Despre plantarea ierburilor ornamentale in gradina

Despre plantarea ierburilor ornamentale in gradina

Ierburile ornamentale sunt un grup extins de plante ce variaza ca marime, culoare sau textura. Este greu de imaginat peisajul unei zone de gradina care s-ar dispensa de aceste minunate plante erbacee extrem de decorative.

Ierburile ornamentale raman atragatoare din primavara pana la sfarsitul toamnei, impodobind peluze, paturi de flori, maluri de iazuri, chiar si atunci cand celelalte plante nu au inflorit sau care s-au uscat deja, deci sunt potrivite aproape oriunde.

Ierburile ornamentale isi gasesc loc in diverse locuri ale gradinii, ele pot domina intr-o parte sau alta a peisajului respectiv sau pot completa cu succes compozitia deja existenta, oferindu-i un plus de atractivitate si rafinament.

Pentru a alege ierburile ornamentale ideale pentru gradina dvs., trebuie sa le cunoasteti caracteristicile biologice si proprietatile decorative. De asemenea, trebuie sa va informati nu numai despre caracteristicile lor de viata (nevoia de umiditate, de lumina si compozitia solului), ci si de perioada de crestere activa a acestora.

Ierburile ornamentale pot oferi un decor rafinat oricarei gradini. Avantajul lor cel mai important este ca, amestecandu-se organic cu celelalte plante, aduc un sentiment de naturalete in orice gradina.

Toate speciile biologice de plante erbacee sunt legate intre ele printr-o serie de caracteristici comune: au un sistem radicular subteran si lastari aerieni, incluzand tulpini, frunze si flori.

La semanatul culturilor extinse de ierburi ornamentale, trebuie tinut cont de faptul ca distanta dintre plante trebuie sa fie egala cu inaltimea medie a plantei din soiul respectiv.

Diversitatea ierburilor ornamentale va permite sa creati compozitii pe mai multe niveluri si mai multe culori. Acestea nu sunt foarte pretentioase din punct de vedere al solului, cresc rapid si nu sunt capricioase atunci cand sunt combinate cu alte tipuri de plante.

Transformarile lor sezoniere de la covor de iarba la tufe cu inflorescente speciale sau in valuri acoperitoare de sol, incanta ochiul pe tot parcursul anului.

Aceste plante erbacee au si diferente. Pot fi anuale, bienale sau perene, sunt cu crestere rapida sau lenta, iubitoare de caldura sau preferand racoarea, scurte de la cativa centimetri inaltime sau inalte, precum Stipa, iarba ce poate ajunge la 2 metri.

Culoarea ierburilor ornamentale este deosebit de variata: de la verdele-galben observat la stuful chinezesc (Miscanthus), pana la captivantul rosu etalat de iarba rosie japoneza (Imperata cylindrica).

Gri-argintiu, maron sau rosu, galben sau roz, sunt alte culori des intalnite la ierburile ornamentale, atat de diferite si ca forma sau dimensiuni. Alegerea unei astfel de plante este excelenta oricum, de la tufisuri miniaturale pana la tufe inalte, aurii cu spice uriase, gradina dvs. putand fi innobilata cu doar cateva exemplare.

Majoritatea ierburilor ornamentale prefera un loc uscat si insorit din gradina si pamant nisipos, cu exceptia ierburilor care cresc in apropierea apei si pe solurile mlastinoase (Ovaz marin). De obicei, au o culoare verde neutra sau nuante diferite ale acesteia.

Dupa culoarea frunzelor se poate descoperi anumite preferinte ale unei anumite plante: speciile cu frunze de culoare verde inchis prefera solurile cu umiditate crescuta (Calcea calului), cele cu frunze verde deschis prefera locurile semiumbrite (Koeleria glauca), iar cele cu frunze de culori stralucitoare sau pastelate prefera zonele insorite (Calamagrostis).

Ierburile ornamentale sunt foarte rezistente si puternice, majoritatea tolereaza excelent seceta. Nu le este teama de inghet si nici de vant sau ploaie; datorita rezistentei si elasticitatii lor se pot indrepta din nou, chiar daca sunt culcate la pamant. Singurul lucru ce le poate dauna este umezeala continua pe timp de iarna si stagnarea apei la nivelul sistemului radicular.

In decorul gradinii, ierburile ornamentale pot avea o mare varietate de utilizari. Acestea pot fi divers asortate coloristic cu celelalte plante, pot juca un rol central in compozitii sau pot crea plantatii unitare. In ultimul caz, pentru a fi admirate in toata splendoarea lor si a lasa o impresie unica, ele au nevoie de un spatiu mai mult decat generos.

Ierburile scunde pot fi folosite pentru a imita stilul natural (Festuca) al gradinii sau ca acoperitoare de pamant (Arenaria). Ierburile ornamentale sunt deosebit de frumoase in combinatie cu diverse plante anuale si perene dar si combinate intre ele. Datorita simplitatii aspectului si schemei de culori proprii, ierburile decorative pot reprezenta fundalul perfect pentru diverse alte plante (Calamagrostis).

Plantarea ierburilor ornamentale ca si separator de spatiu arata, de asemenea, excelent in decorul gradinii. Ierburile decorative care nu sunt rezistente la inghet pot fi cultivate in ghivece, cele mai inalte necesitand un container mai mare (Leymus arenarius).

larba decorativa pentru gradina poate deveni nu numai un design, ci si un kit verde de prim ajutor. Multe specii decorative au proprietati vindecatoare. O alta aplicatie utila poate fi cultivarea ierburilor aromatice ce umplu gradina cu aroma si sunt utile in experimentele culinare (Salvie).

La inceputul primaverii, ierburile ornamentale din gradina au, in mod firesc, un aspect relativ neingrijit. De aceea, este recomandat sa indepartati lastarii vechi inainte de aparitia lastarilor tineri. Ierburile vesnic verzi nu numai ca arata bine in orice anotimp dar ofera gradinii miscare si sunete relaxante, atunci cand fosnesc in bataia vantului (Rogoz).

Indiscutabil, forma originala a inflorescentelor, culoarea superba a frunzelor in timpul toamnei si pretentiile mici de ingrijire fac ca ierburile ornamentale sa fie foarte atractive. Ele vor fi potrivite in orice gradina, indiferent de stilul acesteia.

Pe orice parcela de gradina, exista multe zone in care plantele ierboase, pur si simplu, nu pot lipsi. In primul rand, acestea sunt peluzele. Semintele de iarba pentru peluza ce pot fi gasite la vanzare sunt, de obicei, un amestec de ierburi ornamentale.

De regula, acestea sunt ierburi decorative cu crestere rapida, rezistente la calcare, acoperind solul ca un covor dens. larba de gazon este considerata cea mai populara amenajare a gradinii, ea necesitand o intretinere regulata pentru a ii mentine caracteristicile si aspectul deosebit.

Ierburile ornamentale sunt de neinlocuit in proiectarea gradinilor de stanca sau, cum li se mai zice, rocariilor. Rocaria este un fel de miniatura a unei campii stancoase, o imitatie a pajistilor de munte.

In crearea si proiectarea unei rocarii, pietrele joaca un rol foarte important, atat bolovanii mari, cat si suprafetele cu pietris de dimensiuni medii si mici.

Ierburile pentru rocarii ar trebui sa fie pitice, cu crestere lenta, taratoare si dense (Iarba neagra). Un alt atribut indispensabil al oricarei rocarii sunt coniferele pitice, jnepenii sau chiparosii.

Aici, rolul ierburilor ornamentale nu se limiteaza doar la umplerea spatiilor goale si incadrarea culorilor spectaculoase, ci ele ajung in prim-plan, explodand cu energia lor naturala si cu un spectacol de culori inedit.

Plantele ornamentale cataratoare, in designul peisajului, sunt folosite pentru gradinaritul vertical. Trebuie amintit faptul ca in timpul sezonului de crestere, plantele cataratoare reusesc sa acopere o zona mai mica decat lianele, astfel incat acestea decoreaza mici structuri de gradina cum ar fi spalieri, zabrele decorative, soclul sculpturilor sau gardurile joase.

Speciile iubitoare de umiditate ale ierburilor ornamentale sunt utilizate cu succes pentru amenajarea malurilor si a zonei din proximitatea malurilor iazului de gradina. Numeroase tipuri de ierburi ornamentale perene vor decora malul unui iaz sau al unui curs de apa.

Iarba decorativa inalta arata bine in expunerile solitare. Sunt deosebit de atractive plantatiile unice de ierburi ornamentale. De asemenea, unele ierburi decorative, pe masura ce cresc, formeaza perdele spectaculoase ce ies in evidenta pe fundalul unei peluze.

Peretii decorativi sunt, de asemenea, formati din ierburi inalte ce pot fi fie o decorare vegetala independenta a gradinii, fie un fundal pentru alte plante. In ceea ce priveste ierburile decorative de gradina subdimensionate, ele pot fi, de asemenea, utilizate in plantatii individuale, de exemplu, pentru a crea pete de culoare stralucitoare (Pennisetum alopecuroides).

O atentie deosebita se acorda ierburilor decorative perene ce pot decora un pat de flori, o gradina de flori sau bordurile mixte. Iarba decorativa pentru un pat de flori trebuie selectata tinand cont de proprietatile plantelor partenere, deoarece de multe ori nu joaca un rol dominant in compozitie, ci serveste ca si complement al acestora.

Va fi corect daca perioada de atractie maxima a ierbii decorative coincide cu perioada de inflorire a plantelor vecine. Acest lucru este deosebit de important atunci cand utilizati ierburi decorative pentru a decora paturi de flori sezoniere.

Compozitiile in care ierburile si florile sunt selectate intr-o singura schema de culori sunt minunate. In plus, din diferite tipuri de iarba ornamentala, puteti crea compozitii pitoresti ce pot concura cu orice flori captivante.

In plus, iarba decorativa poate indeplini cu succes o functie de mascare in proiectarea curtii. Pe aproape fiecare proprietate puteti gasi locuri unde, asa cum se spune, mainile dvs. nu ajung. Plantandu-le cu iarba ornamentala inalta, puteti oferi cu usurinta si fara prea multe cheltuieli, coltului inestetic respectiv un aspect bine ingrijit.

Ierburile ornamentale pentru gradina sunt in cea mai mare parte nepretentioase. Daca sunt selectate tinand cont de locul de plantare (pentru zonele umbroase, zonele insorite sau mlastinoase etc.), atunci plantele erbacee de gradina nu vor necesita multa grija in viitor. Exceptie fac peluzele ce au nevoie de udare si tundere. Practic, aceste ierburi nu sunt sensibile la boli si nu sunt atacate de daunatori.

Singura problema pe care o pot crea anumite tipuri de ierburi ornamentale este invadarea rapida a zonelor si agresivitatea fata de plantele vecine. Acest lucru este valabil mai ales in cazul catorva soiuri de ierburi.

O astfel de planta mai devreme sau mai tarziu poate deveni invaziva. Pentru a preveni acest lucru, va trebui sa eliminati mereu plantele in exces. In plus, inflorescentele acestor ierburi trebuie inlaturate inainte de coacerea semintelor.

O alternativa la ierburile exagerat de agresive pot fi speciile ce nu sunt inclinate sa invadeze noi teritorii sau ierburile ce cresc incet.

Trebuie spus ca lista ierburilor ornamentale pentru gradina este actualizata constant cu noi soiuri, precum si cu hibrizi ce satisfac cele mai diverse cerinte ale proiectantilor de peisaj. Ele pot fi intotdeauna gasite in magazine specializate, pepiniere sau magazine online, precum https://www.pepiniera-gradinaverde.ro/.

Atractia lor estetica este in afara oricarei indoieli, asa ca exista oricand un loc pentru ierburi ornamentale pe fiecare parcela de teren, acestea ajutandu-va sa va amenajati o gradina spectaculoasa, eleganta si unica in acelasi timp.

 

Adaugă o impresie

O imagine face cât o mie de cuvinte: