Pyracantha coccinea

Pyracantha coccinea

Cumpără de pe pepiniera-gradinaverde.ro

Considerat a avea unii dintre cei mai decorativi arbusti, genul Pyracantha reuneste doar 7 specii, distribuite in zona temperata a Asiei si in jurul Mediteranei, toate alcatuite din tufisuri spinoase de pana la 6 m inaltime, din care cresc ramuri lungi ce se arcuiesc gratios sub greutatea numeroaselor fructe intens colorate. Specia coccinea, originara din Turcia si Caucaz, este cea mai rezistenta dintre ele (pana la -28°C). Denumirea sa provine din cuvintele grecesti piros = foc si acantha = ghimpe, traducandu-se aproximativ ca "ghimpe de foc".

Portul Pyracanthei este dens si deseori dezordonat in absenta taierii. Coaja cenusie se fisureaza odata cu inaintarea in varsta, in timp ce tinerele crengute cenusii au spini ascutiti. Aceste trasaturi il fac un arbust ideal pentru crearea de garduri defensive medii pana la inalte. Totusi, planta se preteaza bine si la un amplasament adiacent unui perete, pe care il poate acoperi uniform in toate directiile.

Frunzele persistente sunt lanceolate, de 3-5 cm lungime, cu o margine fin zimtata, de culoare verde-lucios, spre deosebire de partea inferioara verde-mat. Cresterea sa este rapida, uneori fiind necesara limitarea fructificarii la soiurile deosebit de fructifere in primii ani, pentru a stimula cresterea tulpinilor. Inflorirea foarte abundenta emana un parfum puternic de miere, florile extrem de melifere fiind mereu inconjurate de numeroase insecte polenizatoare. Florile apar intre mai si iulie, in functie de soi si formeaza inflorescente de 4 cm, cu flori albe mici, cu diametrul de 1 cm, amintind de florile paducelului.

Toamna, imaginea fructelor este etalata in culori superbe. Acestea sunt fructe de padure avand 5-8 mm lungime, care persista pana in iarna si reprezinta un adevarat festin pentru pasari. Soiurile cu fructe galbene sunt mai putin ravnite, ceea ce poate fi un avantaj privind prelungirea atractiei gardului viu. Pentru a mentine Pyracantha intr-un gard viu, trebuie sa-i taiati ramurile lungi in martie, apoi sa efectuati inca doua taieri imediat dupa inflorire, in iunie sau august.

Pyracantha este un arbust care suporta orice conditii de crestere, prosperand in soluri sarace, chiar si in cele stancoase sau in zonele poluate, unde poate aduce culoare in gradinile defavorizate, jucand in acelasi timp si rolul de aparator al proprietatii. Il puteti lasa sa creasca liber sau, ca gard viu, il puteti combina cu alte soiuri, jucandu-va cu diferitele culori ale fructelor dar si cu alti arbusti precum Cotoneaster, Holly, Eleagnus, Laburnum, etc.

Soiurile de Pyracantha se asorteaza foarte bine intre ele, ceea ce permite obtinerea unui amestec de culori extrem de decorativ. Aparitia pe piata a soiurilor de dimensiuni mici ii extind utilizarea, deoarece planta poate fi cultivata chiar intr-un container mare pe un balcon sau pe o terasa. De asemenea, poate fi plantat izolat, in fata paturilor de flori sau intr-un grup impreuna cu alti arbusti floriferi sau trandafiri cataratori.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Adaugă impresii din experiența ta

O imagine face cât o mie de cuvinte: