Tamarix tetrandra (catina rosie)

Tamarix tetrandra (catina rosie)

Cumpără de pe pepiniera-gradinaverde.ro

Cunoscut sub mai multe denumiri, catina rosie, pieptene sau tamaris, genul Tamarix apartine familiei Tamaricaceae si este reprezentat de arbusti si arbori mici. Acest gen uneste peste 70 de specii. Denumirea generica isi are originea in limba latina si se refera la raul Tamaris din Hispania Tarraconensis (Pirinei). In natura, Tamarix creste salbatic in Asia, Africa si in partea de sud a Europei. Acesta prefera sa creasca in deserturi si semi-deserturi, in zonele nisipoase, precum si in apropierea mlastinilor sarate. In padurile din Asia Centrala exista 15 specii de Tamarix. In muntii din Asia Centrala, poate fi intalnit la o altitudine de aproximativ 2000 de metri deasupra nivelului marii, in timp ce in Muntii Caucaz se poate gasi la o altitudine de cel mult 600 de metri.

Acesti arbusti gratiosi pot fi de foioase sau vesnic verzi. Pe langa arbusti, genul mai cuprinde arbori ce cresc stufosi, coroana lor fiind formata din tulpini in forma de tija, pe acestea existand un numar mare de frunze mici, dispuse alternativ. Frunzele alternative sunt lungi de 1 pana la 2 mm dispuse in jurul tulpinilor foarte ramificate ce seamana cu crengutele de chiparos sau Juniperus. Frunzele poarta un fel de glande ce expulzeaza sarea absorbita de radacinile infipte intr-un mediu salin.

Arborii genului Tamarix se dezvolta, odata cu inaintarea in varsta, formand trunchiuri masive, contorsionate, adesea inclinate orizontal si aplecate catre pamant, avand dimensiuni de la 3 la 5 m in toate directiile. Beneficiaza de o longevitate ridicata, ceea ce explica trunchiurile acoperite cu o scoarta solzoasa, groasa si inchisa la culoare, ce continua sa emita lastari tineri. Coaja lor este de culoare bej, uneori maro sau purpuriu inchis ca la T. tetrandra, imagine ce ofera un contrast atractiv cu frunzisul gri-verde sau verde-albastrui.

In functie de specie, inflorirea are loc primavara pe lemnul format in anul precedent. Florile hermafrodite au 4 sau 5 stamine, ceea ce face posibila, de exemplu, deosebirea speciilor tetrandra si pentandra, fiind polenizate de insecte. Inflorescentele mari in forma de panicule sau raceme sunt compuse din flori mici de culoare alba sau roz. Tamarix este o planta melifera excelenta si, prin urmare, in perioada de inflorire atrage numeroase insecte polenizatoare. Fructele sunt mici capsule negricioase.

Cel mai bun moment pentru a taia coroana arborelui Tamarix este primavara devreme si trebuie actionat inainte ca mugurii sa se umfle. Ramurile vechi cu cresteri scurte trebuie taiate neaparat, dupa doar 4 saptamani vor da lastari tineri, iar arbustul va deveni din nou luxuriant si frumos. Tamarix are nevoie de taieri de intinerire. Acestea se fac de obicei pe o ramura puternica, care este plasata cat mai aproape de baza. Oricum, cresterea tulpinilor nu ar trebui diminuata, deoarece acest lucru va reduce numarul si lungimea inflorescentelor. De asemenea, odata cu iesirea din repausul vegetativ, pot fi identificate ramuri si tulpini deteriorate de inghet, ce vor trebui inlaturate.

Arborii si arbustii Tamarix adora climatul mediteraneean pana la cel subtropical. Cresc in plin soare si incanta fiecare proprietar de gradina cu un spectacol luxuriant de flori. Ei tolereaza o locatie partial umbrita, cu conditia ca aceasta sa fie puternic luminata. Se dezvolta si intr-un sol calcaros, adaptandu-se la locatii extrem de uscate si supravietuind perioadelor lungi de seceta. Frunzele lor speciale le permit sa colonizeze inclusiv solurile saline. Deoarece este atat de rezistent, poate fi cultivat chiar si intr-un oras mare, deoarece suporta excelent poluarea.

Tamarix reprezinta un adevarat punct de atractie, imaginea sa aratand ca o cascada de flori minunate in timpul infloririi. Aspectul lor exotic si natura lor simpla fac din Tamarix o planta populara de gradina. Abundenta sa de flori nu poate fi intrecuta de nicio alta planta. Plantat solitar, devine rapid un punct focal datorita florilor sale fabuloase si portului sau gratios. De asemenea, arbustii Tamarix pot adauga un element structural eficient unui gard viu, impreuna cu alti arbusti ornamentali care infloresc in aceeasi perioada.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Adaugă impresii din experiența ta

O imagine face cât o mie de cuvinte: