Philadelphus coronarius (iasomie)

Philadelphus coronarius (iasomie)

Cumpără de pe pepiniera-gradinaverde.ro

Cu un parfum unic, iasomia (Philadelphus coronarius) este cultivata de foarte mult timp in tara noastra, fiind originara din Asia (China, India, Iran) dar si din jumatatea sudica a Europei. Denumirea sa provine din cuvantul "yasmin", care tradus din limba  persana inseamna "Darul Domnului". Iasomia reprezinta un simbol des intalnit in cultura chineza si hindusa, precum si pe teritoriul fostei Persii (Iran, Siria).

Acest arbust are o silueta erecta, deschisa, ce devine putin haotica de-a lungul anilor, dezvoltand numeroase tulpini din butucul principal. Cu o crestere moderata, iasomia va ajunge la o inaltime cuprinsa intre 2 si 3 m la maturitate, in functie de conditiile de crestere. Baza sa se largeste in timp, astfel incat tufa formata va fi in cele din urma aproape la fel de larga pe cat de inalta.

Primavara, iasomia are un frunzis  de culoare verde mat care devine galben spre toamna. Frunzele sunt intregi, ovale sau lanceolate, zimtate la margine si usor paroase, masurand pana la 10 cm lungime.

Inflorirea iasomiei este nectarifera si are loc in perioada mai-iunie, in functie de climatul respectiv. Florile numeroase sunt solitare ori grupate cate doua sau trei la capatul ramurilor secundare. Au o latime de la 3 pana la 4 cm si sunt compuse din 4 petale albe rotunjite, dispuse in jurul unui centru galben. Parfumul lor este foarte pronuntat, aromele sale delicioase, similare florilor de portocal, atragand numeroase insecte polenizatoare.

Indiferent daca este plantata intr-o zona insorita sau partial umbrita, iasomia prospera in orice locatie. Cu cat este mangaiata mai mult de razele soarelui, cu atat inflorirea este mai abundenta. Cu toate acestea, arbustul se estompeaza mult mai rapid in soarele permanent al amiezii, decat in caldura moderata a umbrei partiale. Apartinand familiei Hydrangeaceae, iasomia este o planta rezistenta, cu o buna longevitate, prevazuta cu un sistem radicular superficial.

Iasomia solicita calitati minime solului, dezvoltandu-se aproape in orice substrat de gradina. Totusi, solul bogat in nutrienti, bine drenat este optim, iasomia preferandu-l pe cel uniform umed, care sa nu se usuce in zilele toride de vara. In cazul perioadelor prelungite de seceta, se recomanda un control regulat al umiditatii solului si o udare suplimentara. Totusi, acest arbust ornamental poate sa nu se dezvolte corespunzator pe solurile des inundate.

Iasomia are o capacitate exceptionala de recuperare, chiar si dupa taieri foarte severe. Poate fi plantata intr-un gard viu, in compania cornului, liliacului sau plantei korolkowii in sol calcaros. Deoarece dupa splendida si parfumata sa inflorire cade inapoi intr-un anumit anonimat, este recomandat sa aiba alaturi asociati cu inflorire esalonata sau cu frunzis decorativ, de foioase sau persistent.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Adaugă impresii din experiența ta

O imagine face cât o mie de cuvinte: