Iedera englezească versus iedera irlandeză.

Iedera englezească versus iedera irlandeză.

Înainte să începem, țin să precizez că puteți achiziționa acest arbust deosebit de decorativ de pe magazinul online Pepiniera Grădina Verde. 

Plantele decorative ocupă astăzi un loc aparte în viața noastră și fiecare dintre noi ne-am dori să le avem și să le vedem cum cresc sub ochii noștri. Atât cele de interior, cât și cele de exterior au farmecul lor și ne fac viața mai frumoasă. Tentațiile de a avea plante cât mai multe din specii cât mai diversificate vine cu atât mai mult dacă beneficiem de o curte la țară și o grădină, căreia vom dori tot timpul să îi dăm o notă aparte.

 

Fie că sunt plante cățărătoare sub formă de vițe și liane, fie acoperitoare de sol, ori mici arbuști cu tulpini scunde și de ce nu chiar tufe, ne vor copleși cu farmecul lor cu siguranță și ne vor mulțumi mai târziu pentru alegerea făcută prin înfloririle lor spectaculoase, viu și divers colorate, ori prin frunzișul de forme interesante în culori de asemeni variate și diferite.

    

Acestea fiind zise, am decis ca în acest articol să abordez o specie decorativă care prinde tot mai mult la public în zilele noastre când vine vorba de decorarea fațadelor, bolților, și grădinilor de umbră, este ușor de cultivat și întreținut, creează umbră și bucură privirile fiind un punct focal ce poate fi trecut greu cu vederea datorită aspectului frunzelor sale.

    

În acest sens, consider că, Hedera (iedera) cu varietățile sale Hedera hiberica și Hedera helix constituie un bun exemplu. Iar tema centrală va porni de la întrebarea firească:

Care sunt diferențele dintre iedera englezească și cea irlandeză și cum le pot deosebi? 

  • Iedera irlandeză, Hedera hibernica, este în mod normal mai mare decât iedera englezească, Hedera helix, atât în frunze, cât și în pețioli. Frunza de iedera irlandeză este mai lată decât lungă, cu un lob terminal larg, iar frunzele sunt strălucitoare, cu vene verzui, nu albe. De asemenea, iedera englezească are un miros ca de mucegai, în timp ce iedera irlandeză are un miros dulce.
  • Pentru un botanist diferența este semnificativă. Iedera irlandeză are un număr de cromozomi tetraploizi de 96, în timp ce iedera engleză este o diploidă cu un număr de cromozomi de 48.
  • Deși ambele specii au fire subțiri ca de păr în zona frunzelor minuscule albe, forma lor este diferită. La iedera englezească, firele acela ca de păr ale frunzelor (cunoscute sub numele de tricomi) sunt perișori radiind în toate direcțiile, în timp ce, acele de iedera irlandeză se întind plat pe suprafața frunzei. Aceste fire de păr de la frunze pot fi văzute mai bine cu ajutorul unei lupe. În rarele ocazii când cele două specii polenizează încrucișat, plantele rezultate sunt sterile și nu se pot reproduce prin semințe.
  • O altă deosebire intre cele două ar fi și faptul că, de regulă, iedera irlandeză are un obicei de creștere mai răspândit, fiind mai lungă și ceva mai viguroasă decât cea englezească.

 

de Ionuț Cenac

Dacă aveți întrebări, sau sunteți în căutarea unor informații de specialitate, nu ezitați să contactați gratuit specialiștii de pe website-ul Garden-zone, rubrica Întreabă specialistul.

De asemenea, iubitorii de plante decorative și fructifere, pot achiziționa o gama largă de produse accesând website-ul Pepiniera Gradina Verde.

Adaugă o impresie

O imagine face cât o mie de cuvinte: