Pinul silvestru

Pinul silvestru

Pinul silvestru (Pinus sylvestris) este un arbore conifer care la nivel global, este cel mai răspândit pin și se găsește în toată Eurasia. Varietatea genetică este imensă și există mai multe subspecii diferite prin distribuția lor.
Arborele este tolerant la soluri sărace, secetă și îngheț și se găsește în diverse condiții climatice și habitate ecologice. Este o specie pionieră, capabilă să colonizeze solurile sărace în nutrienți în zonele perturbate.
Arborii maturi cresc până la 35 de metri și pot trăi până la 700 de ani. Coaja este un maroniu portocaliu și se dezvoltă în plăci odată cu vârsta.
Frunzele au formă de ac, sunt albastru-verzui și ușor răsucite și cresc în perechi pe lăstari scurți.
După polenizare prin vânt, florile feminine devin verzi și se transformă în conuri. Ele se maturează sezonul următor, deci există întotdeauna conuri de diferite vârste pe un singur copac. Conurile mature sunt de culoare gri-maronie, puțin asimetrice la bază. Pe ram sunt așezate cu vârful în jos.
Arborii maturi au coaja roșiatică spre vârful arborelui și coaja brună spre bază.
Pinul este recunoscut pentru calităţile sale de dezinfectant bronşic, descongestionant, antiseptic, diuretic, antireumatic, antiiflamator, antimicrobian, expectorant, sedativ, calmant etc. Aceasta pentru că pinul deţine uleiuri volatile (pinen, limonen, beta felandren, silvestren, delta caren), rașini, principii amare, acetone, alcooli, pinipicrozida, pinitol, coniferozida, aldehida anisica, caproica, acetat de bornil, taninuri, fitoncide, substanțe antibiotice, vitamina C, bioflavonoizi. Este apreciat pentru efectul antiseptic asupra căilor respiratorii și tonic, stimulator asupra organismului în general. Parfumul său reconfortant evocă mirosul sevei de brad. Este utilizat în aplicații cutanate pentru efectul încălzitor și decongestionant, iar în aromaterapie este benefic în caz de epuizare. La rândul său, infuzia de ace de pin acţionează în tuberculoză, având calităţi antiinflamatoare și descongestionând aria pulmonară.
Ideea de însănătoșire cu ajutorul arborilor este la fel de veche precum omenirea însăsi. Din păcate, ea a fost uitata aproape complet, existând în momentul de față foarte puțini oameni care o mai cunosc și o folosesc. În medicina populară se vorbește foarte mult despre dendroterapie sau vindecarea bolilor cu ajutorul arborilor. Pinul, la fel ca toate coniferele, este în permanenţă activ şi are o energie vindecatoare. Trebuie sa mergei la pinul dumneavoastra nu la întîmplare, ci in mod regulat. S-a constatat ca pădurile de pin,  conferă o stare de solitudine, de izolare, de revelaţie interioară şi sunt recomandate de psihologi persoanelor cu o puternică forţă interioară, dar sunt contraindicate celor anxioase. Daca ați ajuns la un copac care da energie, procesul de comunicare cu el trebuie sa continue 10-l5 minute.
Daca aţi ajuns la un pin care poate să stoarcă energia care nu este folositoare, întâlnirea nu trebuie sa depăşească 1-2 minute. Fiecare specie de arbore are proprietăţile sale terapeutice dar pinul ocupa un loc de frunte în acest domeniu. În institutele medicale din lume se fac de mai mulţi ani cercetări ale formei biocâmpului arborilor. Astfel, copacul este pus într-un câmp electromagnetic puternic, care provoaca apariţia unei aureole strălucitoare în jurul trunchiului. Se valuează astfel calităţile lor vindecătoare. Dacă aveţi orice suferinţă fizică sau psihică, atunci nu trebuie să lipsească  pinul din grădina dumneavoastră

Pinul silvestru (Pinus sylvestris) prezintă numeroase varităţi dintre care menţionăm pe câteva comercializate de către Grădina Verde:

- Pinus sylvestris Aurea este un arbore maiestuos, cu creștere lentă, cu ace de culoare albastru-verzui, care devin galbene toamna târziu precum și conuri de culoare gri până la maro deschisă dar mai închis roșu-maro în apropierea bazei. Cu cât sunt mai mult ținuți în soare cu atât au tendința de a produce un galben mai strălucitor.
Este tolerant pentru o varietate de tipuri de sol, inclusiv soluri sărace, atât timp cât drenajul este bun. Plantele preferă climatul rece de vară și nu îi displace căldura și umiditatea. Plantele sunt în general tolerante la condițiile urbane.
Nu este necesară nici o tăiere.
Plante cresc în sol sărac, până la moderat fertil, umed dar bine drenat, în plin soare sau umbra parțială. Preferă umbra după-amiaza. Tendința este de a deveni neclintit în veri calde și umede.
Textura sa medie se amestecă în peisaj, dar poate fi echilibrată de unul sau doi arbori sau arbuști mai fini sau mai groși pentru o compoziție eficientă.
Se înmulțește prin altoire.
Pinus sylvestris Aurea va ajunge la o înălțime de 20-25 m și un diametru de 8 m.
Acest arbore ar trebui cultivat numai în lumina soarelui. Preferă stațiunile uscate de umiditate medie cu sol foarte bine drenat. Este considerat a fi tolerant la secetă și, astfel, face o alegere ideală pentru grădinile din zona litoralului sau alte ținuturi secetoase. Nu este pretențios în ceea ce privește tipul solului sau pH-ul.

- Pinus sylvestris Fastigiata sunt conifere de dimensiuni medii, de până la 8 m înălțime, cu formă de coloană, cu ramificații strânse, înguste și ascendente și frunze ascuțite și verzi în pachete de căte două ace.
Coroana este de culoare albastru-verde în toate anotimpurile.Acele verzi verzi sunt atractive pe tot parcursul anului.
Trebuie crescut în soluri umede, acide, bine drenate, în plin soare. Este tolerant pentru o varietate de tipuri de sol, inclusiv soluri sărace, atât timp cât drenajul este bun. Arborii preferă climatul rece de vară și nu îi displace căldura și umiditatea . Plantele sunt în general tolerante la condițiile urbane.
Se recomandă a fi plantat în parcuri, parcuri tematice, cimitire, zone de coastă, zone industriale, grădini mari. Atunci când este necesară o tăiere, se recomandă doar să tăiați noua creștere a sezonului curent, altfel decât să eliminați orice pierdere.

- Pinus sylvestris Fastigiata Glauca este un arbore verde albastru cu creștere lentă, cu ramuri ascendente și o formă de coloană îngustă. Frunzele sunt gri-albastru, iar exemplarele mai vechi prezintă coaja de exfoliere maro-portocalie. Acele sunt foarte ornamentale și rămân albastru argintiu pe tot parcursul iernii. Nici florile, nici fructele nu sunt semnificative din punct de vedere ornamental. Coaja de portocala este extrem de spectaculoasa si aduce un interes deosebit pentru iarna.
Vegetează in plin soarele. Creşte în sol bine drenat şi va atinge înălţimea de 16 metri.
Acest arbore ar trebui cultivat numai în lumina soarelui. Preferă nivelurile uscate de umiditate medie cu sol foarte bine drenat și vor muri adesea în cazul excesului de apă. Este considerat a fi tolerant la secetă și, astfel, face o alegere ideală pentru grădinile uscate sau peisajul cu deficit de umiditate. Nu este pretențios în ceea ce privește tipul solului sau pH-ul. Este extrem de tolerant pentru poluarea urbană și va prospera chiar și în mediile interioare ale orașului.

- Pinus sylvestris Hibernia este un arbust globulos, atingând o înălțime de 1,5 - 2 m și un diametru de până la 2 m . Frunzele sunt mici și scurte, de până la 3 cm, albastru-verde, dens amplasate, în toamna pot deveni parțial galbene. Tolerează o temperatură de până la -25 gr. C. și rămâne verde pe tot parcursul iernii.

Nu este pretențios față de fertilitatea solului, dar nu tolerează compactarea acestuia.

Se dezvoltă pe orice substrat de la uscat la umed, dar nu tolerează argila și solurile foarte fertile, deoarece în astfel de condiții este predispus la bolile provocate de ciuperci.
Este o plantă cu o mare valoare ornamentală, mai ales ca o plantă de accent de verde în grădină, datorită formei frumoase, inflorescenței sau culorii frunzelor. Datorită coroanei compacte se potrivește perfect în majoritatea compozițiilor.

- Pinus sylvestris Watereii este un copac destul de rar, semi-pitic, cu ace foarte dense, de culoare albastră, pe ramuri răsucite.
Pinus sylvestris Watereii este un arbust sau arbore conic larg. Acele gri-gri sunt atractive pe tot parcursul anului. El va ajunge la o înălțime de 12 m și un diametru de 12 m după 20-50 de ani.
Crește pe solurile umede, acide, bine drenate, în plin soare. Este tolerant pentru o mare varietate de tipuri de sol, inclusiv soluri sărace, atât timp cât drenajul este bun. Toleranța la vânt este buna. Plantele preferă climatul rece de vară.
Este originar din pădurea Knap Hill, Woking, Anglia, 1865
Poate fi folosit parcuri, parcuri tematice, cimitire, zone de coastă, zone industriale, grădini mari, grădini mici, grădini de terasă etc. Arborele
oferă hrană pentru păsări .
Pinus sylvestris Watereii tolerează bine tăierea, făcându-l potrivit pentru modelare. Poate fi condus în plante solitare prin tundere până la modelul bonsai.

Pentru a putea achizitiona pinus sylvestris CLICK AICI

Adaugă o impresie

O imagine face cât o mie de cuvinte: