Acer campestre (jugastru)

Acer campestre (jugastru)

Cumpără de pe pepiniera-gradinaverde.ro

Jugastrul (Acer campestre) este originar din Europa Centrala. Denumit si artar de camp in unele tari, acesta a supravietuit erelor glaciare din Alpii de Sud. Jugastrul este un arbore cu o coroana densa, raspandita uniform pe un trunchi pronuntat si usor curbat. Poate aparea, de asemenea, ca un tufis cu tulpini multiple, dens ramificat. Este usor de taiat ca gard viu si poate fi tinut cu usurinta la o inaltime de 1,5 m. Tunderea regulata este importanta pentru a deveni un gard viu dens si viguros. Este cultivat in principal pentru frunzele sale decorative, divers colorate pe parcursul sezonului.

Inaltimea jugastrului poate ajunge pana la 15 m iar diametrul coroanei la 9 m, avand posibilitatea de a ajunge la venerabila varsta de 200 ani. Rata de crestere este considerabila, de 40 - 45 cm in inaltime si 25 - 35 cm latime anual. Frunzele sunt opuse, carnoase, de culoare verde inchis pe partea superioara a frunzei, mai deschise pe cea inferioara, usor pubescente. Iubit de insectele polenizatoare, jugastrul infloreste in luna mai, cu ciorchini plini cu flori de culoare verde-galbuie, ce apar simultan cu dezvoltarea frunzelor. Acestea pot fi unisexuale sau bisexuale intr-o singura inflorescenta. Fructele apar incepand cu luna septembrie, atunci cand se coc sunt maronii, in forma de peste (lungi de 6-8 cm) cu mici aripi intinse orizontal.

Este recomandabil sa alegeti un loc de plantare in zone insorite sau partial umbrite. Jugastrul nu este pretentios in ceea ce priveste solul, creste atat pe sol uscat, cat si pe cel umed. Rezistent la gerurile iernii, tolereaza seceta, fiind utilizat individual, pentru plantatii de alee, de grup sau la crearea gardurilor vii. Are calitati decorative ridicate si, cu o intretinere minima, poate deveni punctul focal al peisajului gradinii mai ales pe parcursul toamnei, careia ii da o culoare vesela pana tarziu in noiembrie.

 

Adaugă impresii din experiența ta

O imagine face cât o mie de cuvinte: