Forsythia (forzitia)

Forsythia (forzitia)

Apartinand familiei Oleaceae, din care fac parte iasomia si liliacul, Forsythia este un arbust fermecator de foioase, uneori semi-vesnic verde, originar din Asia, Japonia si China. Genul Forsythia are 7 specii si, chiar daca nu toate sunt cultivate, exista multe soiuri si hibrizi, inclusiv Forsythia x intermedia, denumita si "Mimosa de Paris" sau "ploaia de stele", un hibrid esential rezultat din incrucisarea dintre Forsythia suspensa si Forsythia viridissima.

Cunoscuta la noi ca forzitia, aceasta planta anunta sosirea primaverii inca din luna martie. Acest arbust spectaculos este apreciat pentru inflorirea sa generoasa de culoare galben-aurie, fiind printre primii vestitori care anunta finalul iernii. Desi este confundata uneori cu Abeliophyllum distichum si soiul sau Roseum sau cu forzitia rosie coreeana, Forsythia ramane, in ciuda hibridizarilor, un arbust cu inflorire eminamente galbena.

Frunzele forzitiei sunt de foioase, verzi si se dovedesc a fi la fel de spectaculoase ca si inflorirea fiind, la unele specii, inspicate cu galben sau crem. Silueta sa erecta si gratioasa, precum si dimensiunile moderate, permit forzitiei numeroase utilizari in toate tipurile de gradini, de la cele mai naturaliste la cele mai salbatice, chiar si in cele mai modeste.

Indiferent daca este plantat ca subiect izolat, intr-o gard viu liber sau taiat, ca planta de acoperire a solului intr-o gradina stancoasa, intr-un recipient sau intr-un pat, acest arbust foarte rezistent (pana la -20°C) isi va dezvalui splendoarea inca de la revenirea primaverii. Extrem de captivante, ramurile sale pline cu mici flori galbene sunt, de asemenea, foarte populare pentru a face buchete.

Forsythia are un port stufos, cu multe ramuri de culoare maroniu-roscat, ramificate si erecte, care tind sa se prelungeasca odata cu inaintarea in varsta. Daca la inceput, portul sau initial era destul de erect, datorita numeroaselor hibridizari, acesta variaza foarte mult de la o specie la alta, de la arbustul erect la forme compacte si rotunjite, arcuite sau chiar pana la soiul tarator Forsythia x intermedia Courtasol, supranumit mareea aurie.

Forsythia este, in general, un arbust cu crestere rapida. Dimensiunea sa variaza de la numai 50 cm inaltime pentru speciile taratoare sau soiurile pitice, pana la un arbust de aproximativ 3 m in toate directiile sau chiar mai mult pentru cele mai in varsta. Din februarie-martie si pana in mai pentru cele tardive, o abundenta de mici flori in forma de clopot, de un galben-auriu stralucitor sau galben-sulf, adunate in numeroase buchete, sunt dispuse de-a lungul tulpinilor. Compuse din 4 petale si masurand de la 1 pana la 4 cm, florile imbraca literalmente crengutele goale.

Odata ce inflorirea a trecut, frunzisul de foioase sau semi-vesnic verde preia atentia in gradina. La unele specii, este la fel de atractiv ca florile. Frunzele lungi de la 4 pana la 15 cm lungime, opuse, uneori foarte zimtate sau intregi, alteori trifoliate, sunt in mare parte de un verde magnific. Astazi exista multe soiuri cu frunzis remarcabil, variat de la verde deschis tivit cu galben la verde-galbui nuantat cu gri sau marginit cu galben-lamaie ori alb-crem. Adesea, frunzisul capata superbe nuante rosii-violacee in toamna.

Cultivarea acestui arbust extrem de rezistent si foarte usor de intretinut este extrem de simpla. El creste in toate solurile drenate si in toate zonele cu clima aspra; are chiar nevoie de o doza buna de temperaturi negative, pentru a incuraja dezvoltarea mugurilor florali. Forsythia se poate cultiva in gard viu liber sau taiat, impreuna cu alti arbusti cu inflorire de primavara, in masa sau izolat. Soiurile scunde sau acoperitoare de sol sunt ideale pentru garduri vii scunde, rocarii, margini de paturi de flori, precum si pentru containere.

Se recomanda taierea forzitiei la fiecare doi sau trei ani, intotdeauna dupa inflorire, pentru o buna ventilare a centrului ramurilor. Se scurteaza ramurile deflorate taind undeva la baza, deasupra unui mugur mare. La un arbust de peste trei ani, se indeparteaza jumatate sau 2/3 din inaltimea crengutelor moarte, subtiri sau prost plasate pentru a promova formarea tulpinilor tinere si intinerirea arbustului. Suporta chiar taierea severa la nivelul solului, daca doriti sa-i reduceti raspandirea sau sa-i restabiliti forma.

Apreciata in special pentru explozia luminoasa de galben pe care o ofera primavara, Forsythia prospera in toate gradinile naturale si salbatice. Intr-o gard viu liber si inflorit, va fi tovarasul ideal pentru arbusti cu flori de primavara sau in compania  gutuiului japonez, spirea, deutzia, weigelia sau liliacului. Plantat in grupuri in paturi de flori, in special cu Abeliophyllum roseum, Abelia grandiflora sau Cotinus coggygria, va aduce o nota orbitoare gradinii inca adormite.

Ramurile sale, impodobite cu o abundenta de mici flori galben-aurii, vor servi drept fundal pentru euforbii cu inflorire timpurie, pentru bulbii timpurii cum ar fi crocusi violet, zambile albastre sau lalele rosii si se vor remarca in compozitii auriu-alb sau auriu-albastru. Prezinta un contrast frumos cu florile albastre de nu-ma-uita (Myosotis). Majoritatea forzitiilor isi pierd atractivitatea vara, cu exceptia cazului in care sunt imbracate cu plante urcatoare atractive cum ar fi caprifoiul.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Adaugă o impresie

O imagine face cât o mie de cuvinte: