Surse de inspirație pentru un decor de grădină perfect

Surse de inspirație pentru un decor de grădină perfect

Dacă doriți să începeți amenajarea unei grădini de la zero, reamenajarea celei actuale sau doar noi modalități de a umple spațiile libere din grădină, atunci va trebui să lecturați cu mare atenție acest articol. Am căutat în spațiul virtual și am găsit unele dintre cele mai creative și mai frumoase idei de decor pentru grădină, pentru a le folosi ca surse de inspirație. De la grădini miniaturale ce completează curți cu pergole, foișoare sau alte zone de relaxare în aer liber, până la grădini generoase, cu aranjamente florale splendide, această colecție de modele de grădină vă va oferi cu siguranță cel puțin o idee destinată a vă inspira în următorul dvs. proiect decorativ al grădinii.

În plus, va trebui să țineți cont de amenajările cu apă precum un iaz, o mini-cascadă sau o fântână arteziană. Acestea adaugă un zgomot ambiental specific, uimitor de relaxant, recomandat pentru a fi ascultat în timp ce stați pe terasă sau vă plimbați prin grădină.

De asemenea, puteți admira diferitele stiluri de alei și modul în care dalele și formele acestora se armonizează cu straturile de flori plantate în grădină. Aleile se vor înșirui în jurul aglomerărilor de plante? Sau straturile de plante din grădină vor urma traseul aleilor? Greu de spus.

Această colecție minunată conține grădini ornamentale, grădini cu caracteristici de apă și chiar și câteva grădini de legume. În consecință, indiferent de scopul ales, vă veți putea bucura de o grădină amenajată cu stil. Indiferent dacă grădina visată este generoasă sau micuță, perfect îngrijită sau mai sălbatică, cu certitudine veți găsi ideea optimă care să vă inspire.

  1. Grădina luxuriantă cu pergolă din lemn

Această grădină minunată este formată dintr-o terasă realizată din dale imitând cărămida, acoperită parțial de o pergolă din lemn și înconjurată în întregime de tufe luxuriante și alte plante cu înflorire abundentă.

  1. Grădina naturală întinsă, cu o caracteristică de apă curgătoare

Această grădină este o simbioză între arbori, un gazon des și o serie plante și tufe iubitoare de apă. Un izvor șerpuiește prin grădina generoasă, vărsându-se într-un iaz.

  1. Grădina frontală cu peisaj luxuriant

Această grădină este situată în partea frontală a casei, permițând grădinarilor să afișeze roadele muncii lor vecinilor și trecătorilor. Crinii înalți și arțarii japonezi turtiți sunt doar două dintre numeroasele plante ce alcătuiesc acest decor fabulos.

  1. Grădina cu trandafiri străjuind aleea principală

De-a lungul aleii pietruite se întrepătrund un număr mare de trandafiri multicolori, alături de diferite flori sălbatice. Plantele se revarsă parțial peste marginile pietruite, creând o atmosferă naturală, rustică.

  1. Micuța grădină cu iaz

Chiar și cele mai micuțe grădini pot fi captivante, așa cum este cea din fotografie. Narcise multicolore, garofițe și alte plante iubitoare de apă privesc parcă la luciul apei iazului miniatural. Un pitic de grădină din ceramică se dorește a fi punctul focal al acestui decor minunat.

  1. Grădina cu ierburi și legume

Această grădină adorată de cei cărora le place să gătească sănătos este formată din mai multe paturi construite din cherestea de lemn, în substratul cărora conviețuiesc în deplină armonie legume, ierburi aromatice și flori ce alungă insectele dăunătoare legumelor. Paturile sunt împodobite cu decorațiuni specifice de grădină, precum și cu semne ce indică locul în care se află fiecare plantă.

  1. Grădina cu loc de ședere ultra-modern deasupra piscinei

Înălțându-se parcă din apa unei piscine mari, dreptunghiulare, acest adăpost ultra-modern este înconjurat de o grădină sălbatică, lăsată să crească în mod natural. Acesta este un refugiu perfect într-o zi caniculară de vară.

  1. Grădina de containere și sculpturi în piatră

Această grădină este un amestec de containere mai înalte sau mai scunde și sculpturi sau aranjamente din piatră, împrăștiate pe toată suprafața sa. Variația dimensiunilor plantelor, a abundenței înfloririi și a containelor conferă acestei grădini o textură mai mult decât interesantă.

  1. Grădina de flori sălbatice cu gard rustic

Aleea îngustă care strălucește în această grădină aparent neângrijită este plină de o abundență consistentă de flori sălbatice, în mare parte albe, dar cu splendide "explozii" ale altor culori.

  1. Grădina amenajată impecabil

Întreaga grădină este amenajată cu ajutorul unor borduri din cărămidă sau piatră ce delimitează zone de plantare masive, în care conviețuiesc arbuști ornamentali, tufe, plante cu înflorire abundentă sau plante acoperitoare de sol.

  1. Grădina veșnic verde

În timp ce majoritatea grădinilor atrag prin combinațiile fascinante de culori ale florilor, grădinile verzi pot fi la fel de frumoase. Texturi și specii variate de plante veșnic verzi ajută la imaginea unei grădini la fel de captivante, chiar dacă în cea mai mare parte culoarea verde domină peisajul.

  1. Grădină densă, plină de culoare

Un scaun obișnuit așezat pe gazon atrage atenția lângă un pat dens de flori colorate. Patul delimitează perimetrul acestei curți, oferind atât frumusețe cât și un ecran protector ce asigură grădinii o confidențialitate totală.

  1. Grădina de ghivece integrate cu aleea

Plante de talie înaltă plasate în containere sunt înconjurate de altele mai mici, plantate în ghivece. Dalele rotunde ale aleii au mici orificii ce găzduiesc plante cu frunze verzi, în timp ce petuniile multicolore sunt împrăștiate de-a lungul aleii.

  1. Grădina cu paturi dense de lalele

Această grădină pune accentul pe șiruri dense de lalele, oferind numeroase combinații de culori captivante. Alte flori de primăvară, precum zambilele sau narcisele, precum și arbuștii ce înfloresc abundent, se asortează minunat cu lalelele.

  1. Grădina tradițională combinată cu grădina de ghivece

Chiar și în grădinile mai mici, se poate realiza o amenajare frumoasă cu ghivece adăpostind plante florifere, arbuști ornamentali și elemente de zidărie. Astfel de grădini au avantajul că se pot reamenaja extrem de simplu și rapid.

  1. Grădina cu vegetație luxuriantă

Această grădină spectaculoasă are un aspect fermecător, înnobilat de tufe dense de toate înălțimile. Paturile scunde cu plante sunt delimitate cu ajutorul unor elemente din piatră, completând cu succes farmecul natural al grădinii.

  1. Grădina cu lespezi din piatră împodobite cu flori

O combinație din trei spalieri de lemn înconjoară un pat de plante ridicat, format din lespezi de piatră stratificate. O alee din aceleași lespezi duce până la această amenajare de grădină unde un ghiveci cu lalele adaugă imaginii un plus de culoare.

  1. Grădina mini-piață cu fântână

Un fel de piață în miniatură, pavată cu dale tip cărămidă are o fântână cu trei niveluri și două bănci din piatră pe ambele părți. Tufele înalte oferă confidențialitate celor așezați lângă fântână, dar nu obstrucționează vederea către priveliștea din spatele grădinii.

  1. Grădina cu izvor și mușchi

Pentru un aspect cât mai natural al grădinii, un izvor cu apă cristalină curge de-a lungul unui pat de plantare amenajat cu mușchi, ferigi și flori sălbatice de talie mică, oferind o combinație perfectă pentru a vă relaxa.

  1. Grădina cu gazon șerpuind printre zone mari de plantare

Zone generoase ale paturilor de plantare se desfășoară pe toată suprafața acestei grădini enorme. Surprinzătoare sunt liniile curbe desenate de gazonul dens. Deși au caracteristici similare, paturile de plante sunt variate în culori și specii de plante.

  1. Grădina de containere cu structuri din piatră învechită și mușchi

Pentru un loc de relaxare ceva mai bizar, puteți adăuga bănci și elemente din piatră învechită într-o zonă aparent mai luxuriantă a grădinii. Pietrele acoperite cu mușchi și licheni adaugă decorului un misterios aspect vintage.

  1. Grădina cu flori sălbatice

Pentru o grădină luminoasă și colorată, nu e nevoie de nimic altceva decât de margarete și flori sălbatice multicolore. Zidurile din bolovani suprapuși și tufișurile perfect conturate adaugă grădinii un plus de rafinament.

  1. Grădina cu iaz în stâncă

Un iaz de grădină micuț înconjurat de pietre având diverse dimensiuni, o cascadă miniaturală pe două niveluri și plante iubitoare de apă sunt elementele esențiale ce compun acest minunat decor. Tufe solitare delimitează zona de lângă gard, iazul fiind încadrat de doi arțari superbi.

  1. Grădina cu parcele de dimensiuni

Chiar dacă nu aveți o grădină la fel de mare precum cea arătată în fotografia de mai jos, puteți aranja mici parcele de grădină. Acestea sunt mărginite de garduri vii tunse scurt și pline cu flori viu colorate, de diferite înălțimi.

  1. Grădina cu alei pline de mușchi

Mușchiul poate fi o modalitate excelentă de a adăuga verdeață în grădina dvs., necesitând cea mai puțină întreținere. Această alee de grădină este prevăzută cu mușchi ce completează spațiile dintre lespezile de piatră.

  1. Grădina verde cu fântână arteziană și pergolă din lemn

Pentru o astfel de amenajare, puteți instala o fântână arteziană înconjurată de bănci scunde din piatră. O porțiune din cercul format de aceste băncuțe poate fi umbrit de o pergolă din lemn pe care se pot ridica diverse plante cățărătoare. Restul grădinii poate fi decorat cu plante florifere, creând un fel de oază în centrul grădinii. O fântână arteziană ca aceasta reprezintă o distracție minunată pentru copii în zilele caniculare de vară.

  1. Grădina naturală cu alei din piatră

Permițând creșterea ușoară a ierbii peste aleile din piatră, induceți grădinii dvs. un aspect aparent neîngrijit, învechit. În fond, o grădină nu trebuie să fie perfect îngrijită sau plină de flori parfumate pentru a fi interesantă sau pentru a oferi un sentiment de liniște.

  1. Grădina cu nisip, gazon și bolovani

Această grădină în stil Zen face o trecere pe cât de ciudată, pe atât de captivantă de la o alee din nisip la o peluză circulară cu iarbă deasă, înconjurată de bolovani, tufișuri rezistente la secetă, arbuști și arbori ornamentali.

  1. Grădina cu un arbore punct focal

Toamna, un singur arbore ales cu grijă și plasat inteligent poate erupe într-o culoare fascinantă, transformând total aspectul unei grădini obișnuite.

  1. Grădina cu punte și izvor artificial

Plantele acoperitoare de sol și pietrele sunt modalități excelente de a crea o grădină cu întreținere redusă. În acest caz, o mică punte deasupra unui izvor artificial, curgând printre pietre, adaugă grădinii un interes vizual unic.

  1. Grădina cu paturi de flori mărginite de garduri vii

Această grădină expansivă este plină de paturi de flori uriașe, cu flori separate după specii și culoare. Priveliștea obținută este de-a dreptul spectaculoasă.

  1. Grădina micuță cu mini-cascadă

Dacă nu dețineți un spațiu suficient pentru o grădină generoasă, puteți instala o caracteristică de apă, precum o  mini-cascadă în trepte, și apoi proiecta în jurul său o grădină de mici dimensiuni, combinând pietre, diferite plante cu flori, arbuști sau chiar arbori, în funcție de suprafața disponibilă.

  1. Grădina cu foișor înconjurat de vegetație luxuriantă

Dacă locuiți într-o zonă cu precipitații abundente, este obligatoriu ca locul de ședere să fie acoperit. În plus, trebuie să vă asigurați că permiteți apei să se scurgă rapid, evitând fenomenul de băltire. De exemplu, această grădină conține un pat de plantare cu trestii și ferigi. Pietrele ce acoperă substratul patului ajută la o scurgere mai eficientă a apei.

  1. Grădina de legume

Chiar și grădinile de legume pot fi atractive atunci când sunt amenajate cu gust. Paturile de plantare ale acestei grădini sunt delimitate de borduri din piatră. Restul grădinii este acoperit cu nisip, cu o alee din beton șerpuind discret printre paturile de plante.

In concluzie, dacă nu ați găsit în exemplele de mai sus modelul de grădină dorit, nu trebuie să deznădăjduiți. Specialiștii de la garden-zone.ro vă stau la dispoziție cu numeroase configurații ce pot face grădina dvs. cu adevărat unică.

Adaugă o impresie

O imagine face cât o mie de cuvinte: