Celtis occidentalis, pentru parcuri și grădini de vis

Celtis occidentalis, pentru parcuri și grădini de vis

Celtis occidentalis, pentru parcuri și grădini de vis

22 septembrie 2023

Originar din centrul și nord-estul Americii de Nord, este un copac deosebit de frumos per ansamblu, un copac de umbră care crește și se dezvoltă bine într-o gamă largă de soluri și condiții vitrege de mediu (inclusiv locurile uscate și secetă ocazională) și suportă variații mari ale PH-ului de la acid la alcalin și neutru.

Pentru o cât mai bună dezvoltare, condiția esențială este ca solul în care este plantat să fie menținut umed pe cât posibil, dar nu exagerat de umed, să aibă un drenaj bun încât apa să nu stagneze și să băltească la suprafață în jurul pomului. Este necesară și o porozitate ridicată pentru a capta cu ușurință eventualii nutrienți pe care îi administrăm pomului.

Images source: www.missouriplants.com

Dur și robust cu un aspect maiestuos, Celtis occidentalis (Sâmbovină) cum mai este cunoscut din popor, este un arbore de foioase de talie mijlocie spre mare, cu un ritm de creștere destul de mare de circa 60-90 cm anual.

Are o coroană de formă piramidală în stadii tinere, mai apoi cu trecerea timpului va dezvolta ramificații tot mai arcuite, și va tinde să se răspândească în spațiu și să își deschidă tot mai mult coroana astfel încât, la maturitate deplină poate ajunge la înălțimi cuprinse între 12-18 m (foarte rar putând ajunge chiar și la 30 m); cu o răspândire proporțională cu înălțimea.

 

Images source: www.missouriplants.com

Scoarța arborelui este deosebit de decorativă. De culoare brun-cenușie, este acoperită adesea cu asperități proeminente, adăugând o notă aparte peisajului pe timpul iernii. Este alegerea inspirată pentru plantare în parcuri, grădini, alei, curți interioare, suprafețe cu gazon etc. deoarece prezintă o valoare ornamentală ridicată în fiecare anotimp. Puteți achiziționa această varietate (și nu numai) accesând magazinul online Pepiniera Grădina Verde.

 

Images source: www.healthbenefitstimes.com

Ramurile ascendente sunt arcuite și acoperite de frunze ovate până la alungit-ovate de un verde lucios vara, cu textură aspră la atingere, dințate pe margini și neuniforme în mare parte, ce devin de un galben pal în toamnă. Primăvara (aprilie-mai) apar florile grupate în ciorchini. În cadrul natural, florile atrag datorită polenului său multe albine, fluturi și păsări colibri care se hrănesc cu acesta dar ajută foarte mult și la polenizarea florilor pentru o mai bună fructificare. Fructele sunt atractive pentru o varietate de animale sălbatice. Păsările consumă fructele și dispersează semințele.

 

  1. Images source: www.healthbenefitstimes.com
  2. Images source: https://commons.wikimedia.org

Părțile cărnoase ale fructului sunt comestibile și oarecum dulci. Ele rămân pe pom chiar și iarna în mediul de origine, daca nu sunt consumate de micile viețuitoare între timp. Necesită întrețineri reduse. Se impun în acest sens doar ușoare corectări de creștere și formare a coroanei pe care este indicat să le efectuați în sezonul de repaus vegetativ. Are rezistență bună la boli și dăunători, cât și la ger.

  1. Images source: www.healthbenefitstimes.com
  2. Images source: https://commons.wikimedia.org

 

de Ionuț Cenac

Dacă aveți întrebări, sau sunteți în căutarea unor informații de specialitate, nu ezitați să contactați gratuit specialiștii de pe website-ul Garden-zone, rubrica Întreabă specialistul.

De asemenea, iubitorii de flori, plante decorative și fructifere, pot achiziționa o gama largă de produse accesând website-ul Pepiniera Gradina Verde.