Cotinus coggyria (scumpia)

Cotinus coggyria (scumpia)

Cunoscut pe mapamond sub porecle precum "arborele cu peruci", "copacul de fum" sau "barba lui Jupiter", Cotinus face parte din marea familie Anacardiaceae. Genul este compus din doar doua specii de copaci si arbusti cu frunzis de foioase, zece soiuri si cativa hibrizi. Cotinus coggygria este originar din zona euroasiatica fiind cel mai cunoscut, precum si omologul sau american, Cotinus obovatus. Toti cresc in mod natural in zonele stancoase si intr-un climat uscat.

Cunoscut la noi sub denumirea de scumpia, Cotinus coggygria este un arbust mare, stufos, cu frunzis de foioase verde sau purpuriu, care etaleaza culori somptuoase in toamna si ale carui inflorescente ofera un aspect spectaculos vara, floarea pufoasa amintind de forma unei peruci. De origine mediteraneana, scumpia este  rezistenta la frig si suporta foarte bine caldura excesiva. Usor de cultivat, plantata la soare sau la umbra partiala, aceasta se adapteaza la toate solurile bine drenate, chiar si la cel calcaros sau pietros.

Arbust cu crestere medie, scumpia este o planta perfecta pentru a aduce culoare gradinii de-a lungul anotimpurilor si pentru a lumina garduri vii libere, paturi de arbusti vesnic verzi si rocarii insorite de stanca. Unele soiuri pitice sunt potrivite atat pentru spatii mici, cat si pentru cultivarea in ghivece, fiind o planta rezistenta la seceta, vant si poluare urbana.

Cotinus coggygria are un port stufos cu ramuri neregulate si noduroase, divergente, mai mult sau mai putin erect, inalt de la 3 pana la 6 m si aproape la fel de larg. Specia Cotinus obovatus este mai mare si poate ajunge la 10 m inaltime si 8 m latime. Acesta are un port stufos, globular si mai generos. Cotinusul, atunci cand nu este taiat, poate creste in dimensiuni, dezvoltand o forma de cupola ce poate deveni destul de impunatoare. Trunchiul ramificat prezinta o scoarta initial neteda, devenind aspra si crapata odata cu inaintarea in varsta.

Exista si soiuri pitice, cum ar fi Cotinus coggygria Lilla si "Young Lady", cu un port foarte compact ce poate atinge o inaltime maxima de 1,20 – 1,50 m si 1 m anvergura la maturitate. Cu un frunzis violet intens ca cel al celebrului soi "Royal Purple", rosu intens in soiul Grace sau galben-auriu in soiul "Golden Spirit", toate scumpiile vor innobila gradina vara si toamna. De-a lungul sezonului, frunzele se vor transforma atractiv din galben in portocaliu, apoi in rosu-granat sau violet, pe masura ce se apropie iarna.

Spectacolul frunzelor scumpiei ofera peisaje captivante pe tot parcursul anului. Aceasta vegetatie oarecum anarhica se distinge prin culoarea sa exceptionala de toamna. Frunzele de foioase apar in aprilie, au forma rotunjit-ovala si masoara 5-15 cm lungime in functie de soi. Acestea sunt dispuse alternant pe crengute si in rozete de frunze la capatul crengutelor.

Pe cat de spectaculoasa, pe atat de surprinzatoare, inflorirea este compusa dintr-o multitudine de pedunculi cu puf ce invelesc frunzisul scumpiei in smocuri gratioase din vara pana in toamna. In mai-iunie, numeroase flori mici verzui sau galbui apar grupate in panicule terminale rarefiate. Pedunculii florilor sterile se alungesc apoi in filamente lungi, formand in varf un puf de culoare alba, roz pal sau roz purpuriu, mai rar portocaliu-aramiu.

Ramurile cu puf ale scumpiei permit compunerea unor buchete minunate. In septembrie, fructe maronii mici, stralucitoare si ridate apar imprastiate pe inflorescentele cu puf. Cu portul sau stufos, oarecum anarhic, scumpia este o necesitate pentru gradinile salbatice si cu spirit naturalist. Isi gaseste cu usurinta locul in garduri vii libere, intre stanci, in paturi de arbusti vesnic verzi sau intr-un ghiveci mare pe terasa.

Usor de cultivat, foarte rezistenta la ger (pana la -20°C) si la canicula, scumpia este un arbust care iubeste solurile drenate, sarace si usoare. Odata plantata, tolereaza seceta dar se teme de  umiditatea excesiva din timpul iernii, in special in solurile grele si argiloase. Chiar daca tolereaza umbra partiala, va prefera soarele, locatie unde frunzele sale rosiatice-violacee ofera straluciri de foc la cea mai mica raza solara.

Versatil, acest arbust se planteaza izolat pentru un efect spectaculos vara si toamna sau intr-un gard viu, impreuna cu alti arbusti decorativi, cum ar fi Forsythia, Syringa, Cotoneaster sau intr-un grup de arbusti vesnic verzi. De asemenea, este util la acoperirea unor pante mari, cu un sol sarac pe care alti arbusti nu l-ar accepta, in compania ierburilor mari. Tunderea nu este obligatorie, se recomanda mentinerea unui port armonios, si stufos.

 

 

 

 

 

 

 

Adaugă o impresie

O imagine face cât o mie de cuvinte: