Tisa columnară Fastigiata

Tisa columnară Fastigiata

Cumpără de pe pepiniera-gradinaverde.ro

Tisa columnară , varietatea Fastigiata este un arbust mare, veșnic verde. Are forma de coloană, atunci când este tânăr, mai târziu mai larg, cu lăstari erecți purtând frunze verzi întunecate. Dacă planta este în umbră (protejată de razele ultra-violete), frunzele vor rămâne verzi în timpul iernii.

Nu este necesară o tăiere regulată, dar poate fi tăiată și format in forme topiarice când este necesar.

Se recomandă plantarea în orice sol bine drenat. Exemplarele vor tolera expunerea, solurile uscate și poluarea urbană. Cel mai bine este de cultivat în soluri umede, fertile, nisipoase, cu o scurgere excelentă, în plin soare, până la umbra parțială. Este tolerant fata de umbra deplină, o mare varietate de soluri (cu excepția celor slab drenate). Plantele sunt ușor de curățat și răspund bine la tăiere. Este intolerant la temperaturi extreme (de exemplu, temperaturi extrem de fierbinți în timpul verii sau vânturi reci de iarnă).

Nu există probleme grave legate de insecte sau boli. Unele exemplare sunt susceptibile la arsurile de iarnă datorită expunerii la vânturile extreme de iarnă și rece, în special în locurile expuse.

Taxus baccata Fastigiata va ajunge la o înălțime de 15m și un diametru de 4m după 20-50 de ani.

Este un simbol al morții și al învierii, in Scotia, Anglia și în țările scandinave, tisa este ornamentul cimitirelor. Acest arbore este un arbore funerar, care împraștie moartea prin otrava conținuta in el, dar si un simbol al nemuririi, prin frunzele sale veșnic verzi. Cu toate acestea, în prezent este nelipsit din multe grădini particulare precum si in parcuri. Are o reputație de creștere lentă (probabil încurajată de faptul că trăiește foarte mult), dar în condiții ideale (sol de nisip ușor) se poate dezvolta mult mai repede.

Adaugă impresii din experiența ta

O imagine face cât o mie de cuvinte: