Beneficiile ceaiului de tei pentru organism

Beneficiile ceaiului de tei pentru organism

Teiul este un copac de foioase aparținând genului Tilia, care include aproximativ 30 specii originare din America de Nord, Europa și Asia, preferând climatul temperat mai cald. Teii cresc între 15 și 40 de metri înălțime, în funcție de specie și varietate, și sunt foarte longevivi, cu o durată de viață estimată chiar și de peste 1000 de ani. Acest lucru se datorează în mare parte capacității lor ridicate de a genera noi încolțiri de mugurași, chiar și după leziuni și boli pe care planta mamă le-ar fi suferit.

Cât privește Europa, principalele specii de tei întâlnite pe continentul nostru sunt: Tilia cordata (numit popular și teiul cu frunză mică); Tilia platyphyllos (teiul cu frunză mare) și Tilia tomentosa (teiul argintiu) la care se adaugă și o serie de hibrizi, obținuți prin încrucișarea diferitelor varietăți între ele.

Teii sunt arbori de umbră falnici, ce formează la maturitate trunchiuri groase, cu scoarță închisă la culoare și care în stadiul tânăr este netedă, mai apoi dezvoltă șanțuri adânci pe măsură ce pomul se maturizează. Au o creștere densă, cu ramuri orizontale puternice ce ies din trunchi, și o formă a coroanei de regulă piramidală sau rotunjită, funcție de  varietate și soi. Frunzele sunt caduce (căzătoare) în formă aparentă de inimă, cu margini zimțate, de culoare verde-închis pe fața superioară și verzi argintii și pufoase pe cea inferioară. Prezintă nervuri longitudinale bine evidențiate. Ele constituie un bun îngrășământ toamna când capătă culoare aurie și cad pe sol.

Teiul înflorește din mai până în iulie, funcție de varietate și condițiile climatice iar florile sunt preferatele albinelor și a micilor insecte. De altfel, teiul este considerat o specie meliferă, iar mierea obținută din florile sale are un gust și un parfum deosebit, fiind utilizată adesea în preparate naturiste datorită proprietăților sale deosebite. Unii apicultori cultivă teii special pentru a stimula producția de miere. Teiul nu este pretențios la sol, atât timp cât este permeabil și cu un drenaj bun și de regulă este rezistent și la secetă, ger, boli și dăunători, aer uscat, poluarea aerului și salinitatea solului, cu ușoare diferențe de la specie la specie. În acest sens, varietățile teiului cu frunză mare (Tilia platyphyllos) sunt ceva mai sensibile ca celelalte specii și varietăți de tei la astfel de condiții.

Revenind la subiectul central al articolului, trebuie să menționăm că teiul prezintă multiple proprietăți benefice pentru sănătate, iar părticele din acest arbore binefăcător, au fost utilizate încă din cele mai vechi timpuri (și mai sunt și în prezent) utilizate în medicina naturistă (mai ales) pe scară largă, dar nu numai, în diverse preparate farmaceutice. De la tei se utilizează în principal în medicina naturistă florile, frunzele, părticele din scoarță și chiar rădăcini. Cât privește ceaiul de tei, pentru consum intern acesta este făcut de regulă din flori și frunzulițe (aripioarele care însoțesc florile). Este cunoscut faptul că, nu toate speciile și varietățile de tei sunt la fel de potrivite și de bune în acest sens. Mai potrivite sunt varietățile teiului Tilia cordata (sau teiul cu frunză mică) cum i se mai spune în popor și cele din Tilia tomentosa sau teiul argintiu. S-a constatat că, gustul și proprietățile ceaiului obținut din cele două varietăți, sunt oarecum la fel cu precizarea că, din florile varietății Tilia tomentosa (teiul argintiu) iese un ceai puțin mai bun la gust, mai aromat în timp ce, din cele ale varietății Tilia cordata (teiul cu frunză mică), iese unul mai vâscos, suficient poate ca unele persoane mai pretențioase să nu îl considere agreabil consumului. Însă, își păstrează din aroma specifică teiului. Cu toate acestea, s-a constatat că această din urmă varietate, deși dă un ceai mai neplăcut la gust din florile sale, în schimb este mai plin de calități benefice.

Ceaiul de tei nu numai că are un gust minunat și are o aromă deosebită, dar este și folosit în scopuri medicinale de sute de ani. Unele dintre beneficiile asociate cu consumul de ceai de tei includ:

- reducerea inflamației și durerii

- atenuarea stresului și a anxietății

- scăderea tensiunii arteriale

Beneficii pentru sănătate

Vitaminele, antioxidanții și uleiurile esențiale găsite în ceaiul de tei pot oferi beneficii importante pentru sănătate. De exemplu, medicina populară din diferite culturi din întreaga lume a folosit ceaiul de tei pentru efecte diuretice, ajutând pacienții să-și calmeze febra, prin aceea că, îi ajuta să transpire.

Ceaiul de tei are de asemenea câteva proprietăți sedative, care pot ajuta la adormire, la reducerea anxietății și la calmarea nervilor sistemului nervos.

Beneficiile suplimentare pentru sănătate ale consumului de ceai de tei pot include:

  1. Reducerea inflamației și a durerii

Ceaiul de tei are capacitatea de a reduce inflamația, lucru foarte important. Quercetina, un antioxidant care se găsește în ceaiul de tei, s-a dovedit a fi eficient împotriva inflamației, în special la inimă și în restul sistemului cardiovascular. De asemenea, sa demonstrat că ceaiul de tei atenuează durerea, în special durerea care este legată de căldură, iritații ale pielii și spasme musculare și articulare. În plus, ceaiul de tei este și un bun calmant antispastic, util în ameliorarea crampelor și spasmelor care provoacă migrene, încordare musculară și crampe menstruale.

  1. Atenuarea stresului și a anxietății

În acest sens, studiile au arătat că extractele din muguri de Tilia tomentosa conțin compuși cu rol în reducerea stresului și anxietății. De asemeni, teiul mai conține și un anxiolitic, un ulei esențial care poate contribui și acesta la reducea anxietății.

  1. Scăderea tensiunii arteriale.

Componentele din tei (frunzele și florile acestuia) pot acționa ca un vasodilatator, dilatând vasele de sânge și scăzând tensiunea arterială. De asemenea, mai conține tilirozidă, un compus despre care s-a demonstrat că reduce hipertensiunea.

Valoare nutrițională:

Ceaiul de tei este bogat în vitamine, antioxidanți și uleiuri esențiale.

Nutrienți per porție

Conținutul nutritiv:

Calorii: 0

Proteine: 0

Potasiu: 60 mg

Grăsime: 0

Carbohidrați: 2,7 g

Fibre: 0

Zahar: 0

În finalul articolului de astăzi, vom face o succintă trecere în revistă a principalelor trăsături ale celor trei specii enumerate la început și pe care le regăsim pe scară largă pe continentul European, implicit în România, și anume: Tilia cordata; Tilia platyphyllos; Tilia tomentosa.

  1. Tilia cordata (teiul cu frunze mici)

Este un copac mare și longeviv, care la maturitate măsoară între 15-21 metri înălțime. Este răspândit pe scară largă în Europa, de la nord (sudul Peninsulei Scandinave) la sud (nordul Greciei, al Italiei și al Spaniei) și de la est (Munții Urali) la vest până în Franța. Teiul cu frunze mici este foarte asemănător cu cel cu frunze mari atât ca aspect, cât și ca proprietăți dar se diferențiază prin perișorii de pe suprafața inferioară a frunzelor. Florile sunt de culoare galben pal parfumate și se deschid de la sfârșitul primăverii până la mijlocul verii. Lemnul acestui tip de tei este moale la despicare, lucru ce îl face ideal pentru utilizarea sa în opere de sculptură dar se poate utiliza în ce scop se dorește, inclusiv lemn de foc și mobilier. Nu este pretențios la sol dar, preferă solurile lutoase, argiloase, cu o expoziție însorită. Tolerează chiar și solurile infertile nisipoase. Se adaptează bine și la umbră în pădure, în asociere cu alte specii de foioase. Multe ciuperci și insecte în mediul său natural sunt asociate cu copacul, în special albinele care sunt atrase de parfumul și polenul florilor pentru producția de miere. Teiul în general indiferent de varietate, este o specie longevivă, capabilă să trăiască chiar și 1000 de ani. Rezistent la ger, boli și dăunători.

  1. Tilia platyphyllos (teiul cu frunze mari)

Este cunoscut în popor sub numele de tei cu frunză mare și se diferențiază de alte varietăți în special prin frunzele sale mai mari, dar și prin tulpina mai albicioasă la culoare și mai netedă ca în cazul altor tei. Ca și în cazul celorlalți tei, și această specie este una foarte longevivă, cu o durată de viață estimată în jur de 1000 de ani. Originar din Europa și din sud-vestul Asiei, acesta este un copac de foioase mijlocii până la mare, care crește de obicei până la 18-24 metri (mai puțin frecvent până la 36,5 metri). Prezintă flori de culoare galben pal parfumate, ce apar la sfârșitul primăverii, urmate de unele fructe micuțe negre. Frunzele sunt rotunde-ovate, de culoare verde mediu până la închis (până la 12,7 cm lungime) cu vârfuri acuminate, margini zimțate și fețe pubescente. Preferă solurile bine drenate, cu umiditate medie însă le valorifică bine chiar și pe cele sărace, atât timp cât au un drenaj bun. Poate fi plantat în plin soare, sau umbră parțială. Manifestă o bună toleranță la condițiile urbane. Rezistent la ger, boli și dăunători.

  1. Tilia tomentosa (teiul argintiu)

Este o specie de tei robustă, cu trunchi drept și scoarța de culoare gri-maronie netedă, iar pe măsură ce copacul se maturizează devine canelată. La maturitate, poate ajunge la o înălțime cuprinsă între 2-25 metri. Din trunchi pleacă ramificații puternice, cu orientare ascendentă. Pomul are un aspect aerisit cu forma coroanei conică, până la rotunjită. Crenguțele tinere au un puf asemănător pâslei dar pe măsură ce pomul se maturizează, acesta dispare. Frunzele au aspect rotunjit sau ușor de inimă, zimțate pe margini de culoare verde închis pe fața superioară în timp ce, pe cea inferioară sunt albicioase și acoperite de puf. Florile sunt galbene, de culoare galben pal ce se deschid în iulie, având un parfum caracteristic de tei, plăcut. Nu este pretențios la sol, tolerând și valorificând și solurile sărace în resurse atât timp cât sunt bine drenate și aerate. Este rezistent la uscăciune și iubește locurile însorite sau cele parțial umbrite. Este rezistent la boli și dăunători, cât și la ger.

de Ionut Cenac

Dacă aveți întrebări, sau sunteți în căutarea unor informații de specialitate, nu ezitați să contactați gratuit specialiștii de pe website-ul Garden-zone, rubrica Întreabă specialistul.

De asemenea, iubitorii de flori, plante decorative și fructifere, pot achiziționa o gama largă de produse accesând website-ul Pepiniera Gradina Verde.

Adaugă o impresie

O imagine face cât o mie de cuvinte: