Artarul Villa Taranto

Artarul Villa Taranto

Cumpără de pe pepiniera-gradinaverde.ro

 

Un excelent cultivar obtinut in sudul Italiei, la Villa Taranto si promovat in toata Europa de firma olandeza C. Esweld.

Face parte din grupa Linearilobum  - artari cu frunze a caror lobi au un aspect linear, alungit, cu marginile paralele pe aproape toata lungimea lobului si cu varful acuminat.

Frunzele sunt mari si au 5 lobi, lobul central fiind mult alungit in comparatie cu ceilalti 4. La varietatea Villa Taranto lobii nu au mai mult de 5mm pe toata lungimea lor, lobi mai lati fiind posibil sa apara doar pe lastarii cu cresteri lacome. Marginile lobilor sunt netede. Petiolul fruzei este scurt si rigid.

Frunzele au primavara culoarea oranj-crimson apoi pe masura ce inainteaza in vara devin verzi marmorate cu ape rosietice, un colorit inedit si dificil de surprins in cuvinte sau coduri de culoare. E o batalie in coloritul de vara al artarului Villa Taranto intre verde si diferitele nuante ale culorii rosii. Soarta bataliei este legata de abundenta luminii, in corelatie cu locul plantarii sau cu nebulozitatea. La umbra frunzele devin verzi pentru ca in plin soare rosul sa invinga. Toamna, pigmentii se retrag lasand frunzele intr-o frumoasa culoare de aur topit.

Poate ajunge la 2,5-3m inaltime. Nu este asadar un artar de talie mare. Se aseamana foarte bine si se poate confunda cu o alta varietate de artar cu frunze lineare si anume Red Pygmy.

[gallery ids="3663,3664,3665,3666,3667,3668,3669"]

Adaugă impresii din experiența ta

O imagine face cât o mie de cuvinte: