17 curiozități despre trandafiri

17 curiozități despre trandafiri

17 curiozități despre trandafiri

18 august 2023

 1. Atemporal, elegant și frumos: trei cuvinte la care ne gândim prima dată când auzim cuvântul trandafir. Trandafirii au o istorie lungă și plină de culoare. Au fost simboluri ale iubirii, frumuseții, războiului și politicii. Trandafirul are, conform dovezilor fosile, o vechime de 35 de milioane de ani. Chiar în Sfânta Biblie se recunoaște existența a 3 flori, una dintre ele este Trandafir, altele fiind Crini și Camfor. Cel mai vechi trandafir viu are 1.000 de ani și trăiește pe zidul Catedralei din Hildesheim din Germania!

 

 1. În natură, genul Rosa are aproximativ 150 de specii răspândite în toată emisfera nordică, din Alaska până în Mexic și inclusiv în nordul Africii. Cultivarea trandafirilor în grădină a început acum aproximativ 5.000 de ani, probabil în China. În perioada romană, trandafirii au fost cultivați pe scară largă în Orientul Mijlociu. Erau folosiți ca și confetti la sărbători, în scopuri medicinale și ca sursă de parfum. Nobilimea romană a înființat mari grădini publice de trandafiri în sudul Romei. După căderea Imperiului Roman, popularitatea trandafirilor părea să crească și să scadă în funcție de tendințele în materie de grădinărit ale vremii.
 1. În secolul al XV-lea, trandafirul a fost folosit ca simbol pentru facțiunile care luptau pentru a controla Anglia. Trandafirul alb simbolizează York, iar trandafirul roșu simbolizează Lancaster, ca urmare, conflictul a devenit cunoscut sub numele de „Războiul Trandafirilor”.

     

 1. În secolul al XVII-lea, trandafirii erau atât de căutați încât regii considerau trandafirii sau apa de trandafir drept mijloc legal de plată și erau adesea folosiți ca troc și ca mijloc de plată. Soția lui Napoleon, Josephine, a înființat o colecție extinsă de trandafiri la Chateau de Malmaison, o proprietate situată la 11 km vest de Paris, în anii 1800. Această grădină a devenit cadrul în care Pierre Joseph Redoute a lucrat ca ilustrator botanic. În 1824, el și-a finalizat colecția de acuarele "Les Rose", care este considerată în continuare una dintre cele mai bune înregistrări ale ilustrației botanice.
Descoperă cele mai frumoase soiuri de trandafiri!
 1. Abia la sfârșitul secolului al XVIII-lea, trandafirii cultivați au fost introduși în Europa din China. Majoritatea trandafirilor din zilele noastre pot fi urmăriți până la acest strămoș.
 1. În zilele noastre, trandafirii se bucură de o popularitate ridicată, în special trandafirii sub formă de arbuști și trandafirii vechi de grădină. Grădinarii își dau seama că acești trandafiri se potrivesc stilului de viață al grădinarilor de astăzi, care doresc trandafiri care nu sunt atât de pretențioși în ceea ce privește controlul bolilor, oferă o calitate florală excelentă, au o rezistență excelentă la iarnă și se potrivesc în bordurile de arbuști și în grădinile cu plante perene fără să pară că nu sunt la locul lor.

 

 1. Nu numai că arată frumos pe un spalier sau peste un arc, dar pot fi folosiți și în bucătărie. Petalele de trandafir sunt complet comestibile și pot fi consumate chiar si în stare crudă. Ele sunt adesea adăugate la jeleuri, dulcețuri, șerbet, siropuri ori folosite ca aromă în bucătăria chineză și indiană. Ceaiul sau cocktailul tău preferat ar putea fi chiar infuzat cu măceșe, un fruct în formă de boabe cultivat din trandafiri care sunt plini cu vitamina C.

 1. În funcție de culoare, trandafirii sunt oferiți cu diverse ocazii, iar fiecare culoare este încărcată de un simbolism aparte.
 • Trandafiri roșii – dragoste și pasiune
 • Trandafiri albi - inocență și spiritualitate
 • Trandafiri galbeni - căldură, prietenie și bucurie
 • Trandafiri roz – recunoștință, eleganță și dulceață
 • Trandafiri portocalii – mândrie, energie și dorință intensă
 • Trandafiri albaștri – dragoste secretă, mister și unicitate
 • Trandafiri de lavandă – dragoste la prima vedere, minune și descântec
 • Trandafiri negri – sfârșitul unei relații, schimbare și curaj

 1. David Austin a creat cel mai scump trandafir din lume - JULIET ROSE. A durat 15 ani și a costat 15 milioane dolari. A fost expus pentru prima dată în 2006 la Chelsea Flower Show. Acest trandafir iconic are o cupă plină distinctă, cu petale frumoase, în timp ce culoarea sa este asemeni celei de caise.

 1. Petalele inferioare de trandafiri au pe suprafața lor glande microscopice pline cu lichid ce secretă parfum, fiind responsabile de producerea mirosului lor caracteristic plăcut.

 

 1. Ecuadorul este unul dintre cei mai mari furnizori de trandafiri din lume, cu un procent uimitor de 54% din suprafața țării plină de trandafiri. Lumina naturală este prezentă pe tot parcursul anului, oferind climatul perfect pentru ca florile să se dezvolte cu cicluri de creștere mai lungi.

 

 1. Anul 2004 a fost anul în care lumea a primit primul său trandafir albastru după ani de perseverență, în care crescătorii au încercat să manipuleze genetic diferite specii și culori de trandafiri.

 

 1. Unul dintre trandafirii în miniatură este numit „Overnight Scentsation” deoarece a fost dus în spațiu de către cercetători pentru a afla cum a influențat gravitația mirosul trandafirului.

 

 1. Trandafirul este cea mai populară floare din lume după care flori precum Crizantemele, Lalelele, Crinii, Poinsettia, Narcisa etc. sunt considerate printre alte favorite.

 1. Trandafirul este emblema florii naționale a Statelor Unite din 20 noiembrie 1986, după ce președintele Ronald Reagan a declarat oficial acest lucru, în timp ce stătea în faimoasa Grădină de Trandafiri a Casei Albe.

 

 1. Știți că nu există un „trandafir negru”, mai degrabă este un trandafir cu o nuanță de roșu foarte închis?

 

 1. Uleiul de trandafir este foarte important pentru industria parfumurilor. Aproximativ. 2.000 de trandafiri sunt folosiți pentru a extrage 1 gram de ulei de trandafiri.

 

Acestea ar fi doar câteva din multitudinea de curiozități existente legate de trandafiri, cu care sperăm că v-am ținut captivați. Puteți cumpara cele mai frumoase varietăți de trandafiri accesând magazinul online Pepiniera Grădina Verde.

de Ionuț Cenac

Dacă aveți întrebări, sau sunteți în căutarea unor informații de specialitate, nu ezitați să contactați gratuit specialiștii de pe website-ul Garden-zone, rubrica Întreabă specialistul.

De asemenea, iubitorii de flori, plante decorative și fructifere, pot achiziționa o gama largă de produse accesând website-ul Pepiniera Gradina Verde.