Beneficiile coacăzului negru pentru organismul uman

Beneficiile coacăzului negru pentru organismul uman

 

Vom începe cu o scurtă introducere referitoare la gen, specie și varietăți, originile coacăzului și o scurtă descriere a coacăzului negru.

Coacăzul negru-Ribes nigrum este un arbust de foioase lemnos, mic, peren ce aparține familiei Grossulariceae și este originar din părțile temperate ala Europei centrale și ale Asiei, ajungând să fie cultivat și apreciat în întreaga lume grație fructelor sale puternic acidulate, cu gust deosebit ușor astringent și picant totodată și a deosebitelor sale proprietăți medicinale, benefice organismului. Este un arbust de dimensiuni medii, ce dezvoltă mai multe tulpini având o creștere între 1,5-2 metri înălțime și în jur de 1,5 metri în diametru răspândire a tufei. Poate crește sub formă de tufă relativ compactă dar poate fi dirijat și sub formă de copăcel cu o singură tulpină.

Coacăzele negre pot crește bine pe soluri lutoase, nisipoase, chiar și pe cele grele ori pe soluri forestiere, atâta timp cât sunt permeabile, bine aerate, iar cerințele lor nutritive sunt îndeplinite. Preferă expozițiile însorite sau zone cu umbră parțială, plantat în asociație cu alți arbuști de pădure precum: zmeur, mur, agriș etc.

Prezintă frunze alterne micuțe simple, de 3-5 cm lungime și lățime, cu 5 lobi palmați și margini zimțate. Florile sunt de culoare roz-albăstrui, grupate în raceme de până la 8 cm lungime, care conțin zece până la douăzeci de flori, fiecare de aproximativ 8 milimetri în diametru. Fiecare floare are un caliciu păros cu glande galbene, ai căror cinci lobi sunt mai lungi decât petalele discrete.

Fructele cresc în ciorchini sunt mici, și lucioase și funcție de varietate pot avea culoarea: neagră, gălbuie sau roșie cu perioade de maturare diferite a lor în funcție de varietate, începând de la sfârșitul lunii iunie, și până în august. Dintre varietățile de coacăze negre mai valoroase menționăm: Ruben; Gofert; Titania; Crandall; Cruciat; Consort; Abanos; Foxendown; Blackdown etc.

Câteva dintre beneficiile pentru sănătate ale coacăzului negru și a coacăzului în general:

  • creșterea rezistenței sistemului imunitar;
  • pot combate multe dintre afecțiunile virale și îmbunătățesc memoria și funcționarea optimă a creierului;
  • ajută la menținerea sistemului cardiovascular sănătos;
  • ajută la controlul tensiunii arteriale crescute;
  • ajută la controlul diabetului (îmbunătățesc sensibilitatea la insulină);
  • ajută la scăderea colesterolului rău din sânge (LDL), ce poate reprezenta un imens pericol pentru sănătate, (cercetările arată că dietele bogate în antociani determină o scădere a nivelului de colesterol total și LDL);
  • cresc nivelul seric de colesterol HDL (colesterol bun);
  • contribuie chiar și la ameliorarea unor forme de cancere, sau la înlăturarea insomniei;
  • beneficii antivirale;
  • ajută și la ameliorarea problemelor circulatorii;
  • întăresc oasele și dinții.

În acest sens menționăm că sunt utilizate de la coacăz atât fructele, frunzele (utilizate la ceaiuri, sau în scop medicinal în diferite preparate farmaceutice naturiste), dar si părți din rădăcină sau scoarță (tot în preparate farmaceutice). Fructele coacăzelor negre pot fi consumate crude, sub formă de cocktail în salate de fructe, în combinație cu fructe de pădure, sau transformate în gemuri și jeleuri care se întăresc ușor datorită conținutului ridicat de pectină și acid ascorbic (vitamina C) al fructelor. Pe lângă cantitatea uriașă de vitamina C, (conțin de 3-4 ori mai multă vitamina C decât portocalele), aceste mici delicateți, au un conținut ridicat și de vitamine din complexul B-urilor cum mai sunt ele cunoscute cum ar fi: acidul pantotenic (vitamina B5), piridoxină (vitamina B6) și tiamină (vitamina B1).

De asemeni, multe minerale sunt conținute precum: fierul, un mineral (foarte important în producerea hemoglobinei, fiind totodată indispensabil pentru metabolizarea vitaminelor B), precum și cuprul, calciul, fosforul, manganul, magneziul și potasiul fructele în sine fiind o adevărată sursă de minerale și vitamine utile unei vieți armonioase. Aceste fructe gustoase sunt o sursă importantă de antioxidanți, și au proprietăți antidiabetice, anticancerigene și antispastice.

Studiile în domeniul medical au arătat că fructele de coacăze negre conțin substanțe care îmbunătățesc circulația sângelui și funcția ochilor, precum și funcționarea optimă a rinichilor (o sută de grame de coacăze negre au aproximativ 4,3 mg de oxalat. Acest lucru face ca aceste fructe să fie sigure pentru persoanele cu afecțiuni renale și pietre la vezica urinară).

Coacăzele negre reduc inflamația și întăresc sistemul imunitar. Decoctul de frunze, scoarță sau rădăcini a fost, de asemenea, folosit ca remedii tradiționale. Chiar și semințele de coacăze negre sunt utile. Uleiul extras din semințele de coacăze negre are aplicație în industria cosmetică. Este folosit mai ales la fabricarea produselor de îngrijire a pielii. Componentele din frunzele coacăzei măresc secreția de cortizol produs de către glandele suprarenale, stimulând astfel activitatea sistemului nervos parasimpatic, care se poate dovedi util în condițiile legate de stres.

În finalul articolului, vom face o succintă prezentare a două dintre varietățile de coacăz negru și anume: Ruben și Gofert, pe care le puteti comanda de pe website-ul Pepiniera Gradina Verde.

  1. Ruben

Această varietate de coacăz este una de mărime medie care ajunge 150-200 cm înălțime la maturitate. Tufa este destul de întinsă, (mai ales când se află în plină rodire), fiind un soi foarte productiv. Coroana este medie, de formă rotunjită. Ramurile au o creștere dreaptă, iar coaja lăstarilor tineri este verzuie, adesea cu o ușoară nuanță de roz sau gri, pe măsură ce se maturează. Cu timpul, după ce lăstarii se maturează și lemnifică, capătă culoare complet gri. Frunzele la această varietate de coacăz negru Ruben sunt mici, ușor zimțate pe margini, cu cinci lobi. Au culoare verde închis, cu suprafața în relief. Florile sunt de dimensiuni medii, grupate în inflorescențe de tip racem, de culoare verde închis, petalele prezentând unele linii rozalii.

Coacăzul negru Ruben este un soi mijlociu timpuriu. Florile apar deja în a doua jumătate a lunii mai, prima recoltă se coace la sfârșitul lunii iunie, valul principal de fructificare are loc în iulie. Fructele (boabele) sunt considerate a fi de dimensiuni medii spre mari, de formă rotundă tipică și au în diametru cca. 1-1,5 cm, mai rar pot ajunge chiar și până la 1,8 cm. Greutatea unei bobițe este în jur de 3-6 grame. Este un soi autopolenizator, oferind recolte stabile fără prezența prin preajmă a altor soiuri pentru polenizare. Suprafața fructelor este netedă, de culoare neagră strălucitoare. Sunt rezistente la transport. Pulpa este suculentă, are un gust delicat și echilibrat, cu note de dulce-acrișor destul de agreabilă. Dintr-un tufiș se recoltează cca. 3-3,5 kg.

Este tolerant la ger și îngeț, se adaptează în diferite regiuni reci, chiar și în Urali însă, în zonele foarte reci se recomandă protecția tufei. De asemeni, tolerează bine seceta dar, o dată cu apariția căldurii prelungite se recomandă să i se asigure o hidratare corespunzătoare zilnică sau măcar săptămânală. Coacăzul negru Ruben preferă solurile ușoare, fertile, bine drenate cu expoziție deschisă, dar tolerează și umbrirea ușoară.

Această varietate este de regulă rezistentă la boli și dăunători, în condițiile în care este îngrijit corect dar în caz contrar, există riscul ca tufa să fie atacată de afide, acarieni, musculițe etc. În acest caz pentru tratare se folosesc o serie de remedii populare naturiste care dau rezultat cum ar fi: cenușă de lemn cu săpun de rufe; infuzie de praf de tutun; coajă de ceapă; ierburi și căței de usturoi; decoct de coada șoricelului; flori de mușețel.

  1. Gofert

Reprezintă un soi nou de coacăze negre, obținut și cultivat în Polonia pentru producția mare de fructe pe care o dă. A fost obținut prin încrucișarea varietăților Golubka × Fertödi-1 în cadrul Institutului de Cercetare pentru Pomicultură și Floricultură din orașul Skierniewice, Polonia. Se prezintă sub forma unei tufe cu creștere viguroasă, cu lăstari puternici, groși și numeroși ce pot atinge la maturitate 150 cm. Tufa are tendință de răspândire puternică, dacă nu se intervine la timp prin tăieri. Mugurii de frunze sunt mici și alungiți, lipiți de lăstari.

Frunzele, sunt de dimensiuni medii, ușor zimțate pe margini  și prezintă cinci lobi de culoare verde deschis, având lobul central ușor extins. Inflorescențele sunt simple sau duble, grupate în mici panicule. Perioada de înflorire a acestui soi este sfârșitul lunii aprilie sau începutul lunii mai, în funcție de an și sezon, fiind considerat o varietate cu maturare timpurie a fructelor.

Produce fructe considerate de dimensiuni medii raportate la fructele altor varietăți de coacăz negru. Este un soi autofertil foarte productiv, dă fructe în mod regulat fără a fi nevoie de plantarea altor soiuri de coacăz în preajmă pentru polenizare. De aceea se recomandă recoltarea lor cu mașinării speciale și nu la mână. Nu este pretențios la sol, valorifică bine solurile sărace argiloase sau nisipoase spălate de ploi, atât timp cât sunt bine drenate și aerate, însă preferă solurile fertile cu un conținut ridicat de nutrienți. Se dezvoltă armonios pe terenuri expuse în plin soare dar și în zone semi umbrite. În condițiile anilor în care verile sunt secetoase și calde, prezintă o susceptibilitate medie la atacurile afidelor și a acarienilor. În schimb sunt foarte rezistente la o serie de mucegaiuri și la rugină. Această varietate este rezistentă la ger.

de Ionuț Cenac

Dacă aveți întrebări, sau sunteți în căutarea unor informații de specialitate, nu ezitați să contactați gratuit specialiștii de pe website-ul Garden-zone, rubrica Întreabă specialistul.

De asemenea, iubitorii de flori, plante decorative și fructifere, pot achiziționa o gama largă de produse accesând website-ul Pepiniera Gradina Verde.

Adaugă o impresie

O imagine face cât o mie de cuvinte: