Arțari americani

Arțari americani

Cumpără de pe pepiniera-gradinaverde.ro

Specia de bază este invazivă și lipsită de interes ornamental însă varietățile selecționate și multiplicate prin altoire reprezintă elemente decorative valoroase apreciate de mulți grădinari și pretabile multor stiluri de grădini. Arbore de talie medie, arțarul american se remarcă prin viteza mare de creștere și acceptarea  condițiilor pedo-climatice cele mai variate. Este decorativ prin frunze care pot fi galben-aurii (Acer negundo Odessanum), vărgate galben cu verde (Acer negundo Variegatum) sau  multicolore (Acer negundo Flamingo). Rezistă destul de bine la boli dar este preferat de omida păroasă a dudului motiv pentru care vara trebuie stropit preventiv sau imediat după apariția cuiburilor de omizi.

Arțarul american poate crește liber până la 12-15 m în înălțime, forma coroanei naturale fiind rotunde, destul de neregulate. De regulă în grădini sunt menținuți ca arbori de talie mică, coroanele fiind corectate în forme globulare. Tăierile se recomandă a fi făcute toamna târziu și iarna. Dar putem face tăieri și a mijlcul verii pentru păstrarea formei și pentru reîntinerirea frunzișului îmbătrânit.

Sunt arbori spectaculoși care ies în evidență prin coloritul viu colorat și prin textura fresh a frunzișului. Se folosesc în grădinile formale, moderne, în curțile urbane sau chiar în spațiile destul de mici, fiind de găsit și în grădinile englezești.

Adaugă impresii din experiența ta

O imagine face cât o mie de cuvinte: