Chaenomeles (gutui japonez)

Chaenomeles (gutui japonez)

Apartinand familiei Rosaceae, Chaenomeles japonica este cunoscut la noi ca gutui japonez, fiind un arbust de foioase, de cele mai multe ori cu ramuri spinoase. Ca plante native, acesti arbusti vigurosi cresc in padurile montane si pe marginile lacurilor din Asia de Est, din China si Japonia. Genul Chaenomeles are patru specii: C. japonica, care este specia de baza, originara din Japonia si trei specii chinezesti, C. cathayensis , C. speciosa si C. thibetica. Desi exista putine specii, au fost dezvoltate numeroase soiuri. Cateva soiuri din specia Chaenomeles speciosa nu au spini.

Gutuii japonezi sunt arbusti autopolenizatori, remarcabili pentru inflorirea lor timpurie, bobocii florali desfacandu-se chiar la sfarsitul iernii pe ramurile inca nude. Florile lor delicate si captivante sunt in forma de cupa si au culoarea roz, coral, rosu stacojiu, portocaliu si foarte rar alba, ele insufletesc gradina inca adormita de frig si compun peisaje extraordinare. Aceasta inflorire dureaza de la 3 pana la 4 saptamani.

Toamna, frunzele sunt celalalt atu al gutuilor japonezi. Ele cresc pe crengutele brune in acelasi timp sau la scurt timp dupa inflorire. Colorate de la verde-mediu pana la verde-inchis, frunzele pot fi inguste pana la lanceolate, lungi de la 2 la 12 cm, fiind impodobite toamna cu nuante galben-aurii, uneori inspicate cu carmin.

Abundenta de flori se transforma toamna in numeroase fructe mici, similare merelor sau gutuilor, foarte parfumate si delicioase daca sunt preparate ca jeleu, gem si chiar lichior. Fructele galben-aurii ofera un contrast unic cu minunatul frunzis verde. Silueta gutuilor japonezi variaza in functie de specie de la tufisuri mici de 1 m, excelente ca plante de acoperire a solului, pana la arbusti precum C. cathayensis care pot atinge 3 m inaltime, pentru un diametru de aceeasi dimensiune. In functie de specie, acesti arbori pot creste de la 10 pana la 30 de cm in fiecare an.

Gutuii japonezi sunt arbusti rezistenti, supravietuind la temperaturi de pana la -25°C si se adapteaza lejer la toate regiunile, deoarece nu se tem nici de canicula, nici de ger. Pentru a inflori din belsug, necesita expunerea la soare, desi se adapteaza si la umbra partiala. Ei pot fi plantati in orice sol obisnuit, care nu este foarte calcaros, bine drenat, atat timp cat ramane rece. Maturizati, dupa trei ani de la plantare, tolereaza atat seceta, precum si poluarea aerului, deci sunt bine adaptati atmosferei urbane a gradinilor marilor orase.

Extrem de versatili, gutuii japonezi pot fi folositi atat in paturi de flori, cat si izolati, dar mai ales ca gard viu (deoarece ramurile lor spinoase sunt formidabile) in livada, langa un perete sau in ghivece, uneori transformati in bonsai pentru o gradina japoneza. Acesti arbusti de primavara cu inflorire extra-timpurie prospera in toate gradinile naturale, de la gradinile englezesti in stil romantic, pana la cele japoneze sau contemporane. Din punct de vedere vizual, ramurile lor rasucite sunt extrem de decorative.

Gardurile vii formate din gutui japonez sunt potrivite pentru cresterea libera. Totusi, daca gradinarul prefera cresterea stufoasa sau anumite forme, el poate tunde gardul viu mai radical, conferindu-i forma dorita. Acest lucru inseamna ca Chaenomeles japonica isi va arata florile mai rar in primavara urmatoare si randamentul fructelor va scadea. Cativa ani de rabdare sunt necesari daca se doreste un gard viu dens. Sunt recomandate doua pana la trei taieri anuale.

Inflorirea gutuiului japonez poate fi asociata cu infloririle timpurii ale liliacului sau Forsythiei, cu cea a florilor de primavara, cum ar fi crocusi, zambile, lalele sau narcise. Indiferent daca este plantat ca gard viu, intr-un grup sau solitar, gutuiul japonez este captivant in orice situatie, deoarece ofera gradinii imagini magice de la inceputul primaverii, pana toamna tarziu.

 

 

 

 

 

Adaugă o impresie

O imagine face cât o mie de cuvinte: