Berberis: un arbust cu personalitate, pentru orice grădină

Berberis: un arbust cu personalitate, pentru orice grădină

Berberis: un arbust cu personalitate, pentru orice grădină

10 martie 2023

Denumite în popor dracila, speciile acestui gen sunt extrem de decorative, creând o notă aparte spațiilor în care sunt plantate. Fie că este vorba despre o grădină, curte interioară, alee, ori vreo terasă, va reprezenta cu siguranță podoaba dumneavoastră de preț, menită să atragă toate privirile. În plus, acești arbuști deosebiți sunt și foarte ușor de îngrijit chiar și pentru începători, și nu necesită multă bătaie de cap.

Genul Berberis, face parte din familia Berberidaceae și include în jur de 450-500 specii de arbuști veșnic verzi sau cu frunze căzătoare, ce au înălțimi cuprinse între 30 cm până la aproximativ 5 metri. Este originar din zonele temperate și subtropicale ale lumii, cu excepția Australiei. O mare diversitate de specii ale acestui gen se regăsesc în America se Sud și Asia, dintre care amintim una foarte cunoscută și îndrăgită, numită Berberis thunbergii originară din China și Japonia. De asemeni, și în Europa, America de Nord și chiar Africa de Nord, se regăsesc o serie de specii ale genului Berberis, printre care, vom aminti o specie Europeană Berberis vulgaris, fiind mai populară la noi. Se pretează bine spre a fi dirijat cum se dorește: fie că veți opta pentru o dirijare pe o singură tulpină, ori sub formă de tufă, va fi mereu la datorie o piesă de rezistență care va bucura ochiul prin grație și eleganță.

 

Tulpinile prezintă țepi, fiind ideale la realizarea în caz că se dorește, de garduri vii de netrecut. Frunzele sunt alterne, iar frunzișul poate căpăta o gamă variată de culori foarte diferite. În funcție de specie și varietate, ele pot fi într-o multitudine de nuanțe de culori: de la auriu la roșu, ori verde strălucitor și alb cu aspect cerat. Florile sunt destul de mici (mai puțin de 8 mm) și de obicei cresc în ciorchini, atunci când nu cresc în umbrelă sau nu sunt solitare. Apar mai târziu prin luna mai, pe lăstarii care au doi ani și mai mult. Fructele sunt comestibile și se maturează în toamnă, sunt cumva asemănătoare măceșelor doar că puțin mai rotunjite, mici, cu una până la zece semințe, iar culoarea lor variază de la roșu la maro și negru. Se adaptează la multe tipuri de teren, chiar foarte uscat sau stâncos. Singura lor neplăcere majoră este pământul exagerat de umed deoarece asta poate conduce la putrezirea rădăcinilor. Sunt destul de rezistente la secetă și uscăciune, dar mai mult de 15 zile de secetă constantă pot conduce la uscarea plantelor dacă nu sunt deloc udate. Preferă locurile semi-umbrite mai cu seamă dar se adaptează bine și în plin soare. Nu sunt recomandate tăieri excesive executate primăvara deoarece, prea multe tăieri cresc riscul de reducere a înfloririi pentru anul în curs. Tăierile for fi mai mult de suprafață în vederea corectării ușoare și menținere a formei dorite a coroanei în vară, după ce perioada de înflorire a trecut. Tolerează bine temperaturile negative, ramurile tinere pot suferi ușor în iernile foarte geroase de înghețuri, dar sunt înlocuite cu noi creșteri.

 

În cele ce urmează, voi face o succintă trecere în revistă a celor mai îndrăgite și comercializate specii și varietăți ale genului Berberis, pe care le puteți achiziționa și de la noi, accesând magazinul online  Pepiniera Gradina Verde.

  1. Berberis × ottawensis Superba

Este un arbust spinos viguros, cu frunziș violet fiind folosită adesea ca portaltoi. Frunzele sunt caduce (căzătoare) în toamnă, dar mai înainte de a cădea capăt o frumoasă culoare roșie, conferind un aspect foarte decorativ. Florile sunt de culoare galben-pal, iar înflorirea are loc în perioada mai-iunie. Ele sunt precedate de fructe sub formă de boabe roșii de formă ovală la sfârșitul verii, a căror maturare are loc în septembrie-octombrie. Este utilizată cu precădere pentru crearea de garduri vii de dimensiuni mici sau medii. La maturitate poate atinge în jur de 2 m și o răspândire în diametru de 1,5 m. Se va planta sau așeza în locuri semi-umbrite dar tolerează bine și locurile cu soare direct. Tolerează toate tipurile de sol, cu condiția să fie bine drenate. Rezistent la boli și dăunători, cât și la ger.

 

  1. Berberis julianae

Arbust cu frunza persistentă, verde de primăvara până iarna târziu, toamna devenind roșiatică. Frunzele sunt alungite, rigide, țepoase. Prezintă flori mici, galbene sau portocalii dispuse în mănunchiuri axilare, urmate de fructe negre. Poate fi folosită pentru garduri vii cu efect decorativ și de protecție. Ca tufă individuală se utilizează în parcuri și grădini amenajate în stil naturalist. La maturitate poate avea înălțimea de 2,5-3,5 m și un diametru aproximativ de 1,5-2,5 m. Perioada de înflorire: aprilie-mai. Nu este pretențios la sol, cu condiția ca acesta să fie bine drenat. Agreează să fie plantat sau așezat în locuri semi-umbrite, dar tolerează bine și locațiile cu soare direct. Prezintă rezistență bună la boli și dăunători, cât și la ger.

 

  1. Berberis thunbergii Atropurpurea

Dracila japoneza este un arbust spinos de talie relativ mica de aproximativ 1-1,5 m înălțime și diametru care se pretează cultivării în condiții vitrege, pe soluri uscate și sărace, chiar cu nivel ridicat de săruri, fără prea multe îngrijiri. Există numeroase varietăți de dracila japoneză (Atropurpurea, Carmen, Coronita, Helmond Pillar, Maria etc). Specia de bază înfrunzește gălbui primăvara după care frunzele devin verzi iar spre toamnă, începând din august frunzele încep să se coloreze divers, în nuanțe fanteziste de galben, oranj sau roșu-cărămiziu. Fiind plante obținute din semințe, variabilitatea genetică este destul de mare astfel încât într-un lot pot fi întâlnite mai multe nuanțe de frunze. Are rezistență mare la boli și dăunători, cât și la gerurile de la noi din timpul iernii.

  1. Berberis thunbergii Atropurpurea Nana

Atropurpurea Nana este o varietate a dracilei japoneze cu frunze mici (Berberis thunbergii) în nuanțe de culori roșu-vișiniu a frunzișului din primăvară până în toamnă, și o talie mică destul de compactă, ce nu depășește 50-60 cm în înălțime și 80-90 cm în diametru, fiind considerată o tufă joasă, cu aspect turtit. Florile mici, galbene, parfumate apar din abundență pe crengi primăvara și sunt destul de atractive, iar împreună cu frunzișul conferă o imagine plăcută ochiului. Toamna, arbustul decorează prin multitudinea fructelor mici și roșii care încarcă cu generozitate crengile până în miezul iernii, și frunzele sale ce capătă nuanțe de un roșu intens. Tufele de berberis se utilizează pentru realizarea de garduri vii sau borduri, în asocierile cu arbuști decorativi și cu predilecție în aranjamentele cu conifere.  Poate fi plantată și așezată în plin soare, cât și în locurile parțial umbrite deopotrivă. Tolerează aproape orice tip de sol, chiar și pe cele uscate și lutoase, cu condiția să aibă un drenaj bun să nu stagneze apa la rădăcină deoarece, nu băltirea. Este rezistent la boli și dăunători, cât și la ger.

  1. Berberis thunbergii Aurea

Berberis Aurea este un arbust de talie mică, cu o creștere medie. Ceea ce îl face deosebit de decorativ este frunzișul des, galben auriu pe tot parcursul sezoanelor de vegetație, mici și de formă rotunjită, și tulpinile roșii, mai ales în stadiul tânăr. Perioada de înflorire începe în luna aprilie și ține până în mai. Zonele potrivite pentru plantare sunt deopotrivă locațiile semi-umbrite, cât și însorite. Crește bine în soluri cu un drenaj bun, și nu este pretențios la tipul de sol, atât timp cât apa nu băltește la rădăcină. Este ideal în asocieri vegetale de flori și arbuști, pe lângă terase, alei sau curți interioare. Nu necesită îngrijiri deosebite. Tolerează bine seceta și poluarea urbană. Nu este predispus la boli sau dăunători, și este și rezistent la gerurile de la noi.

  1. Berberis thunbergii Bagatelle

Un arbust cu frunze căzătoare, prezentând tulpini spinoase și o formă a tufei de ansamblu foarte compactă, cu portul rotunjit, cu frunze obovate, de culoare violet din primăvară până în toamnă, mai apoi devin mai strălucitoare toamna căpătând nuanțe de roșu gălbui. Flori galben pal, urmate de boabe roșii cu maturare în toamnă. La maturitate poate atinge o înălțime de circa 70 cm, și o răspândire în jur de 50 cm în diametru a tufei. Tolerează bine atât locurile însorite, cât și pe cele parțial umbrite. Nu este pretențios la sol, cu condiția să aibă un drenaj bun. Este rezistent la boli și dăunători, cât și la ger.

 

  1. Berberis thunbergii Carmen

Varietatea Carmen, se remarcă prin frunzele alungite, destul de înguste și ramurile arcuite. Tufa crește înaltă, până la 2 m în înălțime și cam tot atât și în diametru. Carmen este așadar una dintre varietățile de dracila de talie mare. Roșul intens al frunzelor rezultă din expunerea plantei în plin soare dar nu este o mare greșeală dacă o plantăm și într-un loc semi-umbrit. Această varietate prezintă frunze căzătoare. Noile creșteri sunt de un roșu purpuriu, foarte atrăgătoare. Înflorește în primăvară, iar florile sunt de culoare albă, ce se transformă mai apoi în fructe de culoare vișinie, cu perioada de maturare la începutul toamnei. La maturitate poate atinge o înălțime aproximativă de 1,5 m și tolerează bine tunderile. Poate fi modelat sub formă atât de glob, cât și de gard viu dacă se dorește acest lucru. Nu este pretențios la sol, cu condiția să fie bine drenat. Rezistent la boli și dăunători, cât și la ger.

  1. Berberis thunbergii Coronita

Coronița  este o varietate deosebită de berberis. Crește la maturitate până la o înălțime de cca 1,5 m și cam tot atât și în diametru. Remarcat pentru frunzișul său neobișnuit, Berberis thunbergii Coronita este un arbust ce prezintă țepi, și are un obicei de creștere destul de întins. Frunzele sunt de un roșu intens, tivite cu verde lime. Florile sunt mici, de culoare crem iar înflorirea durează o perioadă de timp lungă din primăvară, până la începutul verii. Fructele sunt niște boabe roșii lucioase ce apar toamna. Dracila japoneză Coronita este un arbust ușor, cu întreținere redusă, ce oferă un bun contrast deosebit între frunze, fructe și ramuri. Va tolera poluarea urbană, poate fi cultivat într-un container și se pretează cultivată ca și gard viu, în caz că se dorește. Tolerează expunerea directă în soare, cât și locurile semi-umbrite. Nu este pretențioasă nici la sol, orice compoziție, sol bine drenat, de preferință umed este bine primit de plantă. Este rezistent la boli și dăunători, și complet rezistent la ger.

  1. Berberis thunbergii Erecta

Un arbust cu creștere verticală, ce formează o tufă joasă, cu tulpini spinoase, și frunze căzătoare. Ramurile au o creștere dreaptă, colonară și frunziș verde strălucitor de formă ovală, care devine portocaliu-roșu toamna. Primăvara apar flori mici, galbene cu mici infiltrații de roșu, urmate de fructe de un roșu aprins, a căror maturare este în toamnă. La maturitate, crește până la o înălțime de circa 1,5-2,5 m, în aproximativ 10-20 ani, și răspândire a tufei de circa 1-1,5 m în diametru. Preferă să fie plantat sau așezat în locuri cu expunere însorită, dar la fel de bine se simte și în cele semi-umbrite. Nu este pretențios, preferând aproape toate tipurile de sol, cu condiția să aibă o bună umiditate și drenaj bun. În condiții precare de îngrijire, poate deveni susceptibil la afide și mucegaiuri. Este rezistent la ger.

  1. Berberis thunbergii Green Carpet

Arbust de foioase cu frunze mici de culoare verde deschis, ce devin  roșu aprins toamna. Florile sunt de asemeni mici și galbene în formă de clopot, urmate de fructe roșii la maturitate. Se pretează bine la realizarea de garduri vii, datorită faptului că este țepos, ca arbust de livada pentru fructele sale, în grădini cu rol decorativ, pe lângă terase, alei etc. Perioada de înflorire este în luna mai. Florile sunt în formă de mici clopote, de culoare galbenă. Epoca de maturare a fructelor este august-septembrie. Forma frunzelor este ovală, iar culoarea lor este verde deschis din primăvară până în toamnă. Din toamnă, acestea capătă o combinație de nuanțe de roșu și galben. Preferă locațiile atât însorite, cât și pe cele semi-umbrite, și nu este pretențios nici la tipul de sol, cu condiția să fie bine drenat, și cu o umiditate bună. Rezistent la boli și dăunători, cât și la ger.

 

de Ionuț Cenac

Dacă aveți întrebări, sau sunteți în căutarea unor informații de specialitate, nu ezitați să contactați gratuit specialiștii de pe website-ul Garden-zone, rubrica Întreabă specialistul.

De asemenea, iubitorii de flori, plante decorative și fructifere, pot achiziționa o gama largă de produse accesând website-ul Pepiniera Gradina Verde.