Cornus (corn decorativ)

Cornus (corn decorativ)

Cornus, dogwood sau cornul decorativ este arbustul ornamental al tuturor celor patru anotimpuri, deoarece ne ofera frunze cu culori proaspete sau stralucitoare primavara si toamna, inflorire discreta urmata de fructe decorative si crengute viu colorate iarna.  Aspectul sau vertical si dimensiunile moderate permit multiple utilizari intr-o gradina, indiferent daca este contemporana sau salbatica.

Originar in mare parte din Europa si Asia de Vest, genul Cornus este alcatuit din aproximativ 45 specii de arbusti si copaci mici. Dintre acestea, soiurile decorative de corn cultivate pentru crengutele lor colorate in timpul iernii sunt: Cornus alba, Cornus sericea,  Cornus sanguinea (denumit si sanger in tara noastra) si Cornus stolonifera.

Unele dintre ele se gasesc adesea langa ape, deoarece accepta si prospera in soluri foarte umede. Indiferent de specie, alba, sanguinea sau stoloniferous, Cornus va straluci atunci cand vine iarna, ramurile lor nude surprinzand prin coaja fina, foarte colorata in rosu aprins sau mahon, portocaliu, galben sau verde, in functie de specie.

Speciile de Cornus se gasesc frecvent in salbaticie in padurile umede de foioase si conifere, pe pajisti, in zone impadurite, la maxim 1000 metri altitudine pe versantii stancosi. Acesti arbusti foarte rustici ofera un port stufos, amplu si erect, pe cat de lat pe atat de inalt. Cu o crestere rapida, dar cu o inaltime modesta, aproximativ 1,50 pana la 2 m si tot atat in anvergura, cornul poate ajunge totusi la 3 m inaltime la varsta de 7 ani, daca nu se taie deloc.

Sunt specii viguroase, unele cu ramuri inferioare care formeaza lastari ce prind radacini in sol, fara ca arbustul sa devina invaziv. Pot forma rapid garduri vii dense. In general, lastarii mai vechi trebuie taiati in fiecare an pentru a asigura o imagine viu colorata, deoarece numai noii lastari sunt colorati, pe masura ce imbatranesc, acestia preiau clasica nuanta maro si isi pierd farmecul. Astfel taiata, planta va pastra un port compact si va produce in mod continuu lastari tineri, viu colorati.

Primavara, tulpina emite noi ramuri rigide si flexibile care se ridica pana la 2 m inaltime si se intind ca o tufa (in functie de dimensiune si ramificare) de peste 1,50 m. Ele poarta numeroase frunze de foioase simple, opuse, ovale, cu nervuri bine definite. Verde deschis, gri-verde sau verde stralucitor, verde cu alb, galben sau roz, in functie de soi, acestea devin rosii, violet, portocalii sau galben-aurii in toamna, inainte de a cadea odata cu prima bruma.

Dupa acest "foc de artificii" explodand in toate nuantele de cupru si violet, arbustii isi abandoneaza podoaba frunzelor pentru a intampina anotimpul rece. Atunci, speciile de corn uimesc din nou prin crengutele lor cu coaja rosie, galbena sau portocalie, spectaculoasa pe tot parcursul iernii, cand culorile sunt atat de rare in gradina. Lemnul drept, puternic dar flexibil, este foarte dur, fiind candva apreciat pentru realizarea de sageti iar acum la crearea diverselor impletituri din nuiele.

Inflorirea nesemnificativa nu este principalul atu al cornului, aceasta incepe in mai-iunie si se termina in iulie. La sfarsitul primaverii, florile mici infloresc intr-un fel de ciucuri aplatizati, albi, cremosi, cu diametrul de la 2 pana la 5 cm. Atrag insectele polenizatoare si participa la animatia gradinii. Florile sunt inlocuite toamna de ciorchini cu fructe de padure verzi, apoi rosii si in cele din urma negre-albastrui. Arata ca niste perle sau masline mici, fiind foarte apreciate de pasari.

Cornul decorativ creste in toate regiunile si in orice expunere care nu suporta razele soarelui intreaga zi. Prefera locatii racoroase dar in timp ce sunt relativ toleranti la umbra, cresterea lor este incetinita serios de o umbra prea densa. Natura solului nu este foarte importanta, cornul prosperand in toate tipurile de sol, atat acid, cat si calcaros.

Inzestrat cu o vigoare exceptionala si o crestere rapida, Cornus alba este arbustul ideal pentru a forma un gard viu, pastrand in acelasi timp estetica gradinii chiar si in afara sezonului. O expunere mai luminoasa accentueaza culoarea frunzelor de toamna. Oricare ar fi dimensiunea si stilul gradinii, va exista intotdeauna un loc pentru acest minunat arbust.

Cornus alba ofera un spectacol continuu din primavara pana iarna tarziu, iar caracteristicile sale ii permite sa intre in compozitia unui gard viu mixt, de inaltime medie sau sa formeze un fundal atractiv pentru paturile perene sau cele de arbusti. Asocierea sa cu plante ca Helianthus, Heliopsis sau Daylilies va forma o imagine excelent colorata. Deoarece este un arbust caruia ii place marginea apei, il putem plasa ca fundal al unui prim-plan cu Astilbe, nu departe de apa unui iaz.

 

 

 

 

 

 

Adaugă o impresie

O imagine face cât o mie de cuvinte: