Ligustrum ovalifolium (lemn cainesc)

Ligustrum ovalifolium (lemn cainesc)

Cumpără de pe pepiniera-gradinaverde.ro

Originar din Asia, genul Ligustrum, cunoscut la noi ca "lemn cainesc" se gaseste si in Europa, Africa de Nord si chiar Australia. Reuneste aproape 50 de specii, majoritatea lor fiind excelente pentru gradina (japonicum, ovalifolium, sinense, lucidum, obtusifolium). Toate sunt de origine asiatica, in special din Japonia, China si Coreea. Numai specia Ligustrum vulgare este originara din Europa, dar aria sa de acoperire se extinde pana in Asia temperata si Africa de Nord.

Portul sau este erect si prezinta un frunzis dens, semi-vesnic verde, alcatuit din frunze mici, ovale si verzi. Infloreste in timpul verii in panicule de culoare alb-crem, placut parfumate, continuand toamna cu fructe de padure negre si mici, care persista pana tarziu in sezon. Poate fi plantat in sol obisnuit (chiar si calcaros).

Acest arbust se prezinta sub numeroase specii si soiuri. Dintre cele cincizeci de specii, cele mai frecvente sunt Ligustrum japonicum si L. ovalifolium, adesea folosite ca gard viu. Ligustrum produce intr-adevar garduri vii decorative, in stil rustic, foarte usor de intretinut, in general cu o crestere mai rapida si cu o toleranta mai mare la poluare decat coniferele.

Speciile de Ligustrum apartin familiei Oleaceae, la fel ca maslinul, liliacul si forzitia. L. Ovalifolium este un arbust mare, ce poate atinge 4 m inaltime cu o anvergura a ramurilor de 3 m. Prezinta un port natural, vertical sau compact (daca este taiat in fiecare an). Acesta are un frunzis semi-vesnic verde, compus din frunze ovale mici de la 2 pana la 7 cm lungime. Aceste frunze sunt de culoare verde-lucios deasupra si verde-galbui pe verso. Culoarea frunzelor devine violet iarna.

In luna iulie, florile mici, alb-crem, foarte parfumate si melifere, apar in panicule lungi de la 5 pana la 10 cm. In toamna, ele cedeaza locul micilor bobite sferice negre, care vor persista o mare perioada din iarna. Frunzele, florile si fructele de Ligustrum ovalifolium sunt toxice pentru oameni si animale daca sunt ingerate. Acest arbust are o rezistenta foarte mare la poluare, ceea ce il face foarte valoros pentru gradinile urbane.

Lemnul cainesc poate intra in componenta gardurilor vii libere sau taiate, ca paravan si paravant, datorita densitatii frunzelor si staturii, a rezistentei sale si a ramificatiilor foarte dense. Este usor de modelat dupa bunul plac, ceea ce il face potrivit pentru arta bonsaiului. Este, de asemenea, foarte potrivit pentru arta topiara (taierea in diverse forme), sau poate fi cultivat in containere. Va avea un efect captivant in asociere cu alti arbusti destinati gardurilor vii, gradinarul jucandu-se cu forma si culoarea frunzelor, intr-un decor grafic si minimalist.

Soiul L. ovalifolium aureum este un arbust de dimensiuni medii, cu un port stufos, erect si foarte viguros. Cu o crestere rapida, acesta are aproximativ 2 m inaltime si o latime de 1,5 m. Frunzele sale sunt lucioase, inguste si ovale, uneori in forma de lance, colorate in verde cu margini captivante galben-aurii, masurand intre 3 si 7 cm lungime. In iunie-iulie, micile flori alb-crem si foarte parfumate, se deschid in panicule lungi de 5 pana la 10 cm cm.

In gradina, Ligustrum ovalifolium poate fi asociat cu alti arbusti (Physocarpus purpuriu, Berberis purpuriu, Photinia, Eleagnus, Kerria japonica) si plante perene (Baptisia, Salvie si Lupin arborescent) pentru o frumoasa imagine de gard viu salbatic.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Adaugă impresii din experiența ta

O imagine face cât o mie de cuvinte: