Hemerocallis – crinul de vara

Hemerocallis – crinul de vara

Crinii de vara (cunoscuti si sub numele de Hemerocallis sau Daylilies) sunt plante perene cu flori de vara spectaculoase. Originari din Asia de Est, in special China, Japonia si Coreea, ei cresc si in Mongolia si nordul Indiei. In salbaticie pot fi intalniti pe pajistile umede sau mlastinoase, pe malurile raurilor, la marginea padurilor si in zonele montane de pana la 3000 de metri altitudine.

In natura exista aproximativ douazeci de specii de Hemerocallis. Acestea au fost hibridizate pe scara larga de la inceputul anilor 1930, in principal in Statele Unite, iar astazi exista peste 80.000 de soiuri horticole. Sunt foarte populare datorita florilor lor mari, intens colorate, fiind apreciate si portul lor amplu, cu smocuri mari de frunze lungi si subtiri.

Desi pe piata se gasesc in principal soiuri horticole, exista si cateva specii botanice ce sunt cultivate in gradini, in special Hemerocallis lilioasphodelus, Hemerocallis citrina si Hemerocallis fulva. Aceasta din urma este o specie destul de populara, cu florile sale mari, de culoare portocalie-rosiatica.

Numele plantelor provine din limba greaca: hemera - zi si kalos - vreme. Prin urmare, le-am putea numi pe buna dreptate: frumusete vreme de o zi. Mai mult, sunt denumite in engleza: Daylilies - crini de o zi. Aceste nume le-au fost date pentru ca florile lor dureaza doar o zi, dar si pentru ca seamana cu cele ale crinilor obisnuiti.

Crinii de vara sunt acum clasificati in familia Xanthorrhoeaceae, impreuna cu alte plante destul de exotice (adesea originare din emisfera sudica), inclusiv Aloe, Eremurus, Kniphofia si Phormium. Anterior, au fost clasificati printre Liliaceae, impreuna cu adevaratii crini. Sunt plante monocotiledonate, cum ar fi ierburile sau orhideele.

Crinii de vara sunt plante perene care au o longevitate buna, putand trai in jur de zece ani. Au o crestere viguroasa, se dezvolta destul de repede. Formeaza tufe mari si largi. Exista soiuri pitice, cele mai mici masoara doar 30 cm inaltime (cum ar fi 'Stella de Oro'), in timp ce alte soiuri sunt mult mai inalte, ajungand pana la 1,20 m (Hemerocallis citrina, Hemerocallis fulva). Inaltimea lor medie este de aproximativ 70 cm.

Crinul de vara infloreste vara, adesea in iunie-iulie. Dar exista soiuri timpurii, cum ar fi Hemerocallis lilioasphodelus, care infloresc in mai-iunie. Altele, tarzii, infloresc de la mijlocul verii, pe la sfarsitul lunii august sau chiar in septembrie, cum este cazul soiului 'El Desperado'. In general, inflorirea crinilor nu dureaza foarte mult, adesea in jur de o luna dar puteti combina diferite soiuri, timpurii si tarzii, pentru a va bucura de florile lor impresionante cat mai mult timp.

Asa cum spuneam, florile dureaza doar o zi, se deschid dimineata si se ofilesc seara. Dar sunt urmate a doua zi de altele, si apoi altele, astfel incat inflorirea este reinnoita constant. La majoritatea soiurilor, florile sunt diurne, inflorind ziua dar trebuie sa stiti ca exista si cateva specii nocturne.

Crinul de vara emite tulpini de flori erecte, adesea ramificate, fara frunze, fiecare purtand cateva zeci de flori (sau muguri). Acestea din urma sunt formate din trei petale si trei sepale, avand mai mult sau mai putin acelasi aspect, marcate de o nervura mijlocie. In centru, floarea are sase stamine lungi, extrem de decorative. Sunt de obicei colorate in nuante de galben, portocaliu sau rosu, iar anterele lor (varfurile care contin polenul adorat de albine) sunt adesea mai intunecate. Floarea poate avea, de asemenea, un pistil lung (organul de reproducere feminin). Deci florile sunt hermafrodite, avand atat organe masculine, cat si feminine.

Desi florile sunt destul de mari, dimensiunile lor difera de la un soi la altul. Cele mai mici au mai putin de 7 cm, iar cele mai mari au peste 15 cm in diametru (pana la 25 cm). Privite din fata, pot avea o forma de stea, cu petale destul de subtiri, sau pot fi rotunjite, cu petale mult mai mari. De asemenea, pot fi triunghiulare, aceasta forma fiind data de cele trei petale bine dezvoltate. Alteori, petalele sunt foarte lungi si subtiri, rasfirate, dand florii o forma asemanatoare paianjenului. Florile pot fi in forma de trompeta, corola formand un tub lung, subtire, evazat. Uneori, petalele sunt ondulate, mototolite, ceea ce da florii o impresie de relief. Desi florile crinului de vara sunt deseori unice, cu sase petale, exista si soiuri cu flori duble, avand un numar mai mare de petale, pe mai multe randuri.

Plantele Hemerocallis sunt apreciate pentru florile lor cu nuante deseori calde: galben, portocaliu, rosu, uneori roz, violet, maro - ciocolatiu. Culorile lor pot desena modele captivante. Uneori formeaza un ochi, cu o culoare mai inchisa in centru si mai deschisa la exterior. Alteori, conturul petalelor este subliniat de o margine mai intunecata. Este ceva obisnuit ca o nervura mijlocie sa iasa in evidenta in centrul petalelor. Unele soiuri au jumatate din petalele unei culori, iar cealalta jumatate a alteia. Cateva specii sunt parfumate, Hemerocallis citrina emanand un parfum delicat de lacramioare.

Florile crinilor de vara au avantajul de a fi comestibile, perfecte pentru decorarea salatelor sau deserturilor. Cea mai delicioasa varietate pentru aceasta utilizare este soiul Buttercup, care are o aroma delicat de dulce. Diversitatea crinilor de vara in forme si culori este cu adevarat impresionanta. De la cele mai extravagante, la cele mai simple si mai naturale forme, soiurile de Hemerocallis au stiluri foarte diferite, iar efectul in gradina nu va fi acelasi. Uneori se poate intampla ca puieti mici sa creasca pe tulpina florii. Ii puteti colecta si planta ulterior. Vor prinde radacini si vor da plante noi, identice cu planta mama.

Frunzele crinilor de vara sunt foarte lungi si subtiri, lanceolate sau liniare, amintind oarecum de frunzele ierburilor ornamentale. Sunt marcate de o nervura centrala, longitudinala. Frunzele au intre 70 cm si 1,20 m lungime, iar uneori numai 20-30 cm lungime la soiurile mai mici. Frunzele sunt opuse, de ambele parti ale tulpinii, rezultand un aspect turtit, in forma de evantai. Frunzisul este foarte flexibil, se ridica, apoi coboara. Frunzele sunt verzi, uneori verde deschis, aproape galbene, alteori verde inchis, tinzand spre albastru. Cateva soiuri de Hemerocallis fulva au frunze bicolore alb-verde in 'Kwanso Variegata' si galben-verde in 'Golden Zebra'.

Soiurile de Hemerocallis care sunt cultivate in Europa sunt, in cea mai mare parte, foioase, dar gasim si soiuri persistente sau semi-persistente. Acestea au radacini fibroase, deseori tuberoase, destul de carnoase, permitand stocarea substantelor nutritive si a apei (servind astfel ca organ de rezerva). Sistemul radicular al crinilor de vara este foarte viguros. Hemerocallis formeaza capsule verzi, alungite, cu trei celule ce contin seminte negre, care se deschid cand sunt coapte. Puteti recolta semintele respective dar plantele rezultate ar putea sa nu pastreze caracteristicile soiului original.

Deoarece vin intr-o gama larga de culori, crinii de vara va vor permite sa compuneti combinatii superbe. Cei in culori stralucitoare vor aduce dinamism si vitalitate paturilor de flori, atragand instantaneu privirile, in timp ce cei in nuante mai suave (alb, crem, roz, galben pal, etc.) se vor incadra intr-o gradina romantica, delicata. La fel, intre soiurile cu flori simple, foarte elegante si cele cu flori duble sau cu petale ondulate (ce au un aspect sofisticat), crinii de vara pot captiva atentia in stiluri de gradina foarte diferite. De asemenea, arata bine in apropierea plantelor cu frunzis decorativ, ca al hostelor si ferigilor.

 

 

 

Adaugă o impresie

O imagine face cât o mie de cuvinte: