Cotoneaster

Cotoneaster

Cumpără de pe pepiniera-gradinaverde.ro

Cotoneasterul este un arbust ornamental mic, usor de cultivat, ce produce o abundenta de flori primavara si numeroase fructe de padure rosii sau portocalii, disimulate in frunzisul sau foarte decorativ toamna sau pe crengutele goale din timpul iernii. Exceptionala sa adaptabilitate si versatilitate fac din Cotoneaster un arbust esential in toate gradinile lipsite de spiritul gradinarului sau in cele naturaliste.

Genul  Cotoneaster este compus din aproximativ 200 de specii, impartite in specii arbustive si de acoperire a solului, cel mai adesea cu frunzis vesnic verde (Cotoneaster lacteus si Cotoneaster franchetii), foioase pentru unele specii (Cotoneaster horizontalis) sau semi-vesnic verzi (Cotoneaster suecicus). Doar cateva specii sunt cultivate in mod obisnuit in gradinile noastre. Printre cei mai pasionati cultivatori se gasesc soiuri mai rare, cum ar fi Cotoneaster adpressus sau Cotoneaster lucidus. Toate apartin familiei Rosaceae si sunt originare din zone impadurite sau stancoase din nordul Europei, Asia si nordul Africii.

Cotoneasterul este un arbust vertical, erect si intins, cu ramuri arcuite stufoase si orizontale pentru Cotoneaster franchetii, cu ramuri dispuse in forma oaselor de peste pentru Cotoneaster horizontalis, indesate si taratoare pentru Cotoneaster microphylla sau complet inclinate pentru Cotoneaster dammeri. Ramurile sunt mai mult sau mai putin ramificate in functie de specie si soiuri, cele ale soiului Cotoneaster apiculatus emit un parfum delicios de cirese atunci cand sunt taiate.

Cresterea sa este medie spre rapida chiar si in soluri dificile si inaltimea sa variaza de la 15 cm la 4 m, in functie de soi, ca este tarator, de inaltime medie sau mare (2 pana la 5 m in toate directiile). Formele mai mici, cum ar fi Cotoneaster horizontalis  sau  microphylla, sunt foarte populare printre pasionatii de bonsai. Unele soiuri au o anvergura buna a ramurilor, cu dimensiuni considerabile, pana la 4-5 m sau chiar mai mult. Deoarece unele specii taratoare tind sa inmulteasca in mod natural, colonizeaza usor pante sau zone greu accesibile.

Cotoneasterul formeaza garduri vii frumoase, dese, stufoase, interesante pentru frunzele lor vesnic verzi pana la semi-vesnic verzi, in functie de clima sau de foioase. Frunzele groase, lucioase, de la 0,5 mm pana la 12 cm lungime, alternante, intregi, ovale sau eliptice, au diverse nuante de verde. Cotoneaster adpressus are frunzele ondulate in timp ce frunzele soiului Cotoneaster horizontalis  Variegatus au variate combinatii de verde si crem.

De un verde deschis la inceput, acestea se inchid la culoare in timp si devin galbene, rosu-purpuriu intens sau rosu-portocaliu toamna, inainte de a cadea. Pe aceasta vegetatie densa apare inflorirea la sfarsitul primaverii, din mai pana in iulie, in functie de clima. Arbustul este impodobit cu numeroase flori mici, unice, cu 5 petale, cel mai adesea albe, uneori roz, solitare sau adunate in buchete mici. Sunt parfumate si foarte melifere, atragand insectele polenizatoare.

In septembrie-octombrie aceasta inflorire lasa locul unor fructe decorative, care intaresc farmecul acestui arbust. Ciorchini de fructe mici, carnoase, rotunde sau ovale, avand de la 5 pana la 10 mm lungime, rosii, portocalii sau grena. Aceasta abundenta de fructe dureaza uneori o buna parte a iernii pe crengute, incantand pasarile si aducand culoare gradinii in sezonul rece. Nu sunt comestibile si sunt otravitoare atunci cand sunt consumate in cantitati mari.

Cotoneaster este un arbust care se adapteaza la toate expunerile, toate climatele si toate solurile. Este o planta robusta si rezistenta pana la -25°C, putand fi cultivata in toate regiunile. Este rezistenta la iernile foarte dure si la secetele ocazionale odata bine inradacinate. Va prospera la soare sau la umbra partiala in orice sol moderat fertil, bine drenat, chiar pietros.

Arbustii Cotoneaster arata perfect intr-un gard viu mixt, liber sau taiat. Ei nu se tem de scurtare si pot fi chiar taiati sever la inceputul primaverii, daca este necesar. Se multumesc cu o taiere echilibrata, pastrand un port compact, pentru o inflorire si fructificare generoasa si pentru un frunzis dens. Specia persistenta si erecta poate constitui rapid un paravan de verdeata pentru a pastra intimitatea, in timp ce cotoneasterul tarator face o acoperire excelenta a solului. De asemenea, poate fi plantat langa un perete sau folosit ca bonsai. Unele soiuri mici pot fi cultivate in containere pe o terasa, unde vor oferi o cascada de verdeata.

Cotoneaster va iesi in evidenta pe un fundal de plante cu forme contrastante, cum ar fi artarii japonezi, Nandina sau Berberis. Bambusii si Miscanthusul vor forma un fundal frumos si persistent pentru fructele viu colorate ale Cotoneaster. Acesta arata excelent si intr-un gard viu liber, asociat cu liliac, Viburnum sau Amelanchier. Intr-un gard viu, plantat in masa de-a lungul unei alei, poate fi asociat cu o serie de alti arbusti, de asemenea usor de ingrijit, cum ar fi Pyracantha, Arbutus, Elaeagnus ebbingei sau Photinia.

 

 

 

 

 

 

 

 

Adaugă impresii din experiența ta

O imagine face cât o mie de cuvinte: