Gardul viu vesnic verde – SMARAGD sau BRABANT ?

Gardul viu vesnic verde – SMARAGD sau BRABANT ?

Gardul viu vesnic verde – SMARAGD sau BRABANT ?

7 octombrie 2020

Thuja occidentalis Smaragd este cu siguranță varietatea de conifere cea mai îndrăgită datorită culorii deosebite (verde smarald) a texturii fine a frunzișului și mai ales datorită portului conic, elegant ce nu necesită întreținere prin tundere. Cu siguranță este cea mai vândută plantă în garden-center-urile din întreaga lume.

Cu toate acestea, atunci când dorim să realizăm un gard viu compact, care să îndelplinească cu prisosință și rolul funcțional de protecție, Smaragdul nu este cea mai potrivită alegere. Specialiștii în amenajarea grădinii, cultivatorii de plante ornamentale și comercianții din toate garden-center-urile recomandă pentru realizarea de garduri vii Thuja occidentalis Brabant. Aceasta datorită în primul rând formei conice a Smaragdului. Imaginați-vă un șir de conuri alăturate și veți vedea că acestea nu se lipesc îndeajuns astfel încât sa nu mai lase goluri în partea de sus.

Desigur, am putea să plantăm la o distanță foarte mică astfel încât plantele să se contopească și să creeze un zid compact dar trebuie să știm că în această situație, frunzișul fin al Smaragdului va fi afectat rapid de bolile specifice cupresaceelor din cauza lipsei luminii și a aerului. Brabantul reacționează mult mai bine din acest punct de vedere și ramurile se întrepătrund fără riscul major al apariției bolilor.

Un alt avantaj clar al Brabantului în fața Smaragdului este viteza de creștere și
comportamentul față de foarfece. O plantă bine înrădăcinată de Thuja Brabant poate să crească 60 cm sau chiar 80cm dacă este bine udată și fertilizată pe când Smaragdul nu va depăși 30-40 cm într-un an.

Pentru realizarea compactității gardului viu tăierile sunt strict necesare dar trebuie știut că Thuja Brabant reacționează mult mai bine în urma tăierii, cicatrizând și generând rapid noi creșteri vegetative pe când Smaragdul poate să cicatrizeze mai greu astfel că la nivelul tăieturilor vor apărea o perioadă zone maronii.

Prinderea plantelor după plantare este mult mai bună în cazul varietății Brabant. Din experiență știm că peste 95% din plantele cu balot se prind atunci când plantăm Thuja Brabant iar atunci când plantăm Smaragd este previzibil să avem 10% pierderi. Thuja Brabant este mai rezistentă la boli și la urina de cățel față de Thuja Smaragd. Din păcate, ambele specii au aceleași nevoi față de apă și climă.

Concluzionând s-ar putea crede că vrem să vă vindem cu prioritate Thuja Brabant dar nu este așa. Smaragdul se vinde mai scump, deci profitul nostru ar fi mai mare dacă alegeți să faceți gardul viu din această plantă. Ne facem doar datoria să vă aducem la cunoștință avantajele și dezavantajele alegerii uneia sau celeilalte plante. Deci iată și ultimul avantaj al Brabantului asupra Smaragdului – PREȚUL. Thuja occidentalis Smaragd va rămâne probabil mult timp vedeta spațiilor verzi. Ca plantă solitară sau în aliniamente de-a lungul aleilor, cu greu poate fi găsită o plantă mai îndrăgită.
Dar dacă vreți să realizați un gard viu veșnic verde trebuie să vă gândiți de 2 ori atunci când alegeți Thuja occidentalis Smaragd.