Fagus sylvatica (fag comun)

Fagus sylvatica (fag comun)

Cumpără de pe pepiniera-gradinaverde.ro

Maiestuos, cu coroana sa rotunjita intr-o forma larga de con si culoarea minunata a frunzelor sale, Fagus sylvatica (cunoscut sub numele de fag comun sau fag european) este un arbore reprezentativ al padurii de foioase. Originar din zone extinse ale Europei, fagul este cunoscut ca una dintre speciile tipice de plante ale climatului nostru temperat continental. Acest arbore traditional de padure poate forma garduri vii deosebit de atractive.

Avand o crestere puternica si un frunzis dens, fagul formeaza garduri vii ce tin deoparte proprietatea de ochii trecatorilor sau vecinilor curiosi. Frunzisul sau frumos, neted, de un verde crud parca inspira vitalitate. Toamna arata si mai captivant, frunzele fagului isi schimba culoarea intr-un minunat galben-portocaliu ce contrasteaza superb cu peluzele verzi si cerul albastru.

In natura, fagul atinge o inaltime de 15 pana la 20 metri, exemplarele varstnice avand coroana de acelasi diametru. Cresterea fagului este densa si ramificata. Ca si gard viu, planta poate atinge o inaltime de la doi pana la trei metri. Gradinarul experimentat prefera latimi ale gardului viu de la 100 pana la 150 de centimetri. Cu o crestere anuala de 30 pana la 50 de centimetri pe an, gradinarul primeste rapid o granita de proprietate deasa si inalta.

Solul liber, bogat in nutrienti si permeabil ofera cea mai buna baza pentru o crestere sanatoasa a fagului. Fructul sau, jirul, este o sursa importanta de hrana in padure atat pentru mistreti, cat si pentru multe animale mici si pasari. Din septembrie se coc intr-un fel de nuci tepoase de aproximativ doi centimetri, ce contin 2-3 seminte.

Frunzele fagului european nu sunt rosii, ci verzi in timpul verii. Cunoscutul fag cu frunze rosii (Fagus sylvatica f. Purpurea) este o mutatie a fagului european. Dupa inmugurire, frunzele fagului par paroase si matasoase. Ulterior par netede si stralucitoare, de culoare verde inchis. Acestea au o forma eliptica, cu o lungime de 5-10 centimetri.

La sfarsitul verii, frunzele isi pierd culoarea verde. Cu nuanta lor galben-caramizie stralucitoare, poate forma imagini fabuloase. Majoritatea frunzelor raman pe ramuri pe tot parcursul iernii si ofera astfel protectie naturala pe tot parcursul anului. Gardul viu este o creatie de succes, oferind peisajului un aspect plin de viata.

Extrem de robust si usor de intretinut, fagul face un gard viu cu crestere rapida in grupuri. Extrem de compatibila cu locatia, aceasta frumoasa planta creste atat in locuri insorite, cat si umbrite. Solul proaspat, umed si bogat in nutrienti este cel mai bun inceput pentru o crestere sanatoasa.

Fagul comun este extrem de usor de taiat. Datorita taierii anuale, gardurile vii din acest lemn minunat pot fi pastrate intr-o forma excelenta. De asemenea, tolereaza excelent taierile drastice. O scurtare anuala in iulie este suficienta pentru intretinere. Spre deosebire de multe alte plante de gard viu, nu este necesara taierea imediat dupa plantare.

Ca planta solitara, un fag poate trai chiar peste 300 de ani. In gradinile rustice, precum si in cele urbane, gardul viu din fag da o nota impresionanta gradinii, formand tranzitii minunate intre zonele din gradina. De asemenea, arata splendid ca si granita vie intre doua proprietati.

 

 

Adaugă impresii din experiența ta

O imagine face cât o mie de cuvinte: