Parthenocissus quinquefolie (vita canadiana)

Parthenocissus quinquefolie (vita canadiana)

Parthenocissus quinquefolie sau vita de vie ornamentala este o planta cataratoare apreciata pentru cresterea foarte rapida si capacitatea sa de acoperire a peretilor. Singurul dezavantaj este ca are frunzis de foioase, nepersistent, care dispare iarna, nu inainte de a se transforma intr-un foc de artificii ce aprinde literalmente fatadele sau spalierele. Frunzele sale spectaculoase se schimba odata cu anotimpurile, impodobind suporturile cu nuante superbe, variind de la verde la rosu si portocaliu aprins toamna.

Denumita si "vita canadiana", aceasta este clasificata in familia plantelor de vita de vie, Vitaceae, reprezentand o forma salbatica a vitei de vie obisnuite. In botanica poarta denumirea Parthenocissus quinquefolia, care se refera la forma frunzelor sale. "Quinquefolia" inseamna ceva de genul "cinci frunze". De fapt, aceasta planta nu numai ca are cinci frunze, dar frunzele sale au fiecare cate 5 lobi. O singura frunza este formata din 5 varfuri de frunze care sunt conectate intre ele la baza lor, formand astfel o frunza intreaga.

Originara din America de Nord, planta Parthenocissus quinquefolia se gaseste in principal in estul continentului si creste preferential in paduri rare sau la marginea padurilor. Ii place sa infasoare tufisuri intregi si copaci cu lianele sale. Aceasta planta a fost descoperita in forma sa salbatica nu numai in America de Nord, ci si in mai multe locuri din Asia de Est, cum ar fi la poalele Muntilor Himalaya.

Parthenocissus quinquefolia fost adusa in Europa din America de Nord in secolul XVII. Astazi se stie ca aceasta planta de foioase poate trai peste 50 de ani, este robusta, extrem de rezistenta la inghet si poate creste chiar si fara ajutor pentru urcare, dar accepta cu recunostinta orice suport. Ea poate creste, in conditii optime, cu impresionanta lungime de 3 m pe an.

In timp, Parthenocissus quinquefolia atinge o latime cuprinsa intre 1 si 2 metri si o inaltime de pana la un incredibil de 40 de metri in locatii optime. In medie, atinge inaltimea (lungimea) de 15 metri, astfel incat gradinarul nu trebuie sa-si faca griji cu privire la plantarea unui vrej de fasole magica in gradina. Aceste dimensiuni arata ca planta creste cu greu in latime, preferand sa urce cu determinare.

Frunzele stau pe tulpini lungi si sunt aranjate alternativ. Fiecare frunza individuala are 5 lobi, este lanceolata pana la forma de ou, indreptata armonios spre capat si zimtata inegal la margine. Au o lungime de pana la 10 centimetri. Lastarii sunt de culoare rosie in luna mai, vara au o culoare verde mediu in partea de sus si o culoare verde albicioasa pe partea inferioara.

Din septembrie pana in octombrie culoarea frunzelor lor se schimba de la rosu-portocaliu la rosu-sangeriu. Daca se dezvolta la umbra, frunzele sale devin mai putin rosiatice, dar mai degraba capata o nuanta galbuie in toamna. Spre sfarsitul lunii octombrie, frunzele cad treptat, pe masura ce planta intra in repaus vegetativ odata cu apropierea iernii.

Parthenocissus quinquefolia infloreste intre iunie si iulie. Multe flori mici si individuale sunt grupate impreuna in umbele axiale sau apropiate de lastari, aratandu-si relativ discret culoarea lor verde si alba. Fructele se formeaza apoi din ele la sfarsitul verii. Acestea sunt initial verzui si, cand sunt complet coapte, au o culoare albastru-violet inchis. Au dimensiuni cuprinse intre 5 si 7 milimetri, nu se ating, au o forma sferica pana la usor eliptica si au o coaja exterioara neteda. Fructele au un gust acru pana la usor dulce si contin o cantitate relativ mare de acid oxalic si, prin urmare, nu ar trebui sa fie consumate de oameni.

Pentru a va bucura de cresterea si de imaginea atractiva a Parthenocissus quinquefolia timp de multi ani, este necesar sa acordati plantei o locatie adecvata. Este rezistenta la vant, la inghet (pana la -15°C), iubeste caldura si tolereaza foarte bine climatul urban. Aceasta poate fi folosita, de exemplu, pentru garduri de confidentialitate, fiind decorativa pe tot parcursul sezonului. Este, de asemenea, potrivita pentru acoperirea de pereti inestetici, fatade ale casei, arbori, magazii si pergole.

Asociata cu alte plante cataratoare cu flori de vara, cum ar fi clematis sau trandafiri, Parthenocissus quinquefolia va aduce un plus fantezie si contrast. Culorile sale se asorteaza cu frunzisul purpuriu sau verde foarte inchis al copacilor batrani, al fagului sau al unor specii de Cotinus. Avantajul acestei minunate plante consta nu numai in aspectul sau, ci si faptul ca are un efect izolator, in verile caniculare pastrand casele racoroase datorita "scutului" creat de frunzele sale.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Adaugă o impresie

O imagine face cât o mie de cuvinte: