Dierwilla

Dierwilla

Diervilla este denumirea unui arbust ornamental de foioase sau semi-vesnic verde. Originar din America de Nord, mai exact din sudul Canadei pana in statul american Alabama, acesta este intalnit ca planta nativa in padurile din zonele montane, ceea ce explica rezistenta lor excelenta la frig. Genul Diervilla are doar trei specii: lonicera, rivularis si sessilifolia, cu un hibrid intergeneric D. x splendens intre lonicera si sessilifolia.

Diervilla face parte din familia Caprifoliaceae precum caprifoiul (Lonicera) si weigelia (Weigela) care arata foarte asemanator, in ciuda unor flori mai putin spectaculoase. Diervilla isi datoreaza numele chirurgului si scriitorului francez Sieur de Dierville (1699-1711) care a adus in Europa Diervilla lonicera din calatoria sa in regiunea canadiana Acadia, in 1699. Celebrul botanist francez Joseph Pitton de Tournefort (1656-1708) i-a dedicat numele genului.

Cele trei specii inregistrate au tendinta de a atrage atentia, ramurile lor acoperitoare de sol aducand vegetatia luxurianta in zonele umbrite, aglomerate de radacinile copacilor  si, prin urmare, dificil de vegetat. Diervilla x splendens este un hibrid mai robust decat parintii sai si prezinta flori mai mari si frunze splendide din primavara pana toamna tarziu.

Inaltimea arbustului variaza de la 1,30 m pentru Diervilla lonicera la 2 m pentru  Diervilla rivularis, pentru o anvergura de la 1,50 m pana la 2,50 m. Ciorchinii cu mici flori terminale difuzeaza nuante galben-verzui, apoi galben-lamaie, ce lumineaza tufisurile in mai-iunie la Diervilla lonicera si in iulie-august la celelalte specii. Infloresc pe crengutele anului anterior si evolueaza catre un alb-crem, cu decolorare in timp, cedand ulterior locul fructelor sferice, mici, de culoare rosu inchis.

Diervillele sunt rezistente in majoritatea regiunilor noastre pana la -25°C. Se adapteaza la o mare varietate de soluri daca sunt bine drenate si rezista perioadelor de seceta moderata. Sunt plante de padure care apreciaza umbra dar se tem de locatii aride sau prea insorite, astfel incat acesti arbusti sunt perfecti pentru a amenaja un loc umbros sub copaci sau la umbra unei cladiri.

Acesti arbusti au un port divergent si stufos care depaseste greu 1,30 -1,50 m inaltime si face posibila acoperirea solului mai mult sau mai putin rapid, in functie de specie. Diervilla lonicera, cea mai dinamica dintre ele, este utilizata pentru a contracara speciile invazive sau pentru a stabiliza versantii. Diervilla rivularis atinge dimensiuni de peste 2 m in toate directiile. Celelalte specii raman intre 1,30 si 1,50 m inaltime, cat si anvergura.

In general, au frunze de foioase, opuse, lanceolate, de culoare verde-deschis spre mediu, cu margini usor zimtate. Specia sessilifolia este persistenta si prezinta frunze rosiatice pe ramuri arcuite. Soiul "Cool Splash" are frunze de culoare verde inchis, marginite cu crem. Lastarii tineri de culoarea bronzului in Diervilla sessilifolia si D. x splendens preced inflorirea in grupuri terminale sau axilare. Toamna ofera, de asemenea, un alt spectacol, cu o variatie captivanta a frunzelor in tonuri galbene, portocalii si violet.

Florile Diervillei au un calice cu 5 sepale alungite contopite, o corola intr-un tub de la 1 pana la 2 cm, deschisa pe 5 lobi cu 5 stamine si 1 pistil proeminent. Pe masura ce se estompeaza, culoarea devine alb-crem, inainte de a se forma mici bobite, colorate in rosu-inchis. Caprifoiul (D. lonicera) este cea mai timpurie specie, inflorind in mai-iunie. Celelalte infloresc la inceputul verii. Diervilla nu este foarte sensibila la boli si daunatori.

Se recomanda taierea dupa inflorire. Pur si simplu se taie toate inflorescentele. Apoi, la fiecare 3-4 ani, reinnoiti tufa prin taierea scurta iarna sau la inceputul primaverii, pentru a-i da o forma cat mai compacta. Diervilla poate acoperi usor toate tipurile de soluri drenate, fara exces de calcar, suportand aproape orice expunere. Ele ajuta la stabilizarea terenului inclinat si limiteaza dezvoltarea plantelor invazive.

Diervilla sessilifolia "Cool Splash" este un arbust compact, foarte rustic, cu minunate frunze bicolore, ideale pentru iluminatul colturilor intunecate ale gradinii. Frunzele tinere au initial culoarea bronzului primavara, apoi verzi cu margini alb-crem. Vara infloresc ciorchini mici cu flori galben-pal in forma de trambite. Totusi, abia in toamna arbustul este impodobit cu cele mai frumoase culori ale sale. In paturi, poate fi asociat cu plante perene, fara a amesteca prea mult culorile.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Adaugă o impresie

O imagine face cât o mie de cuvinte: