cu frunzis auriu sau aspectul foarte proaspat adus de soiurile bicolore cu alb. Cand frunzele sunt colorate ca cele ale soiului 'Fire and Ice', aceasta planta parca aduce lumina intr-o zona umbrita.

Desi sunt apreciate mai mult pentru frunzele lor, inflorirea plantelor Hosta nu este mai putin atractiva. Aceasta are loc vara intre iunie si septembrie, in functie de soi, si poate dura pana la doua luni. Plantele Hosta infloresc in grupuri de 'clopotei' sau 'trompete', ridicate deasupra frunzisului. Tulpinile dau plantei ceva mai multa inaltime. Florile situate langa baza se deschid mai intai, urmate de cele plasate mai sus pe tulpina. Forma lor aminteste oarecum de florile de crin. Au adesea intre 2 si 4 cm lungime si sunt inclinate usor spre sol. Sunt foarte elegante si capata o nuanta frumoasa, mov-lila sau alb. Petalele sunt uneori frumos striate cu mov.

Florile sunt hermafrodite, purtand in acelasi timp atat organe masculine (stamine), cat si organe feminine (pistil). Sunt compuse din sase petale, unite intr-un tub lung si ingust. In interiorul corolei exista sase stamine lungi si un pistil. Specia Hosta plantaginea este deosebit de interesanta atunci cand infloreste. In mod surprinzator, florile sale se deschid seara si se inchid dimineata. Sunt mari (intre 5 si 10 cm lungime), elegante si intens parfumate. Exista chiar o varietate cu flori duble: Hosta plantaginea Afrodita. Hosta plantaginea si unele soiuri, cum ar fi 'Fragrant Bouquet' sunt renumite pentru parfumul lor desosebit. Cu toate acestea, la majoritatea soiurilor de Hosta, florile nu sunt parfumate.

Aceste plante au rizomi, datorita carora se inmultesc. Acest lucru permite sa fie separate destul de usor una de cealalata. Radacinile lor sunt albe si carnoase. Dupa inflorire, plantele Hosta produc capsule alungite, initial verzi, apoi se usuca si devin maronii cand sunt coapte, deschizandu-se pentru a elibera numeroase seminte negre. Puteti planta Hosta la poalele copacilor sau arbustilor. Vor fi mai putin sensibile la seceta daca sunt plantate la umbra, deoarece solul va ramane racoros mai mult timp.

Spre deosebire de ceea ce toti cred, plantele Hosta pot fi expuse si la soare, evitandu-se locatiile unde bat razele puternice din timpul orelor de pranz. Mai mult, daca doriti sa aiba multe flori, Hosta trebuie sa beneficieze zilnic de cel putin cateva ore de soare. Cele mai potrivite pentru expuneri luminoase (unde soarele bate doar dimineata) sunt soiurile cu frunze deschise, cum ar fi 'August Moon' si Hosta plantaginea. La fel, Hosta Guacamole apreciaza locatiile insorite, in timp ce soiurile cu frunze albastre ar trebui sa fie plasate neaparat la umbra.

Spre deosebire de multe alte plante, Hosta tolereaza destul de bine solurile grele si argiloase. De asemenea, au o preferinta pentru solurile usor acide sau neutre, apreciind locul ce ramane racoros, chiar umed. Vor prospera langa un iaz sau o sursa de apa. Hosta sunt, de asemenea, plante destul de lacome, carora le plac solurile bogate in humus. Puteti aduce compost bine putrezit pentru a imbogati solul.

Plantele Hosta sunt perfecte pentru ocuparea zonelor dificil de amenajat. Isi gasesc cu usurinta locul in paturi, granite, ca acoperire a solului, la poalele copacilor, arbustilor sau in ghivece si containere. Cele mai mici soiuri pot fi chiar integrate intr-o rocarie. Se recomanda plantarea acestora la inceputul primaverii, in luna aprilie, dar le puteti planta si toamna, in luna octombrie. Intretinerea plantelor Hosta este destul de facila, sunt plante care persista in gradina si se raspandesc singure. Sunt rareori afectate de boli si nu trebuie protejate de frig in timpul iernii. Se tem numai de melci si de seceta.

Hosta este o planta perena destul de usor de asociat, frunzele sale asortandu-se cu o mare diversitate de plante. Desi isi gaseste cu usurinta locul in tufisurile caselor de vacanta, este perfecta si in gradinile urbane. Poate fi plantata intr-un ghiveci si poate decora o curte interioara, un balcon sau o terasa. Deoarece este o planta mereu la moda, se incadreaza foarte bine in gradinile moderne. De asemenea, puteti crea un stil asiatic masiv, infiintand o gradina Zen prin asocierea hostelor cu bambus, Carex sau arbusti precum artarii japonezi (Acer palmatum).