Companionii ideali ai trandafirilor pentru grădini de vis

Companionii ideali ai trandafirilor pentru grădini de vis

Companionii ideali ai trandafirilor pentru grădini de vis

24 martie 2023

Plantele, la fel ca oamenii, se descurcă cel mai bine cu parteneri care să le scoată în evidență calitățile de top și cu care să își împartă spațiul în mod egal. Există mai multe considerente atunci când alegeți însoțitori de plante potriviți: estetica, condițiile de creștere și sănătatea plantelor. Acei însoțitori ai plantelor ar trebui să arate bine împreună și să necesite condiții de creștere similare. Un alt considerent demn de luat în seamă când alegem plante însoțitoare pentru trandafiri cum este în cazul nostru (dar nu numai), și deseori menționat în grădinăritul ecologic, este selectarea însoțitorilor care alungă dăunătorii, îmbunătățesc solul sau au un efect benefic asupra sănătății plantelor în alte moduri.

 

  1. Plantele care arătă bine în compania trandafirilor.

Acest pas necesită puțină imaginație, dar este un început excelent pentru a alege plantele însoțitoare, pentru trandafirii tăi. Sunt ideale plante care să arate estetic plăcut una pe lângă alta. Textura, culoarea și forma sunt toate importante în estetica plantelor. Plantele cu tije înalte completează florile largi, în formă de cupă ale trandafirilor, în timp ce plantele perene și arbuștii cu frunze de culoare verde pal, argintiu sau violet accentuează florile somptuoase de trandafir. Plantele însoțitoare au avantajul că, foarte multe dintre ele înfloresc în perioade ușor diferite față de trandafiri, putând extinde de asemenea, sezonul de înflorire, oferind culoare și diversitate între florile principale de trandafiri la începutul verii și toamna, și completând peisajul. Dar pot înflori chiar și concomitent cu trandafirii, lucru ce conduce la sporirea diversității floristice și crearea unui peisaj plăcut privirii. Iată câteva exemple de astfel de plante:

 

Images source: www.allaboutgardening.com

Menta pisicii (Nepeta faassenii) cu aspectul său de mică tufă asemănătoare unor movile, și florile sale roz este un bun companion de trandafiri, mai ales când aceștia se află în plină înflorire, ce creează o imagine de ansamblu plăcută privirii, fără a concura cu trandafirii.

Margaretele (Leucanthemum vulgare) Ele creează o imagine de ansamblu plăcută când sunt prezente printre trandafiri, prin florile lor albe, cu petale bine diferențiate, în combinație cu florile de trandafiri de diverse culori, lăsând o impresie de liniște și relaxare.

Dacă ai trandafiri cățărători, poți lua în considerare plantarea a câtorva bujori, pentru a da un plus de culoare și jos la nivelul solului, nu doar sus prin florile de trandafir.

Nu se recomandă de fiecare dată să plantați însoțitori trandafirilor voștri. De exemplu, dacă cultivați trandafiri hibrizi de ceai care produc flori galbene strălucitoare, este posibil să nu doriți să adăugați un însoțitor cu flori violet pal. Contrastul dintre strălucitor și pastel se poate ciocni.

 

Images source: www.allaboutgardening.com

  1. Un alt aspect foarte important ar fi și alegerea de plante care vă pot ajuta trandafirii să prospere.

Plantele însoțitoare pentru trandafiri nu arată bine doar în jurul trandafirilor tăi. Ele vă ajută trandafirii să arate frumos, scoțându-i în evidență dar sporesc prin asta și farmecul în jur. De exemplu, dacă te-ai confruntat cu un sezon dificil cu limacși pe frunzele de trandafiri, ele s-ar putea să nu arate cel mai bine. O plantă precum Isopul (Hyssopus officinalis), asemănătoare lavandei, cunoscută și sub numele de menta colibri, sau urzică parfumată, poate crea destule frunze și flori pentru a ascunde acele zone mai puțin frumoase ale trandafirului tău în timp ce se recuperează.

 

De asemenea, puteți alege plante asemănătoare movilelor care protejează și rădăcinile trandafirilor dvs., acționând ca mulci pentru trandafiri. Aceste plante vă vor ajuta să controlați temperatura solului, evaporarea și să vă asigurați că trandafirii voștri au umiditatea de care au nevoie pentru rădăcinile cât mai sănătoase. Ca bonus, acești însoțitori ascund și partea de jos a trandafirilor tăi, care nu este la fel de frumoasă ca vârfurile care sunt pline de flori. Alte specii ideale în această categorie mai amintim: Garofița (Dianthus caryophyllus); levănțica (Lavandula angustifolia); salvia (Salvia officinalis) etc.

 

Images source: www.allaboutgardening.com

  1. Alegeți plante care nu vor concura cu trandafirii dumneavoastră.

Ultimul lucru pe care vrei să-l faci este să adaugi o plantă care va fura nutrienții destinați hrănirii trandafirilor tăi, în cantități mari. Însoțitorii tăi de trandafiri ar trebui să lucreze împreună cu trandafirii. Aceasta înseamnă că le place aceeași lumină solară și aceleași tipuri de sol și nu vor aglomera trandafirii tăi, și nu vor prelua prim-planul. Mai mult, pentru că trandafirii tăi sunt mereu flămânzi de nutrienți, vrei plante însoțitoare care să nu necesite un program riguros de fertilizare.

Plante precum cavalerii (Zinnia elegans) și ochiul fetei (coreopsis grandiflora); și chiar bulbi precum ceapă decorativă, petuniile (Petunia hibrida) sunt toate exemple excelente de flori care funcționează cu trandafirii tăi, împart lumina soarelui și nutrienții solului și nu vor afecta trandafirii tăi când sunt în plină înflorire în lunile de vară.

Image 1 source: www.ingrijireaflorilor.ro

Image 2 source: www.allaboutgardening.com

  1. Alegeți plante care luptă împotriva dăunătorilor

Dăunătorii sunt o parte naturală a unei grădini, dar există remedii naturale pentru a vă asigura că grădina dumneavoastră este în siguranță și fără dăunători. Pe lângă folosirea unor substanțe bio cu caractere insecticide, o metodă demnă de luat în calcul este și aceea a plantării unor specii care vă vor tine trandafirii dumneavoastră departe de dăunători și o serie de problem. În plus, ca beneficiu suplimentar, plantele potrivite vă vor ajuta să evitați utilizarea pesticidelor periculoase.

De exemplu, poate știți că ceapa și usturoiul pot ține afidele la distanță. Dar știați că acest lucru este valabil și pentru soiurile ornamentale în cazul cepei, cum ar fi ceapa ornamentală? Multe tipuri de plante din familia cepei pot ajuta, de asemenea, la prevenirea petelor negre. Acest lucru le face excelente pentru grădina ta de trandafiri.

 

Images source: www.allaboutgardening.com

Există, de asemenea, ierburi care vă pot ajuta să scăpați de gândacii deranjați sau afide, care pot devasta rapid orice grădină. Un exemplu în acest sens îl poate constitui Coada șoricelului (Achillea Millefolium), sau mușețelul (Matricaria chamomilla) ce sunt plante erbacee cu proprietăți de dezinfecție a solului. De asemeni, utile mai sunt și o serie de plante din categoria celor aromatice, cum ar fi: pătrunjelul (petroselinum crispum) și cimbrul (Thymus vulgaris) sunt exemple grozave în acest sens, alături de oregano (Origanum vulgare), menta (Mentha spicata) și lavanda (Lavandula angustifolia). De asemeni, mai sunt o sumedenie de plante perene ce pot garanta o bună companie trandafirilor care pot fi luate în considerare, aceasta fiind doar o succintă trecere în revistă.

Image 1 source: www.allaboutgardening.com

Image 2 source: www.ingrijireaflorilor.ro