Hibiscus (zamosita de Siria)

Hibiscus (zamosita de Siria)

Hibiscus este un arbust minunat, cu o atractie exotica ce seduce prin inflorirea sa magnifica. Efemere, florile sale superbe traiesc doar o zi, dar nu inceteaza niciodata sa se reinnoiasca, oferind un spectacol perpetuu din iulie pana in octombrie. Hibiscus face parte din familia nalbei de gradina (Malvaceae), fiind cunoscut la noi si sub denumirea de "zamosita de Siria". Desi este originar din regiunile tropicale sau subtropicale, Hibiscus poate fi cultivat in tara noastra datorita speciilor sale mai rezistente ce pot fi plantate in toate regiunile noastre. Cea mai cunoscuta specie este, fara indoiala, Hibiscus syriacus, cunoscuta si sub numele de Althea.

Indiferent de soi, H. syriacus ramane foarte apreciat pentru minunatele sale flori unice sau duble, desenate intr-o paleta de culori extraordinara, variind de la alb pur la violet, de la roz sau rosu aprins. Florile au un tub central lung, compus din stamine contopite, ce iese dintr-o inima colorata ce contrasteaza cu culoarea petalelor. Printre cele mai remarcabile sunt florile soiului "Red Heart", de o mare frumusete cu petalele sale albe, stralucitoare, atasate la o inima rosu-inchis. Alte soiuri, cum ar fi "Blue Chifon", au delicate flori duble, de culoare bleu.

Nativ in China, unde creste la altitudini intre 500 si 1000 m, Hibiscus paramutabilis este, de asemenea, o specie foarte rezistenta. Mai putin cunoscuta decat ruda sa, H. syriacus , are aceleasi calitati si aceleasi cerinte de cultivare reduse. Se distinge prin flori mai mari, de culoare alba pana la roz, care ies dintr-o inima rosie magnifica. Un spectacol fabulos, evidentiat de frunzele mari, palmate, lungi de 15 cm in toate directiile, alcatuite din 7 lobi cu margini dintate. De culoare verde deschis, acestea sunt acoperite cu un puf luminos, ca aproape toate partile arbustului.

Prima descriere stiintifica a plantelor de Hibiscus vine de la celebrul botanist suedez Carl Linnaeus (1707-1778). Extinderea de la 200 pana la 675 de specii de hibiscus este controversata chiar si acum printre botanisti. Plantele de Hibiscus sunt arbusti ornamentali foarte populari in gradinile noastre, datorita florilor lor atractive in forma de cupa. Cele mai cunoscute specii europene sunt "marshmallow" (Hibiscus syriacus) si soiurile perene rezistente (Hibiscus x moscheutus).

Cu un aspect foarte exotic, H. Syriacus prezinta un port foarte armonios si erect, care atinge de la 1,50 pana la 3 m inaltime, pentru o anvergura de la 1,20 pana la 2,50 m. Frunzele sale alternante, ovale pana la lanceolate, mai mult sau mai putin lobate, cu margini zimtate si ondulate sunt persistente in clima calda, dar de foioase in climatul nostru. Acestea devin galbene in octombrie, pentru a disparea complet dupa prima bruma.

Arbustii speciei H. syriacus fac minuni in aglomerari, ca si in plantari izolate, putand fi cultivati chiar in ghivece, pentru a decora o terasa. Destul de rezistenti, suporta temperaturi de pana la -15°C intr-un sol rece, dar nu prea umed si necesita protectie doar in regiunile cu cele mai aspre ierni, in special la altitudini mari. In rest, ei infloresc usor, supravietuind iernii fara probleme. In plus, nu necesita o intretinere pretentioasa, in afara de mentinerea dimensiunii dorite. Tunderea de la sfarsitul iernii, chiar daca nu este esentiala, accelereaza cresterea lor si asigura o inflorire spectaculoasa.

Hibiscus prefera un sol bogat in materie organica si cat mai multa lumina. Prin urmare sunt preferate solurile bogate in nutrienti, chiar daca vor prospera in orice sol obisnuit, chiar si calcaros. Important este ca acest sol sa fie racoros si bine drenat. Poate rezista unei secete trecatoare, in detrimentul infloririi sale abundente.

Hibiscus poate deveni cel mai exotic punct focal din mijlocul unei peluze dar, de asemenea, este ideal pentru crearea gardurilor vii de dimensiuni medii, in compania altor arbusti cu inflorire abundenta, cum ar fi Buddleia sau Abelia. Pentru ca decorul sa arate spectaculos, se recomanda plantarea Hibiscusului in asociere cu plante perene, cum ar fi Sedum, Phlox sau Asters.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Adaugă o impresie

O imagine face cât o mie de cuvinte: