Carpenul columnar, o alternativă viabilă la thuja în anumite situații

Carpenul columnar, o alternativă viabilă la thuja în anumite situații

Carpenul columnar, o alternativă viabilă la thuja în anumite situații

29 februarie 2024

Înainte să începem, vreau să precizez că puteți achiziționa acest arbust deosebit de decorativ de pe magazinul online Pepiniera Grădina Verde. 

Adesea confundat cu fagul la prima vedere, carpenul este o specie decorativă demnă de luat în seamă uneori ca alternativă la thuja din foarte multe considerente:

1. Prezintă ca principal avantaj faptul că este o specie autohtonă, relativ mai ușor de procurat față de thuja, fiind obișnuit cu condițiile de mediu și sol de pe la noi, ce poate fi un bun înlocuitor pe locurile băltite cu exces mare de apă, sau foarte umbroase unde fagul sau chiar nici thuja nu se vor descurca chiar atât de bine.

 

2. Speciile de conifere din care face parte și thuja, se asortează într-un mod armonios alături de cele de foioase cum ar fi carpenul, fagul etc. Este de dorit (chiar recomandat) ca atunci când veți realiza plantații în scop decorativ, să evitați plantarea în mod excesiv doar a unei singure specii (spre exemplu doar thuja) deoarece, prin suprautilizare aceasta tinde să devină banală.

    

3. Dimensiunile sale medii de creștere precum și adaptabilitatea pe solurile argiloase, ori lutoase grele - sunt după 10 ani de 6 m înălțime x 4 m lățime, iar după 20 de ani de 11 m înălțime x 6 m lățime - cu retenție mare de apă, fiind ideal și în realizarea unor garduri vii excelente. Toate aceste aspecte fac din carpen un candidat ideal când vine vorba de speciile decorative, alături de cele cu frunze persistente.

4. Este, de asemenea, bun pentru crearea de crânguri minunate cu umbră și răcoare, numai bune pentru relaxare, iar împreună cu Teiul, se numără printre speciile cele mai des folosite din speciile de foioase, ce se pretează și la realizarea de garduri vii.

 

Images source: gardenista.com/posts/field-guide-hornbeam-carpinus/

5. Prezintă o rezistență mult sporită la boli și dăunători cât și la gerurile de peste iarnă altfel încât, ferestrele de ger în zonele extrem de reci, nu mai reprezintă o problemă pentru carpen.

6. Rezistența mare la vânt, atât a ramurilor care sunt puternice, cât și a frunzelor și prezintă o bună adaptabilitate și la poluarea urbană.

7. Soiurile din varietatea Fastigiata sunt absolut deosebite prin faptul că sunt mai compacte ca restul, prezintă o coroană de formă piramidală cu ramuri înguste ce au o creștere orientată în sus, ce sunt potrivite și pentru grădinile nu foarte mari. În acest sens, vă recomandăm soiurile: Carpinus b. Lucas și Carpinus b. Fastigiata, pe care le puteți achiziționa accesând site-ul nostru dând click aici.

 

Image 1 source: gardenista.com/posts/field-guide-hornbeam-carpinus/

8. Frunza și scoarța. Frunzele sunt ovate și dințate ascuțit, cu nervuri proeminente. Au între 7 – 12 cm lungime, prezintă o paletă largă de culori de la vernil-galbene și până la portocalii înainte de căderea lor în toamnă. Acestea sunt reținute pe timpul iernii pe gardul viu. Scoarța este cenușie și canelată, adesea răsucită cu vârsta și creează un aspect deosebit de frumos îi orice anotimp.

 

9. Un alt atu al carpenului pentru care merită și pe el să îl luați în calcul, este dat de floare, sămânță și Amonii femeli gălbui se deschid în ciorchini în martie și sunt urmați de raceme de fructe înaripate verzi, care la coacere capătă o culoare maronie.

    

10. Lemnul este foarte dur și are diferite aplicații practice, este folosit pentru cozi de unelte, mobilier, roți de moară, ciocane de pian etc.

11. Animale sălbatice. Insectele sunt atrase de amenți primăvara și mai multe specii de larve de molii se hrănesc cu frunzele sale. Insectele se adăpostesc în crăpăturile scoarței, oferind hrană păsărilor.

12. Pe lângă garduri vii, se pot crea și arcade sau bolți minunate, dacă este tăiat în mod corespunzător și regulat. Este foarte asemănător cu fagul ca aspect, dar are avantajul de a crește în argilă grea și va tolera soluri mai umede decât fagul. Este o specie de foioase, dar de obicei reușește să păstreze unele dintre frunzele sale, care devin maronii iarna.

 

de Ionuț Cenac

Dacă aveți întrebări, sau sunteți în căutarea unor informații de specialitate, nu ezitați să contactați gratuit specialiștii de pe website-ul Garden-zone, rubrica Întreabă specialistul.

De asemenea, iubitorii de plante decorative și fructifere, pot achiziționa o gama largă de produse accesând website-ul Pepiniera Gradina Verde.