Physocarpus oppulifolius (fizocarp)

Physocarpus oppulifolius (fizocarp)

Cumpără de pe pepiniera-gradinaverde.ro

Cunoscut sub numele de fizocarp, Physocarpus oppulifolius este un arbust ornamental de foioase ce creste extrem de rapid la o inaltime cuprinsa intre 3 si 4 m. Denumirea de Physocarpus oppulifolius provine din grecescul "phusa", care inseamna bula de aer sau vezicula si "karpos", care inseamna fruct. Asemanarea frunzelor sale cu cele ale calinului (Viburnum opulus), i-a adus numele specific "opulifolius".

Introdus in Europa in jurul anului 1700, a cunoscut o perioada de regres in secolul trecut dar numeroasele soiuri fascinante ce au fost create in ultimii ani i-au permis fizocarpului sa revina puternic in gradinile contemporane. Cresterea sa compacta, dens ramificata, se potriveste in multe locatii din gradina. Extrem de tolerant la taiere, fizocarpul este ideal ca parte a unui gard viu mixt. Ca solitar pe o peluza, acest arbust ornamental atrage prin superbele sale flori de vara ce se disting prin contrastul petalelor roz-pal si varful mov al staminelor.

Originar din padurile de foioase ale Americii de Nord, fizocarpul este una dintre acele plante care se dovedesc a fi usor de ingrijit. Prezinta un aspect atractiv in toate anotimpurile, chiar si in timpul iernii, cresterea sa arcuita, ramurile ramificate si coaja sa decorativa, aflandu-se afla in prim-plan.

Vitalitatea frunzisului si abundenta florilor in luna iunie determina un aspect estival captivant. Frunzele ovale incoltesc intr-un verde crud in primavara. Frunzele ating rapid dimensiuni considerabile, cu lungimea de pana la 12 cm. Vara, culoarea frunzelor se inchide pana la un verde-mediu, pentru ca toamna sa devin galbene sau portocalii.

La inceputul lunii iunie, inflorescente sferice cu un diametru de pana la 5 centimetri incep sa se deschida. Acestea constau in flori individuale mici, colorate intr-un roz-pal ce atrage imediat atentia. Ele dau intregului un aspect feeric pana in august, cand incep sa lase locul fructelor in forma de capsule.

Fizocarpul se dezvolta atat intr-o locatie insorita, precum si la umbra, unde florile nu sunt mai putin abundente decat la soare. Fizocarpul este, de asemenea, usor adaptabil din punct de vedere al calitatii solului. Substratul optim trebuie sa fie permeabil si bogat in substante nutritive dar creste satisfacator si intr-un sol mai sarac.

Odata plantat si bine inradacinat, fizocarpul nu necesita ingrijiri suplimentare in anii urmatori. Este recomandabil sa fie taiat moderat la fiecare 3-4 ani. Cu interventii regulate de taiere, gradinarul ii limiteaza cresterea la dimensiunile ce se potrivesc gradinii respective. Cel mai bun moment pentru taiere este primavara devreme sau toamna tarziu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Adaugă impresii din experiența ta

O imagine face cât o mie de cuvinte: