Minunata diversitate a magnoliilor

Minunata diversitate a magnoliilor

Originare din Asia de Est și de Sud, magnoliile, s-au răspândit treptat cam peste tot pe Terra, fiind îndrăgite și apreciate mai ales de către doamne și domnișoare, grație frumuseții lor și a parfumului diafan plăcut, care poate persista zile întregi.

Genul Magnolia, este considerat un gen străvechi, despre care se presupune că ar fi apărut înainte de apariția albinelor; la început polenizarea făcându-se de către gândaci. Cuprinde peste 200 de specii ce diferă între ele ca mărime, formă, culoarea florii și tipul de habitat. Aparțin familiei Magnoliaceae ce a fost numită așa după numele botanistului francez Pierre Magnol care, a decis să transplanteze un arbore de magnolie în Europa, acum mai bine de 300 de ani. Un alt lucru important despre magnolii este acela că nu au petale sau sepale; în schimb, au ceva numit „tepals”, care este o combinație de petale și sepale.

Magnoliile sunt cu adevărat frumoase. Se poate argumenta că sunt un tip de floare pe care toată lumea o recunoaște și o iubește. Magnoliile pot crește fie sub formă de copaci, fie sub formă de arbuști, iar florile sale pot fi roz, roșii, galbene, albe sau violete.

Crezi că știi magnoliile? Mai gândește-te. Există nenumărate specii de magnolie, fiecare cu florile sale frumoase și distinctive și le iubim pe toate. De la magnolie cu frunze mari, la magnolie farfurioară și orice varietate ar fi, ne trezim tânjind să le vedem înflorirea și să ne bucurăm de parfumul lor dulce în grădinile noastre.

Deci, știi cum să identifici toate florile de magnolie diferite pe care le vezi? Poți distinge între o magnolie de tip crin și o magnolie tip farfurie? Ce zici de o magnolie stea și o magnolie Loebner? Unele sunt mai complicate decât altele, dar cu puțină practică, vei deveni un expert referitor la magnolii în cel mai scurt timp.

Analizați aceste flori de magnolie, dintre cele pe care urmează să vi le prezint în acest articol, și vedeți dacă recunoașteți în grădinile din zona dvs. vreuna din ele:

  1. Magnolia macrophylla

Cunoscută în popor drept, „magnolia cu frunze mari”, este foarte frumoasă și decorativă!

 

 

 

 

 

Florile de magnolie cu frunze mari sunt albe, cu segmente lungi de flori care sunt adesea pătate de roșu. În unele cazuri, poate avea nuanțe subtile de roz-violet ce, sunt prezente pe tot cuprinsul petalelor, în timp ce în alte cazuri, pete de roșu-violet intens pot fi găsite lângă baza florii, unde petalele se întâlnesc cu staminele din centru florii. După cum sugerează numele lor, aceste magnolii au frunze uriașe care pot crește oriunde de la 30 la 91 de cm lungime.

 

 

 

  1. Magnolia acuminata.

Varietățile acestei specii mai sunt cunoscute în popor sub denumirea de „magnolia castravete”, și poate crește în condiții favorabile de mediu, până la înălțimi cuprinse între 18-24 m, iar în lunile de vară produce flori în nuanțe de galben și galben-verde. „Brenas” are flori de un galben intens, „Koban Dori” este galben canar, iar M. acuminata subcordata are flori mari, cu parfum de lămâie. Acești copaci sunt cultivați în principal pentru frunzișul lor, mai degrabă decât pentru florile lor, care de obicei se amestecă.

  1. Magnolia lilliflora

Numele comun al acestei magnolii, „magnolie tip floare de crin” precum și numele său științific, Magnolia lilliflora, vorbește despre florile grațioase ale copacului, în formă de lalele, asemănătoare cu crinul, care au petale alungite, de culoare violet la exterior și alb crem la interior excepție făcând varietățile  Gracilis și O’Neill din cadrul acestei specii, ce au flori violet și roz.

  1. Magnolia x loebneri

Această magnolie, este rezultatul hibridizării a două specii de magnolii și anume: M. kobus (japoneză) și M. Stellata, de care s-a ocupat îndeaproape botanistul german Max Lobner, cu puțin timp înainte de Primul Război Mondial, căreia îi poartă și numele, iar prima înflorire a acestui hibrid a avut loc în preajma anului 1917. Florile acestui tip de magnolie cu frunze caduce (căzătoare), seamănă cu cele ale magnoliei stea. Aceste flori, totuși, sunt distanțate mai departe pe copac, iar segmentele lor de flori, care au formă de bretele, sunt chiar mai lungi și mai late decât cele ale M. Stellata, varietatea Balerina este roz și parfumat, în timp ce, florile varietății Merrill sunt albe.

  1. Magnolia sieboldii

 

Această specie de magnolie, provine din Japonia, fiind cunoscută cu denumirea de „magnolie de Oyama” Este o specie compactă de magnolie, cu frunze căzătoare. M. sieboldii are flori albe, parfumate, în formă de cupă, în interiorul cărora se găsesc izbitoare stamine în nuanțe purpurii și aurii sau purpurii și verde. După scuturarea florilor, apar fructe roz de formă ovală, care se deschid toamna pentru a dezvălui uimitoare semințe portocalii și roșii. Varietățile Harold Epstein și Michiko Regne din cadrul speciei, produc flori semi-duble.

  1. Magnolia x soulangiana

Ca și în cazul Magnolia x loebneri, și aici avem de-a face cu o hibridizare între două specii de magnolie și anume: agnolia denudata x Magnolia liliiflora. Acest tip de magnolie, cu frunze căzătoare, este cunoscuă și sub denumirea de „magnolia arbore de lalele”; „magnolii chinezești” ori, „magnolia farfurioară”. Acești copaci de magnolie produc flori parfumate, rotunjite, în formă de cupă, în nuanțe de alb, roz și violet. Înfloresc de la sfârșitul iernii până la primăvară, de multe ori înainte ca frunzișul să își facă apariția. „Alexandrina” produce flori care au centrele albe și exteriorul violet, „Liliputianul” are flori roz și albe, iar „Rustica Rubra” are flori uriașe roșiatice-violet.

  1. Magnolia grandiflora

Această magnolie veșnic verde, cunoscută și sub numele de „magnolie de sud”, poate fi identificată prin frunzele sale netede, groase și lucioase și prin florile albe, mari, în formă de cupă, având 6 petale groase, mai late spre vârf și foarte parfumate. Înflorește vara și este considerată drept floarea simbol a statelor Mississippi și Louisiana. În zonele unde clima îi este favorabilă, poate ajunge chiar până la o înălțime de 30 m. Are o creștere densă de frunze, care sunt alterne de aproximativ 13- 26 cm lungime.

  1. Magnolia stellata

Este denumită popular „magnolia stea”, datorită florilor sale în formă ca de stea. Această specie de magnolie, produce flori distinctive cu grupuri de petale lungi.Acest tip de magnolie este mai mic, atingând înălțimi de până la 4,5 până la 6 m și lățimi de aproximativ 3 până la 4,5 m, în diametru la maturitate. Datorită dimensiunii sale, această specie poate fi cultivată ca un arbust mai mare sau un copac mai mic. Dacă ar fi să facem o trecere interesantă în revistă fie și doar asupra culorii florilor, a câtorva dintre varietățile acestei specii de magnolia, vom observa un spectru foarte diversificat de nuanțe de culori, de la o varietate la alta astfel: Varietatea Centennial, are flori albe, varietatea Jane Platt înflorește în nuanțe de roz-trandafiriu, iar varietatea Nufărul produce muguri roz și flori albe parfumate.

  1. Magnolia virginiana

O altă magnolie care este nativă din sud, magnolia Sweetbay are un aspect compact, fiind mai mică și mai rezistentă la frig, comparativ cu ruda sa apropiată M. grandiflora. Are flori albe-crem, cu stamine galben-verzui și frunze lucioase de culoare verde închis. Deoarece acest copac va crește doar până la 3 până la 6 m înălțime și lățime, este o selecție excelentă pentru terase și pe lângă alei ori, plantată între combinații de flori și plante deosebite. Acest copac este veșnic verde în climatele de coastă blânde și cu frunze căzătoare, în locurile cu ierni mai reci.

  1. Magnolia tripetela

Această magnolie mai este cunoscută sub denumirea de „magnolie umbrelă”, și are frunze ce pot depăși chiar și 3 m, apar grupate asemănător spițelor unei umbrele la capătul superior al tulpinilor. Apreciază mai mult semi umbra, dar va crește bine și în plin soare, în special în climatele nordice, unde soarele nu are aceeași putere ca în regiunile mai sudice, atât timp cât solul este menținut umed pe cât posibil. Este un copac mic, adesea cu mai multe tulpini, care de obicei crește până la 9 m înălțime, dar poate crește chiar și până la 13,7 m. Înflorește primăvara și are flori albe, de 15,2-25,4 cm în formă de cupă cu miros dulce plăcut. Fiecare floare are 6 până la 12 tepale asemănătoare petalelor, care sunt mai apoi urmate de un fel de fructe în formă de con alungit, de culoare roșu-roz de aproximativ 10 cm, ce se coc toamna. Scoarța de culoare cenușie, este subțire și netedă.

  1. Magnolia denudata

Este originară din China, și mai este cunoscută sub denumirea populară de „magnolie de Yulan” ce are de obicei o creștere verticală, dar cu trecerea timpului se mai rotunjește și își mai răspândește ramurile către exteriorul coroanei. Această specie de magnolie are flori albe parfumate, având petale ce prezintă o creștere verticală, foarte asemănătoare cu lalelele, ca aspect. Florile sunt adesea cu o nuanță violetă acolo unde floarea se întâlnește cu tulpina ei. Varietatea de magnolie numită Double Diamond, din cadrul acestei specii spre exemplu, este o selecție cu o înflorire generală mai puternică decât restul, ceea ce o face o alegere frumoasă și deosebită pentru plantarea pe lângă terase, în straturi de flori divers colorate sau pe lângă alei.

de Ionuț Cenac

Adaugă o impresie

O imagine face cât o mie de cuvinte: