Carpinus betulus (carpen)

Carpinus betulus (carpen)

Carpinus betulus, denumit popular carpen, este una dintre cele mai populare si versatile plante de gard viu. Datorita cresterii sale verticale si stufoase, acesta formeaza un ecran de confidentialitate ideal, protejand terenul din proximitatea sa de zgomot, praf si vant. In unele tari este denumit fag alb, datorita lemnului sau de culoare alba. Originar din Europa Centrala, carpenul prefera sa creasca in zonele joase si de deal, in padurile aluvionare si in cele tipice de foioase. In anul 1996 carpenul a primit premiul "Arborele anului", pentru calitati cum ar fi rezistenta la inghet (pana la -30°C), toleranta sa la caldura, intretinerea facila si robustetea fiind impresionante.

Carpenul este un arbore de dimensiuni medii care creste in medie intre 40 si 60 de cm in fiecare an. Pe parcursul vietii (ce ajunge chiar pana la 150 de ani), poate atinge o inaltime de pana la 15 m. In ceea ce priveste anvergura, carpenul are diametrul coroanei cuprins intre 6 si 8 m. Prospera si creste atat la soare, cat si la umbra, tolerand majoritatea tipurilor de sol, de la acid la alcalin, pana la solurile nisipoase si argiloase. De asemenea, tolereaza nivelurile ridicate ale apelor subterane, precum si inundatiile de scurta durata.

Dezvoltandu-si rapid sistemul radicular, carpenul isi infige radacinile adanc in sol. Trunchiul, ce poate ajunge la diametrul de un metru, este prevazut cu o scoarta neteda de culoare gri-argintie. Lastarii tineri, pe de alta parte, au coaja maro-lucioasa si usor pubescenta.

Lemnul ascuns sub scoarta este ferm, foarte dur si dens. Este considerat a fi una dintre cele mai dure esente dintre speciile de arbori originari din Europa. In engleza veche, carpenul insemna "copac dur". Lemnul sau a fost apreciat pentru arderea sa lenta si transferul bun de caldura, fiind folosit in trecut la topirea fierului, precum si la fabricarea cozilor de baros sau tarnacop.

Frunzele carpenului sunt dispuse alternativ in jurul ramurilor individuale, pe tulpini de pana la 1,5 m lungime. Acestea sunt alternate, alungite, eliptice, avand 5-10 cm lungime si 3-6 cm latime, zimtate la margini. Din primavara pana la jumatatea lunii octombrie, acestea sunt de culoare verde inchis, usor mai deschisa pe partea inferioara, apoi galben-aurii si maronii catre iarna.

Infloritul incepe in aprilie si dureaza de obicei pana in mai. Florile apar de obicei impreuna cu frunzele proaspat incoltite si conving cu aspectul lor superb. Are atat flori masculine, cat si feminine care se fertilizeaza reciproc. Cele masculine sunt galbui, au o lungime de 4 pana la 7 cm. Florile feminine sunt mai verzui si au o lungime de aproximativ 3 cm.

Carpenul este un copac minunat de alee, frunzele sale imbogatind structura solului. Poate fi plantat atat solitar pe fundalul unui gazon, dar mai ales ca gard viu, pentru a crea diverse compozitii geometrice de arta topiara (labirinturi, chenare, bonsai). Poate fi folosit la garduri vii scunde sau inalte, la borduri, plantari de grup, paturi de flori si gradini ornamentale, la decorarea peretilor si gardurilor. Ca si gard viu, cu cat este tuns mai des, cu atat va fi mai dens, fiecare taietura stimuland cresterea de noi lastari.

Pentru a putea achizitiona arborele mentionat mai sus CLICK AICI

 

Adaugă o impresie

O imagine face cât o mie de cuvinte: