Micorizele și rolul lor în creșterea plantelor

Micorizele și rolul lor în creșterea plantelor

Micorizele și rolul lor în creșterea plantelor

23 decembrie 2022

Pentru început, înainte de a trece la abordarea subiectului propriu-zis, consider oportună explicarea acestui concept de micoriză, iar mai apoi vom aborda rolul și importanța micorizelor în creșterea plantelor, de câte tipuri sunt, dar mai ales unde le putem întâlni.

Cuvântul micoriză vine din limba greacă unde, μύκης (mýkēs), înseamnă ciupercă în unele accepțiuni, (cumva asemănător și cu termenul de miceliu din limba română, făcând trimitere cu gândul tot la ciuperci) și ῥίζα (rhiza),  însemnând rădăcină (cumva foarte asemănător și cu rizom, care este tot un fel de rădăcină), iar tradus ad litteram ar însemna ciupercă de rădăcină.

Image source: www.soil.evs.buffalo.edu

Mai exact, micoriza reprezintă o formă de simbioză între fungi (ciuperci) și plante. Acele ciuperci care intră în simbioză cu plantele gazdă, reprezintă o categorie mai deosebită de ciuperci, ce au o relație simbiotică cu rădăcinile multor plante. Ciupercile care formează în mod obișnuit relații micorizice cu plantele sunt omniprezente în mod natural în sol. Cea mai veche dovadă fosilă, care arată prezența micorizelor pe rizomii unor plante, datând din timpuri foarte străvechi. Multe ciuperci micorizice sunt în mod obligatoriu simbiotice și, prin urmare, nu pot supraviețui în natură pentru perioade lungi de timp fără gazda lor. Deoarece relația dintre ciupercă și plantă este simbiotică, ambii membri ai relației obțin un beneficiu unul de celălalt. Nici planta gazdă, nici ciuperca nu suferă niciun efect negativ ca urmare a relației de simbioză. Ciuperca, deoarece nu face fotosinteză, nu își poate fixa propriul carbon. În consecință, primește toți carbohidrații necesari de la planta gazdă.

Image source: www.waldwissen.net

În schimb, în majoritatea situațiilor, rădăcinile unei plante ocupă doar 0,5% din volumul solului și chiar mai puțin din substrat. Deoarece hifele ciupercii micorizice sunt mai subțiri decât rădăcinile plantei, acestea sunt capabile să intre în contact cu mai mult volum de sol în adâncime și pe o suprafață mai mare. Ciupercile micorizice sunt alcătuite dintr-o structură asemănătoare rădăcinilor și au o rețea de miceliu externă rădăcinilor copacilor care se extinde în sol. Acest miceliu absoarbe nutrienții și îi transferă înapoi în planta gazdă. Ca urmare, are loc o creștere a suprafeței de absorbție a rădăcinilor. Unii nutrienți din sol necesari plantelor, sunt mai greu de absorbit și pot părea indisponibili plantei. Rezultatul acestui fapt poate constitui un simptom grav de deficiență a anumitor micronutrienți în plantă. Acest lucru se întâmplă mai cu seamă în cazul fosforului. Majoritatea fosforului din sol este într-o formă insolubilă. Fosforul insolubil este indisponibil pentru rădăcinile plantelor care nu au asociații micorizice grupate în jurul lor. Aceleași rădăcini micorizale formează, de asemenea, asocieri cu organismele din sol care descompun substratul și astfel sunt capabile să obțină nutrienți dintr-o sursă altfel indisponibilă plantelor.

Există două clase principale de micorize: ectomicorize și endomicorize.

Image source: www.eagle-rock.org

  1. Ectomicorizele

Sunt cunoscute și ca micorize de scoarță. În general, doar 5-10% din speciile de plante terestre pot prezenta ectomicorize. Se găsesc pe mulți copaci și arbuști veșnic verzi. Arborii de foioase sunt, de asemenea, colonizați și includ plante din genurile Fagus, Betula, Quercus, Tilia, Populus, Salix și Castanea. Ciuperca acoperă capetele rădăcinilor tinere și pătrunde doar în peretele celular al cortexului; nu mai are loc pătrunderea celulară. Ciupercile ectomicorizice aparțin clasei de ciuperci numite Basidiomicete. Ectomicorizele nu numai că absorb fosfatul din sol, dar sunt, de asemenea, importante în absorbția amoniului și a zincului. Ciupercile care formează o relație simbiotică cu planta sunt relativ specifice gazdei. Cu toate acestea, unele specii de ciuperci pot fi mai generalizate și vor coloniza mai multe specii de plante. Ciupercile ectomicorizice sunt dispersate fie prin spori transportați în aer, fie prin transferul țesutului vegetal infectat.

Image source: www.soil.evs.buffalo.edu

  1. Endomicorizele

În opoziție cu prima categorie (ectomicorizele), care colonizează pe scoarța copacilor, această a doua categorie de micorize numite și endomicorize, invadează rădăcinile plantei și se dezvoltă în întregime în interiorul plantei. Endomicorizele se găsesc în peste 80% din speciile de plante existente. Endomicoriza vezicular arbusculară (tip VA) este tipul întâlnit în mod obișnuit pe copacii de foioase, precum și pe culturile agricole anuale, plantele de seră și pe alte plante erbacee.

Image source: www.en.wikipedia.org

Spre deosebire de ectomicoriză, miceliul endomicorizei pătrunde în celulele corticale ale rădăcinii. Hifele cresc inter și intracelular în interiorul rădăcinii. La plantele ornamentale lemnoase sunt afectate doar rădăcinile scurte. Endomicorizele VA aparțin clasei de ciuperci numite Phycomycetes sau mucegaiuri de apă. Alte ciuperci comune aparținând acestei clase includ Phytophthora, și nu sunt așa de benefice plantelor pe care le colonizează, ele fiind responsabile pentru putregaiul rădăcinii și coroanei, și Pythium, care provoacă putrezirea la răsaduri.

Image source: www.soil.evs.buffalo.edu

Ciuperca formează organe de absorbție specializate numite haustoria care sunt responsabile pentru absorbția de zinc și fosfat. Sporii ciupercii germinează în rizosferă (zona de sol direct adiacentă suprafeței rădăcinii) și sunt dispersați prin materialul vegetal infectat din sol. Ele sunt în general nespecifice în ceea ce privește gazda necesară și, prin urmare, vor infecta orice specie de plante adecvată. Micorizele joacă un rol important în nutriția plantelor. Deoarece nu se văd, ele sunt adesea ignorate atunci când vine vorba de a decide asupra cauzei declinului într-o anumită plantație.

Pe lângă creșterea absorbției de nutrienți, micorizele din categoria celor benefice, oferă adesea o anumită protecție împotriva bolilor transmise din sol. De asemenea, pot crește toleranța unei plante la condiții nefavorabile precum: seceta, temperaturile ridicate, salinitatea și aciditatea sau acumularea de elemente toxice în sol ce sunt câteva dintre efectele nedorite asupra plantelor gazdă pe care micorizele le reduc. Aceste aspecte sunt demne de luat în seamă pentru ca un copac să poată supraviețui sănătos în aria sa de plantare.

Cu toate beneficiile oferite plantelor ornamentale și fructifere legate de relațiile micorizice, ar trebui să se ia în considerare interacțiunea omului prin diferite practici de gestionare a solului, în raport și de aceste ciuperci benefice prezente în sol. Deficiența micorizică poate apărea în solurile care au fost fumigate, în zonele în care au fost îndepărtate cantități mari de sol și materie vegetală sau în zonele în care copacii nu au fost cultivați anterior. Acesta din urmă este în special cazul plantelor veșnic verzi și ectomicorizelor, care sunt mai specifice gazdei. Adăugările de azot, fosfor sau îngrășăminte complete vor reduce prezența și activitatea micorizei. Acest efect este variabil în funcție de tulpina de ciupercă implicată.

Micorizele pot juca un rol important în sănătatea plantelor. Deși nu se văd, efectele lor pot fi remarcabile, prin comparație în cazul absenței lor. Data viitoare când sunteți nedumerit de rezultatele unui test de sol care indică o fertilitate adecvată într-o zonă care prezintă clar simptome de deficiență, întrebați-vă dacă relația simbiotică dintre aceste ciuperci benefice și plantele dumneavoastră nu ar putea fi dezechilibrată.

În solurile urbanizate cel mai adesea micorizele au dispărut, motiv pentru care, atunci când facem o plantare în grădina noastră, ar fi ideal să restituim solului micorizele pierdute. Micorizele recoltate din solurile pădurilor sănătoase pot fi înmulțite în laborator după care, aduse într-o stare de hibernare, pot fi ambalate după fixarea lor pe vermiculit. Un astfel de produs se introduce în groapa de plantare, sau se presară pe rădăcinile plantei de plantat. Micorizele adormite se vor activa și se vor înmulți în timp pe rădăcinile plantei plantate și foarte probabil vor migra și spre rădăcinile altor plante, micorizând în câțiva ani solul întregii noaste grădini. Dacă doriți să investiți într-un sol mai complex și mai sănătos, comandați micorize la Grădina Verde, dând CLICK AICI.

de Ionuț Cenac

Dacă aveți întrebări, sau sunteți în căutarea unor informații de specialitate, nu ezitați să contactați gratuit specialiștii de pe website-ul Garden-zone, rubrica Întreabă specialistul.

De asemenea, iubitorii de flori, plante decorative și fructifere, pot achiziționa o gama largă de produse accesând website-ul Pepiniera Gradina Verde.