Mahonia

Mahonia

Cumpără de pe pepiniera-gradinaverde.ro

Mahonia este un arbust cu flori galbene stralucitoare, fructe de padure albastre si frunze extrem de decorative. Acest arbust vesnic verde atrage atentia pe tot parcursul anului. Cele mai frecvente specii sunt Mahonia aquifolium si Mahonia x media. Exista si multe specii asiatice, dintre care se distinge Mahonia japonica. Plantate in grupuri, plantele de Mahonia dezvolta un efect intens de culoare in zonele mai putin atinse de razele soarelui.

Genul include aproximativ 70 de specii indigene in Asia si America de Nord. Cea mai cunoscuta, Mahonia aquifolium provine din America de Nord, cea mai mare parte in Oregon, California si vestul Canadei. Pe continentul nord-american aceasta se numeste "Struguri Oregon" (se poate face vin din fructele sale). Multe specii provin din Asia, cum ar fi Mahonia bealei, Mahonia japonica sau Mahonia eurybracteata. Aceste specii asiatice sunt in general mai putin rezistente decat celelalte. Mahoniile cresc spontan in tufisuri la marginea padurilor si, uneori, pe teren stancos. Acest lucru explica de ce suporta excelent expuneri destul de umbrite.

Arbustul Mahonia a fost numit astfel pentru a aduce un omagiu botanistului american Bernard McMahon (1775-1816), fondatorul Gradinii Botanice din Philadelphia. A fost adus in Europa la inceputul secolului al XIX-lea. Mahonia apartine familiei Berberidaceae, fiind apropiat de dracila (Berberis), cu care se poate hibridiza pentru a da arbusti numiti Mahoberberis, la fel de decorativi prin frunzele lor persistente, stralucitoare si spinoase, ce capata culori minunate de toamna.

Mahonia este un arbust vertical ce creste lent. Specia Mahonia aquifolium ajunge doar la 1-1,5 metri in inaltime, in timp ce Mahonia x media poate ajunge pana la 5 metri. Majoritatea soiurilor ating maxim 3 metri inaltime. Exista si mahonii mai mici, cum ar fi Mahonia pumila si Mahonia repens, care nu depasesc 30 de cm inaltime. Mahonia are o scoarta atractiva, ridata, de culoare maro, strabatuta de vene gri.

Paniculele de flori galbene aurii, lungi pana la opt centimetri ale speciei Mahonia aquifolium apar din aprilie pana in mai. Florile sunt grupate in grupuri terminale, ce masoara pana la 50 de cm lungime. Florile infloresc treptat de jos in sus si au de obicei mai putin de 2 cm in diametru. Sunt de culoare galben stralucitor, mai rar portocaliu si seamana cu cele ale dracilei, fiind melifere. Permit albinelor sa aiba nectar intr-un moment in care florile sunt foarte rare. Elibereaza un parfum placut de crin, putand fi folosite pentru a realiza buchete sau decoratiuni interioare.

Din florile parfumate se dezvolta ciorchini de fructe initial verzi, apoi albastre cand sunt coapte. Fructele au marimea boabelor de mazare, se coc intre septembrie si noiembrie si sunt o mancare delicioasa pentru pasari. Frunzele lucioase, de culoare verde inchis, impresioneaza toamna cu o culoare partial galbuie, partial rosiatica. Frunzele multicolore sunt folosite ca element floral decorativ in aranjamentele gradinii de iarna.

Mahonia aquifolium se simte confortabil in soluri bine drenate, uniform umede, bogate in humus si chiar nisipoase. Solurile usor acide sau putin calcaroase sunt ideale. Chiar daca fertilizarea nu este absolut necesara, adaugarea ocazionala de compost primavara are un efect pozitiv asupra cresterii. Mahoniile sunt rezistente si trec prin iarna fara protectie speciala. Ingrijirea in timpul iernii este recomandata plantelor tinere. Gradinarul acopera zona radacinii plantei cu un strat de frunze cazute de la alte plante.

Taierea nu este necesara in fiecare an din cauza cresterii lente. In ciuda tuturor, aceasta planta atractiva este usor de taiat. O taiere din cand in cand ajuta la mentinerea valorii ornamentale ridicate a acestei plante. Imediat dupa inflorire este cel mai bun moment pentru a indeparta lemnul mort, a taia lastarii individuali si a readuce arbustul in forma. Taierile sunt recomandate daca se doreste un gard viu mediu-inalt, unde se recomanda trei pana la patru plante la metru liniar.

Momentul ideal de plantare pentru Mahonia este din primavara pana la sfarsitul toamnei. Udarea regulata este recomandata in primele cateva luni. Acest arbust viu colorat se dezvolta in locuri partial umbrite sau foarte umbroase, fiind un ornament perfect vesnic verde pentru zonele in care multe alte plante au probleme. Inflorescentele magnifice si decoratiunile cu fructe albastre ale acestui arbust vor fi mereu captivante.

Mahonia poate constitui un fundal frumos si se pot plasa in fata sa plante perene cu inflorire de iarna sau plante cu frunze decorative (hostas, heuches, ferigi). De asemenea, se recomanda asocierea cu bulbi de primavara sau de iarna tarzie: narcise, lalele, crocusi, zambile. In compania gutuiului ornamental, creeaza accente impresionante. Gradinile cu multe zone umbrite pot profita de versatilitatea acestei plante fascinante.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Adaugă impresii din experiența ta

O imagine face cât o mie de cuvinte: