Molidul înţepător

Molidul înţepător

Cumpără de pe pepiniera-gradinaverde.ro

Este una dintre cele mai bune spectaculoase specii de molid, caracterizat prin creșterea de obicei conică regulată și ace frumos colorate. Nu crește repede, ajungând după mulți ani până la 15 m înălțime. Este influențat de expunerea la soare.

Acele țepoase, de până la 3 cm sunt  argintii pe ambele părți, frumos colorate, dispuse radial pe lăstari, înghesuite în jurul lujerului. Ele sunt înțepătoare, de unde şi denumirea sa de molid înţepător. Conurile sunt maro deschis de 6-10 cm lungime. Coroana nu prezintă verticile regulate.

Arealul său îl constituie Munţii Stâncoşi din SUA.

Molidul argintiu întepator este adaptat la climatul montan continental, cu temperaturi scăzute. Este puţin pretenţios fată de sol, suportă bine uscaciunea în aer şi in sol. În culturile ornamentale a dovedit rezistenţă foarte bună faţă de poluarea cu frum si praf.

Este ușor cultivat în soluri medii, acide, cu  umiditate medie, bine drenate, în plin soare. Tolerează o anumită lumină. Preferă soluri bogate și umede. Deși plantele stabilite au o anumită toleranță la secetă, solurile ar trebui să fie menținute în mod constant umede și să nu se lase să se usuce în primii ani. În general, preferă clima rece. Se plantează în plin soare. Tolerează toate tipurile solului, rezistent la frig și secetă. Este potrivit pentru grădini mari și parcuri. Arată minunat atunci când este plantat singur într-un spațiu mare.

Molidul argintiu este poate cea mai întrebată plantă ornamentală. Foarte mulți îl confundă cu bradul argintiu și îl refuză atunci când îi spunem adevăratul nume. Trebuie să știm însă că molidul argintiu are o culoare mai pronunțat argintie decât a bradului argintiu (Abies concolor), este mai compact, având un port mai apropiat de imaginea clasică a pomului de iarnă și, cel mai important, crește la soare, spre deosebire de brad care trebuie plantat - cel puțin în primii ani, la umbră.

Molidul poate fi folosit ca specie ornamentală in aprope orice timp de amenajare. Este adesea folosit in amenajarea pădurilor parc. Poate fi plantat și in gard viu, acesta suportă bine tunderea.

Picea pungens prezintă numeroase varităţi dintre care menţionăm pe câteva comercializate de către Grădina Verde:

 

- Picea pungens Bialobok este o varietate spectaculoasă. Vara, toamna și primăvara apare ca un molid argintiu obișnuit, dar primăvara, atunci când apar mugurii, aceștia ne uimesc prin culoarea lor gălbui-aurie.

Se răspândește prin altoire

- Picea pungens Hopsii este cea mai strălucitoare în materie de conifere argintii, mai argintiu de atât nu există. Culoarea acelor este mai pronunțat argintie, spre albastru, comparativ cu varietatea clasică de molid înțepător. Crește mai puțin dar nu mai încet decât varietatea clasică și are un port mai puțin piramidal în primii ani datorită pornirii curbate a tulpinii datorită faptului că este în general obținut prin altoire.

- Picea pungens Iseli Fastigiata se poate compara în ceea ce priveşte intensitatea culorii albastrui-argintii cu Hoopsii dar spre deosebire de acesta pastrează un port foarte compact, fastigiat, aproape columnar.

Se răspândește prin altoire

- Picea pungens Glauca sunt arbori rășinoși cunoscuți popular sub denumirea de molizi argintii.

La maturitate, aceştia ajung la o înălţime de 8-12m, cu o creştere lentă şi cu o forma conică foarte decorativă si simetrică. Picea pungens Glauca  este rezistent la îngheţ, se dezvoltă în plin soare, tolerează caldura si vântul şi preferă solul fertil, umed, permeabil, dar se pot adapta la orice tip de sol.

Se răspândește prin altoire

Nu necesită îngrijiri speciale: udare moderata, iar primavara si toamna, pământul se sapa în jurul copacului; primavara se administrează fertilizant pentru o coroana bogată si sănătoasa.

- Picea pungens Koster  este un  arbore de dimensiuni mici până la mărime medie, cu inălțimea maximă de până la 8 metri. Rata de creștere lentă până la medie.

Acești arbori de conifere provin din Munții Stâncoși din America de Nord. Soiul Koster  este apreciat pentru portul său conic și ace luxuriante, de culoare albastru argintiu. Frunzele dense, veşnic verzi oferă interes pe tot parcursul anului și adaugă o textura minunată la compoziţiile mixte de arbuşti.

Se răspândește prin altoire

Puternic și dur, Picea Pungens Koster este ușor de crescut și de îngrijit. Deoarece acest soi este indigen în America de Nord, este destul de adaptat la climatul aspru și poate supraviețui chiar dacă temperaturile scad sub  20 de grade sub zero, așa cum întâlnim in România.

Ei cresc și în plin soare și vor vegeta optim într-un sol umed și bine drenat. Picea Pungens Koster se va dezvolta bine într-un mediu neutru, dar preferă în mod natural un sol acid, principalul lucru pe care trebuie să-l respectați este să-i adăpostiți de vânturile reci.

- Picea pungens Fat Albert are o creștere lenta spre medie. Coniferul se dezvolta pana la o inaltime de 3-5 metri.

Acest arbust preferă locurile cu mult soare dar se dezvoltă bine şi în locurile cu semiumbră. Este un conifer rezistent la mediile poluante, temperaturi scăzute si la seceta. Se adapteaza foarte bine la orice tip de sol.

Acest cultivar provine din răsaduri personale selectate în 1981 de Jean Iseli din Boring, Oregon și denumit  de  către Don Howse, un vechi prieten al copiilor și auto-proclamat "dependent de plante". Don a numit acest conifer după un personaj de desene animate celebru: Fat Albert.

Preferă locurile cu mult soare dar se dezvoltă bine şi în locurile cu semiumbră. Este un conifer rezistent la mediile poluante, temperaturi scazute si la secetă. Se adapteaza foarte bine la orice tip de sol.

Se răspândește prin altoire

Forma sa foarte obișnuită și un port bun, compact, fac ca acest soi să fie foarte potrivit pentru utilizarea în modelele moderne. Are puține cerințe privind solul, cu condiția să fie suficient de fertile și umede. Necesită un mediu însorit. Necesită condiții puțin mai uscate decât alte specii de Picea și este rezistentă la climatul urban și la poluarea aerului.

- Picea pungens Super Blue este cel mai interesant din soiurile de molid argintiu .El are un port dens și, prin urmare, este ideal pentru a servi ca un pom de Crăciun. Formează un copac conic cu ace albastru-gri până la albastru.

Acele sale lungi, groase, strălucitoare, de culoare albastru-argintiu, i-au câștigat reputația ca un copac  excepțional, cu o formă plină, piramidală.

Se răspândește prin altoire

Creșterea foarte lentă, ajunge la o înălțime de maxim 5 metri în 25 de ani

Este conic în tinereţe iar planta adultă atinge în condiţiile româneşti o dimensiune de 3 metri înălţime si 1,5 metri diametrul coroanei.

Solul in care trebuie cultivat trebuie să fie mediu uscat până la proaspăt, ușor nutritiv, ușor acid până la alcalin. Climatul trebuie sa fie însorit până la ușor umbros cu  veri răcoroase și ierni reci.

- Picea pungens Globosa este un arbust conifer cu creștere lentă, fomând un arbust dens, răspândit, mereu verde, cu ace ace rigide, gri-albastru.Acele sale sunt în formă de seceră, cu o culoare albastră argintie uimitoare. Culoarea este menținută pe tot parcursul anului, cu o nouă creștere moale de toamna de un albastru argintiu.

Acest arbust creşte cel mai bine în plin soare până la umbra parțială. Este foarte adaptabil atât la condițiile de creștere uscată, cât și la cele umede, dar nu va tolera nici o exces de apă . Este considerat a fi tolerant la secetă și, astfel, este o alegere ideală pentru grădini uscate. Nu este pretenţios în ceea ce privește tipul solului sau pH-ul și este capabil să crescă chiar pe solurile sărăturate. Este extrem de tolerant pentru poluarea urbană și se va dezvolta chiar și în mediile interioare ale orașului

După 10 ani de creștere, un eșantion maturat va măsura înălțimea de 60-70 cm și lățimea de 60-90 cm, o rată anuală de creștere de 5 până la 7,5 cm pe an.

Acesta este un arbust relativ puţin pretenţios ca întreținere. Atunci când este necesară o tăiere, se recomandă doar să tăiați noua creștere a sezonului curent, altfel decât să eliminați orice pierdere

Acest cultivar provine dintr-un răsad, selectat în 1937 de Anthony Kluys din Boskoop, Olanda și descris în mod oficial în 1949 de P. den Ouden

Adaugă impresii din experiența ta

O imagine face cât o mie de cuvinte: