Spiraea (cununita)

Spiraea (cununita)

Cumpără de pe pepiniera-gradinaverde.ro

Apartinand familiei Rosaceae, cununita (Spiraea) este un arbust gratios, originar din regiunile temperate ale Europei, Asiei, Americii de Nord sau Centrale. Genul Spiraea cuprinde aproximativ 80 de specii de arbusti de foioase, semi-vesnic verzi sau arbusti care cresc in zonele reci, ocazional umede, in santuri, printre roci, la marginea padurilor sau pe malurile cursurilor de apa. Genul include numeroase specii, precum cununita cu frunze de mesteacan (Spiraea betulifolia), cununita japoneza (Spiraea japonica) cu flori albe sau roz sau Spiraea billardii cu varfuri roz, care infloresc in timpul verii, Spiraea arguta si cununita miresei (Spiraea vanhouttei), cu splendide flori albe de primavara.

Cu o  crestere medie spre rapida, acest arbust are un port stufos, erect si compact, ce formeaza o tufa densa, mai mult sau mai putin rotunjita, variind de la 0,5 m pana la 3 m inaltime, pentru o anvergura de maxim 2,50 m pentru cele mai inalte soiuri. Unele, precum Spiraea x vanhouttei, au un port similar unei fantani arteziane, ale carui ramuri se curbeaza elegant la capete, pana aproape de pamant. Cununita se dezvolta de-a lungul anilor in tufisuri mari, impenetrabile.

Frunzisul cununitei formeaza un fundal verde, compact si atractiv atat primavara, cat si toamna. Frunzele de foioase, usor zimtate, simple sau grupate, apar primavara devreme pe numeroasele ramuri subtiri si erecte. De la 1 la 12 cm lungime, frunzele sunt de la ovale pana la lanceolate sau taiate, unele fiind similare cu cele ale mesteacanului pitic. Alte soiuri (Goldflame, Gold Carpet sau Gold Princess) au un frunzis auriu sau aramiu, schimbator la culoare in functie de anotimp, trecand prin toate nuantele de portocaliu, rosu aprins si violet, din primavara pana toamna tarziu.

Indiferent daca este de primavara sau vara, inflorirea cununitei este spectaculoasa si foarte abundenta. Din martie pana in iunie sau din iunie in septembrie, in functie de specie, cununita este acoperita in intregime cu o multitudine de flori de un alb-pur, roz-pal sau roz-zmeura, ce impodobesc frunzisul timp de cateva saptamani. Dintr-un tufis dens apar mici flori, grupate in umbele de-a lungul ramurilor anului precedent (pentru cununitele de primavara), in grupuri mici aplatizate (corimburi) de 3 pana la 20 cm latime sau in varfuri dense de 10-20 cm lungime, la capetele ramurilor, pentru cununitele de vara. Staminele lungi ce ies din flori dau adesea un aspect pufos acestor inflorescente atat de apreciate de insectele polenizatoare.

Cununita este unul dintre putinii arbusti care infloresc in mijlocul verii. Aceasta inflorire prelungita se repeta la sfarsitul verii sau la inceputul toamnei, la cununita de vara. In unele cazuri, inflorirea este atat de masiva, incat greutatea florilor indoaie crengile incarcate cu flori pana la sol. Inflorirea este urmata de fructe de minim interes, dar foarte populare pentru pasari.

Cununita se cultiva fara dificultati deosebite,  la soare sau la umbra partiala pentru soiurile cu frunzis auriu, in orice sol racoros si bine drenat. Rezistand la temperaturi minime de pana la -25°C, ea creste foarte bine in toate regiunile dar, in conditii nu prea aride. Pentru o reprezentanta a familiei Rosaceae, este foarte rezistenta, insensibila la boli si daunatori.

Cununita este ideala pentru compunerea unui gard viu sau in paturi de arbusti, asociata cu plante perene de-a lungul aleilor, ori chiar izolata ca si punct focal intr-o rocarie sau ca saltea de plante pentru speciile acoperitoare de sol. Va creste foarte bine chiar si in containere plasate pe terase si balcoane. Considerata o planta sacra de catre druizi, inca din perioada Renasterii, cununita este recunoscuta si pentru proprietatile sale de vindecare si tonifiere.

Dintre speciile si soiurile principale, amintim cununita miresei, cu flori mici, albe, ce infloreste in lunile mai si iunie, ajungand la 2 metri inaltime si 2,5 m latime. Alaturi de aceasta, mentionam Spiraea x billardii cu flori roz ce infloresc in iulie, Spiraea betulifolia sau Spiraea cu frunze de mesteacan si Spiraea japonica cu flori roz sau albe, specie ce a dat nastere multor soiuri cu frunzis auriu sau chiar aramiu toamna.

Dezvoltarea modesta a speciei Spiraea japonica (1 m inaltime maxima), permite utilizarea sa in gradinile mici. Cele mai pitice soiuri (Nana, Little Princess) pot fi folosite la acoperirea solului sau in ghivece. Acest arbust va prospera in plin soare unde infloreste cel mai bine, desi tolereaza umbra partiala, preferata de cununita cu frunzis auriu. Nu foarte pretentioasa pentru natura solului, cununita creste in orice sol obisnuit, neutru sau acid dar fara umiditate excesiva si bine drenat. Se adapteaza, de asemenea, la soluri mai sarace si mai aride suportand, de asemenea, pe cele calcaroase (cu exceptia speciei Spiraea billiardii).

Extrem de versatila, cununita isi are locul in toate gradinile. In paturi sau garduri vii libere, trebuie sa acordati celor mai impunatoare soiuri spatiul necesar pentru a se dezvolta pe masura. Cununitele cu o dezvoltare mai modesta sunt ideale intr-o gradina mica sau plantate in grupuri de cate trei, izolate pe o peluza. Formele lor pitice formeaza acoperiri de sol excelente pe o panta, dar si granite de masive, precum si garduri vii in miniatura, adaptandu-se foarte bine si la cultura din ghiveci de pe balcon sau terasa.

Cu o inflorire abundenta si cu vegetatia lor foarte densa, cununitele sunt la fel de pretioase intr-o scena de primavara, ca si in peisajele de vara. Cununitele de vara sunt asociate excelent cu alti arbusti mari cu inflorire estivala, Buddleias, Tamarix tetrandra sau trandafirii cu flori mari. Speciile cu inflorire de primavara vor face minuni impreuna cu toate soiurile de liliac, Philadelphus coronarius, Deutzia, Viburnum sau Berberis. Cununitele cu inflorire alba sunt elemente fundamentale ale gradinilor romantice.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Adaugă impresii din experiența ta

O imagine face cât o mie de cuvinte: