Potentilla frutticosa

Potentilla frutticosa

Cumpără de pe pepiniera-gradinaverde.ro

Cu silueta sa stufoasa, compacta si de dimensiuni moderate, acest arbust este perfect pentru a crea rapid puncte focale colorate in toate gradinile, de la cele mai naturaliste la cele mai structurate. Potentilla sau Cinquefoil este planta perfecta pentru gradinile fara gradinari. Acest tufis mic, asemanator unui mic trandafir salbatic, este ideal pentru initierea gradinarilor in devenire  si a iluminarii gradinii sau balconului.

Genul Potentilla are aproximativ 500 de specii de arbusti, in principal plante perene erbacee si cateva anuale si bienale. Ele cresc in medii variate, de la pajisti pana la regiunile montane din emisfera nordica. Potentilla face parte din marea familie Rosaceae si creste in mod salbatic in Europa, in anumite zone montane cuprinse intre 900 si 2000 m altitudine.

Potentilla fruticosa este specia preferata de gradinari datorita numeroaselor soiuri si hibrizi remarcabili. De asemenea, exista cateva specii de Potentilla perene non-arbustive, cum ar fi Potentilla megalantha, Potentilla atrosanguinea, Potentilla aurea sau Potentilla nepalensis, specii care formeaza ca o plapuma densa si invaziva, fiind folosite ca acoperire a solului in rocarii.

Potentilla formeaza in scurt timp un tufis admirabil, cu o vegetatie densa si numeroase ramuri bazale foarte ramificate. In functie de soiuri si specii, portul sau este variabil, mai mult sau mai putin raspandit si, uneori, chiar tarator si acoperitor. Cresterea sa destul de rapida la inceput incetineste odata cu inaintarea in varsta, atingand dimensiunea maxima dupa 4-5 ani de la plantare.

Soiurile arbustive de Potentilla fruticosa pot ajunge pana la 1 m inaltime si la acelasi diametru. Unele specii perene formeaza tufe scunde ce nu depasesc 50 cm inaltime, fiind ideale in aglomerari mici si chiar pentru ghivece.

Ramurile subtiri, ramificate, maronii, uneori colorate cu rosu, poarta un frunzis de foioase care este atat foarte fin, cat si dens. Frunzele lungi de 2-4 cm sunt formate din 5-7 pliante inguste, uneori zimtate. La Potentilla megalantha, frunzele largi seamana cu cele ale capsunilor, iar Potentilla tridentata Minima este unul dintre putinele soiuri care isi pastreaza frunzisul vesnic verde.

Frunzisul de foioase are un filigran delicat, de culoare verde-albastrui sau verde intens, galben toamna, fiind stralucitor si deseori pubescent, acoperit cu un puf gri sau alb, ceea ce ii confera un aspect foarte pufos. Dupa caderea frunzelor, datorita delicatetii ramurilor si compactitatii sale, arbustul pastreaza inca un anumit interes ornamental.

Acest frunzis evidentiaza o inflorire generoasa. Florile sale cu 5 petale, avand diametrul de 2-5 cm, care inconjoara stamine aurii, apar pe lastarii anuali si infloresc in valuri succesive din mai-iunie pana la primele brume. Inflorirea este mai intensa intre mijlocul lunii iunie si inceputul lui septembrie, apoi isi pierde din vigoare.

Culorile florilor variaza in functie de soi, de la unele pastelate la cele mai intense nuante. Alb, roz, galben-auriu, rosu, rosu-carmin sau portocaliu stralucitor, uneori in doua tonuri, aceste flori delicate, cel mai adesea simple, uneori duble sau semi-duble, seamana cu cele ale unui tufis de trandafiri salbatici.

Deosebit de robusta si extrem de rezistenta la ger (pana la -25°C) si la seceta, Potentilla poate creste in orice climat, fiind o planta usor de ingrijit, care se dezvolta la soare sau umbra partiala, in sol obisnuit, sarac, nisipos sau chiar pietros.

Potentilla isi gaseste locul in toate gradinile, fie ele mari sau mici. Poate fi folosita in mai multe moduri, izolat sau in grupuri, granite, asociata cu alti arbusti sau plante perene, in rocarii, terasamente sau garduri vii scunde, intr-o gradina in stil naturalist. Acest minunat arbust mic cu flori superbe poate fi cultivat cu succes in containere, pe o terasa sau balcon insorit.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Adaugă impresii din experiența ta

O imagine face cât o mie de cuvinte: