Bonsai-ul ca hobby

Bonsai-ul ca hobby

Omul modern are din ce în ce mai mult timp liber iar acest timp trebuie umplut într-un mod cât mai plăcut, util și sănătos deopotrivă. De la privitul la televizor la alpinism, există o multitudine de activități prin care ne putem acoperi acest timp liber iar lista de hobby-uri pe care ne-o alegem ne definește dar ne și modelează.

Bonsai înseamnă tradus ad-literam din japoneză arbore în ghiveci. Dezvoltând această traducere putem defini bonsai-ul ca acel element viu rezultat din îmbinarea artei cu tehnica horticolă menit a prezenta într-un mod miniatural imaginea unui arbore sau chiar a unui colț de peisaj.

Deși pare complicat la prima vedere, abc-ul creării și întreținerii bonsai-lor se poate însuși relativ ușor, mai ales datorită internetului care ne oferă la ora actuală o mulțime de tutoriale despre acest subiect.

Explicată sumar, tehnica obținerii și întreținerii bonsailor constă în miniaturizarea prin tăierea ramurilor și rădăcinilor a unor plante lemnoase ce pot fi modelate astfel încât imaginea finală să sugereze cât mai fidel forma unui arbore întâlnit în natură sau de ce nu, imaginat.

Cunoștințele necesare stăpânirii acestor tehnici sunt cele pe care orice grădinar amator le deține. Dacă înțelegem nevoile plantelor față de apă, sol și climă nu suntem departe de a înțelege pe deplin cerințele plantelor lemnoase crescute în ghiveci.

De ce să devenim pasionați de bonsai? Poate doar pentru simplul fapt că prin atașarea de un arbore devenim mai apropiați de natură. De ce bonsai și nu un arbore firesc în grădină? Pentru că cel mai adesea nu dispunem de spațiul necesar pentru a planta atât de mulți arbori pe câți ne dorim. Și poate pentru că există în firea omului un instinct demiurigic care ne cheamă să modelăm natura. Există opinii care se opun modelării și cultivării arborilor în ghivece, considerând că toate procedurile de tăiere și modelare sunt traumatizante pentru plante. Dacă ar fi să acceptăm această opinie ar trebui să acceptăm să ne reîntoarcem goi în Jungla Edenului și să renunțăm a mai tunde gardurile vii, pomii fructiferi sau gazonul. Poate chiar ar trebui să renunțăm la secerarea nemiloasă a spicelor de grâu. Orice pasionat de bonsai se va simți jignit atunci când va fi privit din afară ca un mutilator de arbori, știind câtă grijă, timp și pasiune consumă pentru ca arborii săi miniaturali să fie sănătoși, cu frunzele mici dar numeroase și strălucind de vigoare. E adevărat că însușirea tehnicilor de formare a bonsailor nu sunt atât de complicate dar îngrijirea lor presupune timp și pasiune. Cea mai mare obligație pe care ne-o asumăm atunci când ne luăm în grijă unul sau mai mulți bonsai este udarea zilnică sau aproape zilnică în perioada de vegetație, din aprilie până în octombrie pentru bonsaii de exterior și în permanență pentru cei de interior. Fertilizarea, schimbarea ghivecelor, tratarea de boli și dăunători precum și modelările periodice sunt deasemene activități care presupun grijă și pasiune. Dar momentele în care micii copăcei ne răsplătesc cu imaginea lor artistică merită toate aceste eforturi.

Startul în acest hobby nu presupune investiții prea mari. Plantele pe care urmează să le transformăm în bonsai le putem găsi gratuit în natură sau la prețuri modice în centrele de grădinărit. În general orice plantă lemnoasă poate fi transformată în bonsai dar există o predilecție pentru anumite specii cum ar fi ienuperii și pinii între conifere sau fagii și cotoneasterul printre foioase.

Ghivecele pentru bonsai sunt importante pentru că în afara formelor cu înălțime redusă menite a limita creșterea rădăcinilor, ghivecele clasice pentru bonsai reprezintă îmbrăcămintea în care arborele se expune privirilor. Ghivecele pentru bonsai pot fi din plastic (training pots) sau din ceramică. Cele din ceramică sunt de obicei scumpe și se utilizează abia când bonsai-ul a ajuns la o vârstă la care merită un strai de gală.

Sârmele pentru modelarea bonsai-lor sunt de asemenea importante. Pe piață există sârme speciale pentru bonsai, cu diametre cuprinse între 1-6mm, fabricate dintr-un aliaj moale de aluminiu acoperit cu o culoare întunecată (negru sau maro) astfel încât contrastul cu lemnul ramurii să nu fie prea strident. Se pot folosi orice fel de cabluri pentru modelare dar cele special fabricate în acest scop sunt mai ușor de utilizat, se înfășoară și se îndepărtează fără dificultăți.

Substraturile pentru bonsai trebuie să îndeplinească câteva cerințe esențiale dezvoltării rădăcinilor într-un spațiu redus. Aceste substraturi trebuie să aibă o capacitate de retenție a apei și a sărurilor minerale suficient de bună dar să aibă în același timp un drenaj suficient prevenirii stagnărilor de apă care duc la putrezirea rădăcinilor. Echilibrul între aer și apă în substratul pentru bonsai este așadar secretul de bază. Aceste substraturi se realizează prim mixarea unor elemente organice și anorganice cum sunt: turba de sphagnum, nisipul, perlitul, vermiculita, akadama, piatra ponce, zeolitul, lava vulcanică și altele.

Îngrășămintele speciale pentru bonsai sunt doar o etichetă de marketing. Putem utiliza orice îngrășăminte pentru horticultură, cele cu eliberare controlată fiind cele mai recomandate, singura precizare necesară fiind aceea că riscul de supradoză este destul de mare în cazul plantelor cultivate în ghivece mici. Cunoașterea modului de funcționare a fiecărui tip de îngrășământ și cunoașterea cerințelor plantei sunt suficiente pentru utilizarea cu succes a oricărui tip de fertilizant organic sau mineral.

Uneltele pentru modelarea bonsailor sunt diverse tipuri de foarfeci pe care le putem achiziționa din magazinele specializate în accesorii pentru bonsai sau prin adaptarea oricăror foarfeci horticole sau de croitorie. Cel  mai frecvent utilizate sunt foarfecile concave pentru tăierea crengilor, foarfecele pentru frunze și rădăcini și foarfecele subțiri pentru rămurele mici din interiorul coroanei.

La Gradina Verde am început să încurajăm pasionații de plante să acorde importanță acestei frumoase arte a bonsai-lor. Început în China, Japonia și Corea acum câteva sute de ani, hobby-ul cultivării bonsailor a început să se extindă rapid în lumea occidentală după primul și mai ales după al doilea razboi mondial. Desigur că în țările blocului socialist această activitate a început să găsească pasionați mult mai târziu, dar la ora actuală în țările din jurul nostru există deja expoziții, pepiniere și website-uri destinate bonsailor.

Ne-am zis așadar – de ce nu? După vizitarea expozitiei clujene destinate bonsai-lor am decis să oferim clienților noștri tot ceea ce este necesar demarării acestui hobby. Deci vizitând pagina noastră dedicată bonsailor de pe site-ul www.pepiniera-gradinaverde.ro veti putea cumpăra plante, ghivece, sârmă, substraturi precum și alte accesorii destinate cultivării bonsai-lor. Vă așteptăm cu drag și sperăm ca în cel mai scurt timp comunitatea pasionaților de bonsai să devină una puternică și poate că în câțiva ani vom avea

Adaugă o impresie

O imagine face cât o mie de cuvinte: